Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Substancje Zagęszczające

Substancje Zagęszczające

Roślinne substancje takie jak agar-agar, mączka chleba świętojańskiego i guma guar, należą do grupy emulgatorów, stabilizatorów, zagęszczaczy i środków żelujących i często pojawiają się na liście składników żywności według numeru E. Środki wiążące i żelujące pęcznieją w wodzie lub innych płynach i nadają żywności konsystencję kremową do jędrnej. Następujące środki żelujące i spoiwa są dostępne w dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością oraz sklepach internetowych.

Jednym z polecanych zagęszczaczy jest guma guar. Naturalna guma guar to produkt produkowany przy użyciu nasion rośliny guar. Substancja ta ma niezwykłe właściwości jako zagęszczacz i stabilizator. Dlatego stosuje się ją w wielu procesach przemysłowych, jednak największe zastosowanie ma w przemyśle spożywczym, jako zagęszczacz i stabilizator żywności. Oznacza się ją w żywności jako E412.

Nowości
Inulina Proszek 500 g - Natur Planet
Dostępność

Inulina Proszek 500 g - Natur Planet

Data min. trwałości: 2029/03/30
21,39 zł
szt.
Do koszyka
Dodaj do ulubionych produktów

Guma guar — czym jest?

Guma guar, inaczej nazywana po prostu jako guaran, pochodzi z nasion drzewa Indyjskiego. Powstaje poprzez usunięcie łusek z nasion guar. Następnie nasiona są przetwarzane i sproszkowane. Proszek ten nazywa się właśnie gumą guar. Głównymi producentami gumy guar są Indie, Pakistan, Australia i USA.

Jak działa guma guar?

Najczęściej wykorzystuje się ją jako dodatek do pieczenia bezglutenowego. Dlaczego? W potrawach glutenowych gluten działa jak spoiwo łączące, zlepiające poszczególne składniki razem. W potrawach bezglutenowych tego magicznego składnika brak i potrawy mogą się rozlatywać. Guma guar w tym przypadku działa jak gluten, zagęszczając wszystkie składniki.

Do czego użyć stabilizatora E412?

Naturalny proszek gumy guar, służy jako świetny zagęszczacz i spoiwo do przygotowywania różnych potraw. Doskonale sprawdza się jako środek żelujący. Ogromnie zwiększa działanie innych roślinnych zagęszczaczy i dlatego często używa się jej w połączeniu na przykład z mączką chleba świętojańskiego (dodatek do żywności E 410). Działa jako stabilizator w tłustych produktach spożywczych. Zapobiega osadzaniu się cieczy ze stałych składników. Guma guar jest bezglutenowa i jest szczególnie popularna w kuchniach wegańskich. Jest rozpuszczalna w wodzie, zarówno w ciepłych, jak i zimnych płynach i ma bardzo wysoką zdolność pęcznienia. Guma guar nie zmienia smaku ani wyglądu potrawy. W wypiekach bezglutenowych mąka guar nadaje ciastu większą objętość oraz luźną strukturę. Ciasto jest mniej kruche, a wypieki dłużej zachowują świeżość.

W diecie niskoenergetycznej i produktach light zapewnia kremową konsystencję przy zaledwie kilku kaloriach. Jeśli lubisz samodzielnie przyrządzać jogurt, zapewnia to, że woda łączy się z tłuszczem i tworzy jednolitą masę. Guaran, główny składnik mąki, jest również stosowany w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i papierniczym oraz stosowany jako dodatek do tytoniu.

Guma guar właściwości

Stabilizator żywności E412 nie oferuje wiele korzyści prozdrowotnych. Warto jednak wspomnieć, że jako produkt roślinny posiada duże ilości błonnika, więc możesz odczuć korzyści płynące właśnie z jego stosowania, czyli głównie poprawę trawienia. Stosowanie gumy guar w normalnych ilościach, nie powinno przynieść skutków ubocznych, dlatego jest ona zatwierdzona do powszechnego użycia. Jednak zbyt duże spożycie produktów zawierających E412 może być powodem refluksu. Jest to właśnie spowodowane występowaniem błonnika.

Jakie produkty zawierają gumę guar?

Następujące produkty wytwarzane przemysłowo mogą zawierać dodatek do żywności E412:

  • Lody
  • Dżemy, galaretki i konfitury
  • Budynie i inne desery
  • Owoce i warzywa w puszkach
  • Ketchup i majonez
  • Zupy i sosy
  • Tłuczone ziemniaki
  • Wypieki, bezglutenowe mieszanki do pieczenia
  • Napoje mleczne

Podczas robienia lodów zapobiega tworzeniu się kryształków lodu i nadaje lodom delikatną kremowość.

Guma guar — dawkowanie

Guma guar  jest tylko dodatkiem do żywności i powinna być użyta tylko w niewielkich ilościach ze względu na jej zdolność pęcznienia. W żadnym wypadku nie należy jej używać jako mąki bazowej w przepisie. W przypadku sosów i zup wystarczy pół płaskiej łyżeczki do pełnej łyżeczki na 250 ml płynu. Do deserów lub lodów można użyć podwójnej ilości.

Nasze atuty

  • Szybka realizacja zamówień na zdrową żywność
  • Wszystkie produkty widoczne w sklepie posiadamy w magazynie (np. erytrytol, matcha, tapioka, makaron konjac)
  • Pod ceną określone są daty minimalnej trwałości (np. sprawdź makaron ryżowy)
  • Możliwość złożenia zamówienia bez rejestracji (np. na aloes)
  • Niskie ceny wysyłki (tania wysyłka produktów my best pharm)
  • Duży wybór rodzajów dostawy produktów np. kwas askorbinowy (Pocztex, Kurier DPD, Kurier Inpost, Paczkomaty, Orlen Paczka, Odbiór Osobisty Wrocław)
  • Płatności: przelew, PayU, pobranie, na miejscu (kartą lub gotówką) 
  • Niskie ceny produktów, dużo promocji
  • Rabaty dla stałych klientów (np. rabaty na stewia i inne produkty)
  • Duży wybór (ponad 7000 zdrowych produktów) (mleko kokosowe, ksylitol)
  • Ciągły rozwój, dużo nowości
  • Doświadczenie: sprzedajemy w Internecie już ponad 10 lat (karobprzecier pomidorowy)
  • Dziesiątki tysięcy zadowolonych klientów
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ceneo
trusted-shops
google