Święta Hildegarda była najwybitniejszą średniowieczną filozofką oraz największą średniowieczną zielarkę i znawczynią medycyny naturalnej. Święta Hildegarda znacznie wyprzedzała swoją epokę. Hildegarda interesowała się roślinami. Zasłynęła z ziołolecznictwa, a także z odnalezienia diety na dolegliwości dręczące ludzi. Udowadniała, że na zdrowie człowieka wpływa równowaga ducha i ciała. Była także jedną z największych postaci w historii Chrześcijaństwa. Św. Hildegarda uważała, że istnieje ścisły związek pomiędzy zdrową dietą i pełnym zdrowiem. Uważała, że to co jemy jest naszym lekarstwem lub zatruwa nasz organizm, jeżeli dieta jest nieodpowiednia. Tak powstała dieta św. Hildegardy.
Dieta wg. św. Hildegardy z Bingen
Święta Hildegarda lekarka ciała i duszy Święta Hildegarda to zakonnica, mistyczka, wizjonerka, reformatorka, zielarka, która żyła w dwunastym wieku naszej ery i przeżyła 81 lat. Pochodziła z rodziny szlacheckiej. Już od najmłodszych lat była przygotowywana do roli mniszki i wychowywana pod opieką Benedyktynek. Otrzymała tam klasyczne wykształcenie. Była bardzo zdolna i pojętna. Mając 38 lat po śmierci przeoryszy, to ona została nową przeoryszą zakonu Benedyktynek. Hildegarda miała własną wizję zakonu. Zakładała więc nowe klasztory. Lecz na tym nie koniec, gdyż w swoim życiu zdziałała jeszcze bardzo dużo. W latach 1158 - 1170 wyruszyła na trasy kaznodziejskie do południowych i środkowych Niemiec.
Źródła zdrowia wg. Świętej Hildegardy
Hildegarda sądziła, że źródłem zdrowia jest opieranie się na sześciu tak zwanych złotych zasadach polegających:
- na właściwym odżywianiu i piciu
- na czerpanie energii życiowej od czterech żywiołów świata (powietrze, ziemia, woda, ogień)
- na przestrzeganiu równowagi pomiędzy pracą i odpoczynkiem
- na odnalezieniu naturalnego rytmu snu i czuwania
- na wydalaniu z organizmu substancji powodujących choroby i dolegliwości
- na podtrzymywaniu uzdrawiających sił duchowych poprzez wiarę i pełnienie cnót Chrześcijańskich
Wiara świętej Hildegardy
Hildegarda podobnie, jak wiara chrześcijańska mówi o tym, że choroby i dolegliwości nie są zesłane na nas za karę, za winy, za wady. Lecz są szansą daną człowiekowi przez Pana Boga, aby człowiek zmienił swoje życie, aby zwrócił uwagę na to, co jest najważniejsze w życiu lub są zesłane na ludzi dla innych celów w Planach Bożych.
Podstawy leczenia dolegliwości człowieka wg. Św. Hildegardy
Święta Hildegarda uważała, że leczenie dolegliwości człowieka, aby było skuteczne musi opierać się na czterech podstawach:
- po pierwsze na obszarze Boskim
- na obszarze kosmicznym
- obszarze cielesnym
- obszarze duchowym
I jedyną metodą wyleczenia dolegliwości jest uporządkowanie tych wszystkich elementów, gdyż to z nich właśnie została stworzona cała natura, która jest ściśle połączona z człowiekiem i ze zdrowiem człowieka.
Zapobieganie chorobom i wszystkim dolegliwościom wg filozofii Świętej Hildegardy z Bingen
Według świętej Hildegardy w naturze znajduje się lekarstwo na wszystkie choroby, a przemiana wewnętrzna leży w granicach możliwości każdego z nas.
Filozofia Hildegarda mówiła też o czterech filarach zapobiegających chorobom i wszelkim dolegliwościom oraz sprzyjającym leczeniu chorób. Jest to:
- najważniejsza jest odpowiednia dieta
- właściwe środki lecznicze
- zabiegi
- post
Według świętej Hildegardy, aby być zdrowym trzeba żyć zgodnie z samym sobą i zgodnie z naturą.
Przy czym każdy człowiek jest inny i dlatego każdy z nas musi poznać swoją osobowość, swoje siły i mieć swoją miarę. I stosować te wymiary przy wszystkich wskazaniach Hildegardy. Czyli we wszystkim należy stosować odpowiednią i indywidualną dla siebie miarę, dawkę, ilość, itd.
Firma Holle
Została założona ok 100 lat temu i od razu przyjęła jako misję produkcję żywności ekologicznej dla dzieci i niemowląt. Na samym początku zajęto się eliminacją wszelkich konserwantów i środków chemicznych, które nie są wymagane przez prawo (jak na przykład witamina B w kaszkach specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla niemowląt według przepisów Unii Europejskiej) Firma, czyli jej siedziba mieści się przy granicy szwajcarsko-niemieckiej i produkty Holle sprzedawane są głównie w Szwajcarii i na terenie Europy w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach i sklepach internetowych firmy Holle. Wszystkie sektory produkcji przestrzegają najwyższych standardów technologicznych, spełniają najwyższe wymogi i certyfikaty ISO. Wszystkie zboża wykorzystywane przy produkcji kaszek są wolne od pestycydów, herbicydów, czyli są z upraw ekologicznych posiadają certyfikaty ekologiczne - na przykład ryż pochodzi z Włoch, a nie z Chin, a proso do produktów jaglanych jak kaszki jaglane pochodzi z Węgier. Zboża Demeter czyli specjalnie wyselekcjonowane zboża najwyższej jakości są pobierane od wyspecjalizowanych rolników. W trosce o dobro dzieci stosowane jest pełne mleko (w produktach mlecznych). Pozyskiwane z terenów południowych Niemiec warzywa i owoce oraz mięso ekologiczne zawarte w słoiczkach są jakości Demeter dzięki temu otrzymuje się naturalny składnik dający dzieciom i niemowlętom wiele korzyści.