
Ciastka bez cukru są alternatywną opcją dla osób, które chcą ograniczyć spożycie cukru w swojej diecie ze względów zdrowotnych lub dietetycznych. Istnieje wiele przepisów na ciastka, które wykorzystują inne słodziki lub naturalne składniki, aby nadać im słodki smak, nie dodając cukru rafinowanego.
Ciastka Bez Dodatku Cukru 150 g - Florbu
CIASTKA BEZ DODATKU CUKRU Zawiera substancje słodzące. Zawiera naturalnie występujące cukry. Masa netto: 150 g Składniki: Mąka pszenna pełnoziarnista (67%), olej słonecznikowy (14%), substancja słodząca (maltitol), błonnik roślinny, skrobia pszenna, mąka słodowa jęczmienna, sól, serwatka w proszku (z mleka), substancja spulchniająca (węglan sodu, węglan amonu),emulgator (lecytyna sojowa), aromaty. Informacje dla alergików: Może zawierać sezam i orzechy. Warunki przechowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Uwaga: Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 1760 kJ/421 kcal Tłuszcz: 16 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,2 g - w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 13 g - w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 1,8 g Węglowodany: 62 g - w tym cukry: 1,6 g - w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 13 g Błonnik: 9,9 g Białko: 7,4 g Sól: 1,0 g 1WW=18g, 1WBT=58 g wg SGGW Producent: La Flor Burgalesa, S.L. C/Lopez Bravo, 37 09001 Burgos - Hiszpania
Ciastka i Wafelki Mix Bez Dodatku Cukru 270 g Florbu
CIASTKA I WAFELKI MIX BEZ DODATKU CUKRU Zawierają substancje słodzące Zawiera naturalnie występujące cukry Zawartość netto: 270 g Składniki: Mąka pszenna (28%), substancje słodzące: maltitol i ksylitol, olej słonecznikowy, mąka pszenna pełnoziarnista,tłuszcz roślinny palmowy, mąka orkiszowa pełnoziarnista (7,5%), chipsy czekoladowe ze substancją słodzącą (5,3%): (masa kakaowa, substancja słodząca: maltitol, tłuszcz kakaowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgatory: lecytyna sojowa i E476,i aromat), błonnik roślinny, płatki owsiane (2,5%), odtłuszczone mleko w proszku, płatki orkiszowe(1,5%), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (1,5%), skrobia pszenna, serwatka w proszku (z mleka), mąka ryżowa, sól,aromaty, mąka jęczmienna słodowa, substancje spulchniające: (węglany sodu, węglany amonu,węglany potasu, węglany i difosforany wapnia), emulgator: lecytyna sojowa, koncentratsok jabłkowy (0,16%), zagęszczony sok pomarańczowy (0,16%), mąka owsiana, mąka jęczmienna, mąka żytnia, cytrynasok w proszku (0,1%): (skoncentrowany sok z cytryny i maltodekstryna), wzmacniacz smaku: chlorekpotasu, regulator kwasowości (kwas winowy), barwniki: karoteny. Informacja dla alergików: Może zawierać sezam i orzechy. Wyprodukowano w Hiszpanii Warunki przechowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Uwaga: Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 1812 kJ/434 kcal Tłuszcz: 21 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 6,2 g Węglowodany: 62 g - w tym cukry: 2,5 g - w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 25 g Błonnik: 5,5 g Białko: 6,6 g Sól: 0,56 g 1WW=20g, 1WBT=47 g wg SGGW Producent: La Flor Burgalesa, S.L. C/Lopez Bravo, 37 09001 Burgos - Hiszpania
Wafelki Nadziewane Bez Dod Cukru 150 g - Florbu
