
Melasa to jeden ze składników stosowanych w kuchni, który powstał zupełnie przez przypadek. W rzeczywistości jest to produkt uboczny przemysłu cukrowniczego. Pierwsze wzmianki o nim sięgają aż 500 lat p.n.e. w rejonie Indii. To właśnie tam rozpoczęto przetwarzać trzcinę cukrową na kryształki. Za sprawą Krzysztofa Kolumba metoda wytwarzania cukru trafiła do dalszych zakątków świata. W ten sposób powstała melasa trzcinowa, a także specjały wytwarzane na jej bazie, takie jak rum. Dziś melasa cieszy się popularnością nie tylko w samych Indiach, ale też w Tajlandii, na Tajwanie i Filipinach, a także w Brazylii i USA. Chętnie dodawana jest tam do potraw czy napojów, a także stosowana jako składnik preparatów kosmetycznych.
Melasa z Trzciny Cukrowej Bio 450g - Horizon - Melasa Trzcinowa
MELASA Z TRZCINY CUKROWEJ Idealna jako środek słodzący do naleśników i owsianki. Masa netto: 450 g (300 ml)Składniki: trzcina cukrowa*, woda *składniki pochodzące z upraw ekologicznych Jednostka certyfikująca: NL-BIO-01 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE Informacja dla alergików: Może zawierać orzechy, orzeszki ziemne i sezam. Warunki przechowywania: Po otwarciu przechowywać w lodówce. Wartość odżywcza w 100 ml Wartość energetyczna 1819 kJ / 428 kcal Tłuszcz 0 g w tym kwasy nasycone 0 g Węglowodany 106 g w tym cukry 79 g Białko 1 g Sól 0,35 gDo sprawdzenia
Lista pytań o melasę
Najczęściej zadawane pytania o melasę
Melasa - co to jest i jakie są rodzaje?
Melasa to naturalny produkt uboczny powstały przy wytwarzaniu cukru spożywczego. Występuje w formie ciemnobrązowego, gęstego syropu nazywanego „czarnym złotem”. Termin ten ma związek z barwą tego składnika oraz jego cennymi właściwościami. Obecnie na rynku wyróżnić można trzy rodzaje melasy zróżnicowane pod względem surowca, z którego są wytwarzane. Zalicza się do nich melasa buraczana, melasa karobowa uzyskiwana z mączki chleba świętojańskiego, a także melasa z trzciny cukrowej. Wszystkie stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnego cukru, gdyż mogą mieć dobroczynny wpływ na zdrowie organizmu, a w szczególności układ nerwowy, trawienny i odpornościowy. Nic więc dziwnego, że w ostatnim czasie produkt ten staje się coraz popularniejszy.
Najważniejsze zastosowania melasy w kuchni i nie tylko!
Jedną z niewątpliwych zalet melasy jest to, że zawiera wiele dobroczynnych składników - witamin i związków mineralnych. Nic więc dziwnego, że znalazła wiele zastosowań w kuchni i nie tylko! Przede wszystkim nie zawiera tłuszczu i ma niewiele kalorii, dzięki czemu stanowi świetny zamiennik dla zwykłego cukru czy innych substancji stosowanych do słodzenia potraw. Przede wszystkim melasa może mieć pozytywny wpływ na organizm, w tym pomagać w obniżaniu cholesterolu, zwiększać odporność czy też wspomagać utratę zbędnych kilogramów. Melasa stanowi cenne źródło żelaza, dlatego poleca się ją szczególnie osobom z anemią lub osobom na diecie wegetariańskiej. Można ją stosować jako substytut cukru, miodu lub słodzików, dodawać do wypieków, a także do aromatyzowania i barwienia alkoholi.
Ekologiczna melasa w marketbio
Poszukujesz zdrowszej i mniej kalorycznej alternatywy dla zwykłego cukru i słodzików? Jeśli tak, to doskonałym rozwiązaniem jest melasa dostępna w sklepie internetowym Marketbio. Choć jest to produkt uboczny cukru spożywczego, to jak się okazuje, ma znacznie więcej cennych właściwości dobroczynnie wpływających na organizm. W asortymencie dostępne są różne rodzaje melasy w wyjątkowo korzystnych cenach, w tym melasa trzcinowa oraz melasa karobowa. Wszystkie artykuły znajdujące się w ofercie pochodzą od sprawdzonych producentów z ekologicznych upraw, dzięki czemu masz gwarancję ich najwyższej jakości.
Producent Horizon - Bio Produkty dla Zdrowego Stylu Życia
O Horizon - Twoim Specjaliście od Zdrowej Żywności Bio
Horizon to producent ekologicznej żywności, oferujący szeroki wybór produktów bio, które doskonale wpisują się w nowoczesny i zdrowy styl życia. Specjalizuje się w przetworach roślinnych oraz naturalnych słodzikach, które zadowolą najbardziej wymagających konsumentów poszukujących jakości i odpowiedzialnego podejścia do natury.
Najlepsze Produkty Bio od Horizon
Niezależnie od tego, czy poszukujesz składników do wypieków, przekąsek czy dodatków do dań, Horizon ma w swojej ofercie coś dla każdego. Oto kilka z najpopularniejszych produktów bio:
- Melasa z Trzciny Cukrowej Bio
- Krem z Orzeszków Ziemnych z Solą Morską Bio
- Tahina Pasta Sezamowa Bio
- Syrop Daktylowy Bio
- Syrop ze Słodu Jęczmiennego Bio
- Krem z Pestek Dyni Bio
- Pasta Słonecznikowa Bio
- Krem z Orzeszków Ziemnych Bio
- Pasta z Orzechów Nerkowca Bio
- Syrop Klonowy Bio
- Pasta z Migdałów Blanszowanych Bio
- Krem z Prażonych Migdałów Solony Bio
- Syrop Ryżowy Bio
Zalety Wyboru Produktów Horizon
Decydując się na produkty Horizon, korzystasz z certyfikowanych produktów ekologicznych, które są:
- Naturalne - bez sztucznych dodatków i konserwantów.
- Ekologiczne - produkowane z poszanowaniem środowiska naturalnego.
- Wysokiej Jakości - precyzyjnie wyselekcjonowane składniki.
Produkty Horizon w Twojej Kuchni
Produkty Horizon to doskonały wybór dla wszystkich, którzy pragną wprowadzić do swojej diety zdrowe i ekologiczne składniki. Sprawdź ofertę i odkryj smak prawdziwej natury w swoich ulubionych potrawach.