Zestaw 2 x Mąka Kokosowa 1 kg Natur Planet
- Dostępność taka jak poniższych składników
- 13,70 zł
-
MĄKA KOKOSOWA
Mąka kokosowa posiada słodkawy posmak, lekką konsystencję oraz łagodny zapach.
Masa netto: 2 x 1 kg
Składniki: Mąka Kokosowa 100%
Informacje dla alergików: Możliwa obecność glutenu. W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, orzechy arachidowe, różne orzechy.
Kraj pochodzenia surowca: Indonezja
Kraj produkcji: Polska
Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Po otwarciu spożyć w przeciągu 2 miesięcy.
Zastosowanie: Może być stosowana do smażenia i pieczenia lub jako dodatek do sosów, musli, różnego typu sałatek, deserów, muffinek, naleśników i innych wypieków.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1742 kJ/419 kcal
Tłuszcz: 21,3 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 19,7 g
Węglowodany: 28,5 g
- w tym cukry: 18,8 g
Błonnik: 24,9 g
Białko: 15,9 g
Sól: 0,225 g
Producent:
INFO-FARM Marcelina Pacula-Staś
ul. J. Baildona 24/3
40-115 Katowice
Jak powstaje mąka kokosowa?
Mąka kokosowa pozyskiwana jest z miąższu kokosa, a tak dokładniej jest produktem ubocznym, który powstaje podczas wytwarzania mleczka kokosowego bądź też oleju kokosowego.
Mąka kokosowa jest bardzo delikatna, sypka, ma lekki smak i zapach kokosa. W zależności od zbiorów, z których pochodzą kokosy, może różnić się kolorem, a także słodyczą.
Właściwości mąki kokosowej
Mąka kokosowa dedykowana jest przede wszystkim osobom będących na różnych dietach lub po prostu osobom odchudzającym się. Zawiera bowiem bardzo dużo błonnika i białka. Nierozpuszczalny błonnik zawarty w mące kokosowej daje poczucie sytości, co pozwala obniżyć ilość kalorii w diecie.
Mąka kokosowa ma również niski indeks glikemiczny - wynosi on 35, a np. indeks glikemiczny mąki pszennej to aż 85.
Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, z powodzeniem może zatem stać się jednym z głównych składników diety osób będących na diecie bezglutenowej lub chorych na celiakię.
Zastosowanie mąki kokosowej
Mąka kokosowa znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Z całą pewnością jej królestwem są wypieki - ciasta, ciasteczka, a także naleśniki.
Doskonale sprawdzi się również jako baza sosów, zwłaszcza w kuchni tajskiej. Jest doskonałym zagęstnikiem.
Z tego względu, że mąka kokosowa jest po prostu zmielonym miąższem kokosa, można jej użyć również jako posypki to deserów, lodów, czy też ciast.
Podczas pieczenia należy pamiętać o tym, że mąka kokosowa ma nieco inne właściwości niż pozostałe mąki - przede wszystkim jest bardziej chłonna.
Należy zatem odpowiednio zwiększyć ilość płynów w przepisie lub stosować przepisy strikte przeznaczone dla mąki kokosowej.
Bio: | Nie |
Gluten: | możliwa obecność |
Wegetariańskie: | Tak |
Wegańskie: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Bez mleka: | Tak |
Bez jajek: | Tak |
Bez soi: | Tak |
Bez dwutlenku siarki: | Tak |
Bez sezamu: | Nie |
Bez selera: | Tak |
Bez orzechów: | Nie |
Bez gorczycy: | Tak |
Bez łubinu: | Tak |
Bez skorupiaków, ryb, mięczaków: | Tak |
Jednoskładnikowe: | Tak |
- Producent/Dystrybutor: Info-Farm
- Dodaj recenzję:
- Kod produktu: 0000033907
Recenzje
cecylia
Recenzja niezweryfikowana
|