WAFELKI NADZIEWANE BEZ DODATKU CUKRU Zawierają substancje słodzące. Zawierają naturalnie występujące cukry. Masa netto: 150 g Składniki: Mąka pszenna, tłuszcz roślinny palmowy, substancja słodząca (maltitol, ksylitol), skrobia pszenna, mąka ryżowa, błonnik roślinny, substancja spulchniająca (wodorowęglan sodu, węglan wapnia, węglan magnezu), barwniki (karoteny). Informacja dla alergików: Może zawierać mleko i orzechy. Warunki przechowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Uwaga: Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 1909 kJ/457 kcal Tłuszcz: 23 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 11 g Węglowodany: 66 g - w tym cukry: 2,5 g - w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 23 g Błonnik: 3,0 g Białko: 4,3 g Sól: 0,07 g Producent: La Flor Burgalesa, S.L. C/Lopez Bravo, 37 09001 Burgos - Hiszpania
Wafelki Nadziewane Cytrynowe Bez Dodatku Cukru 150 g Florbu
WAFELKI NADZIEWANE O SMAKU CYTRYNOWYM BEZ DODATKU CUKRU Zawiera substancje słodzące Masa netto: 150 g Składniki: Substancje słodzące: (maltitol i ksylitol), mąka pszenna, roślinny tłuszcz palmowy, sok z cytryny w proszku 0,76%: (zagęszczony sok z cytryny i maltodekstryna), odtłuszczone mleko w proszku, substancje spulchniające: (wodorowęglan amonu i wodorowęglan sodu), aromaty, sól, regulator kwasowości (kwas winowy), barwnik: karoteny. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać orzechy. Wyprodukowano w Hiszpanii Warunki przechowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Uwaga: Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 1870kJ/450 kcal Tłuszcz: 27 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 13 g Węglowodany: 67 g w tym cukry: 0,6 g w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 46 g Błonnik: 0,6 g Białko: 2,9 g Sól: 0,13 g 1WW = 23g, 1WBT = 39 g wg SGGW Producent: La Flor Burgalesa, S.L. C/Lopez Bravo, 37 09001 Burgos - Hiszpania
Wafelki Nadziewane Kakaowe Bez Dodatku Cukru 150 g - Florbu
WAFELKI NADZIEWANE KAKAOWE BEZ DODATKU CUKRU Zawierają substancje słodzące. Zawierają naturalnie występujące cukry. Masa netto: 150 g Składniki: mąka pszenna, substancja słodząca (maltitol), tłuszcz roślinny palmowy, odtłuszczone kakao w proszku (3,4%), odtłuszczone mleko w proszku, aromaty, sól, substancja spulchniająca (wodorowęglan amonu, wodorowęglan sodu), barwnik (karoteny). Informacja dla alergików: Może zawierać orzechy, soję, gorczycę. Warunki przechowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Uwaga: Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 1945 kJ/467 kcal Tłuszcz: 27 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 13,5 g Węglowodany: 63 g - w tym cukry: 1,5 g - w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 32 g Błonnik: 2,4 g Białko: 4,7 g Sól: 0,13 g Producent: La Flor Burgalesa, S.L. C/Lopez Bravo, 37 09001 Burgos - Hiszpania
Zamienniki cukru w ciastkach
Jednym z popularnych substytutów cukru jest erytrytol, sorbitol, lub ksylitol, które są cukrami alkoholowymi o niższym indeksie glikemicznym niż cukier. Te substytuty cukru są stosunkowo bezpieczne dla większości ludzi, ale mogą powodować problemy trawienne w nadmiernych ilościach.
Naturalne Źródła słodyczy
Inną opcją jest stosowanie naturalnych źródeł słodyczy, takich jak miód, syrop klonowy, syrop daktylowy lub pasta daktylowa. Te naturalne słodziki dodają smaku ciastkom, ale zawierają również inne składniki odżywcze, takie jak przeciwutleniacze, witaminy i minerały.
Mąka bezglutenowa
Przy tworzeniu ciastek bez cukru ważne jest również zastąpienie tradycyjnej mąki pszennej mąką bezglutenową, taką jak mąka migdałowa, mąka kokosowa lub mąka owsiana, dla osób z nietolerancją glutenu lub które chcą unikać produktów zbożowych.
Ciastka bez cukru mogą być równie smaczne i apetyczne jak tradycyjne ciastka, a jednocześnie są zdrowszą alternatywą dla osób, które starają się utrzymać zdrowy styl życia. Jednak należy pamiętać, że pomimo braku cukru, ciastka te nadal są przekąską i należy je spożywać z umiarem.