Zestaw 6 x Olej Kokosowy Bezzapachowy Rafinowany 900 ml - Natur Planet
- Dostępność taka jak poniższych składników
- 89,64 zł
-
OLEJ KOKOSOWY BEZZAPACHOWY RAFINOWANY
Pozbawiony smaku i zapachu kokosa. Bogaty w kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe. Ma wyższą temperaturę dymienia.
Idealny do smażenia i pieczenia.
Nie przypala się.
Nie zmienia smaku potraw.
Zamiennik dla margaryny lub masła.
Zawartość netto: 5400 ml
Składniki: Olej kokosowy rafinowany 100%
Kraj pochodzenia: Indonezja
Warunki przechowywania: Należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Po otwarciu w lodówce.
Wartość odżywcza w 100 ml produktu:
Wartość energetyczna: 3404 kJ/ 828 kcal
Tłuszcz: 92 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 86 g
Węglowodany: 0 g
- w tym cukry: 0 g
Błonnik: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g
Producent:
INFO-FARM Marcelina Pacula Staś
ul. Johna Baildona 24/3
40-115 Katowice
Czym jest olej kokosowy?
Olej kokosowy rafinowany jest tłuszczem nie pochodzącym od zwierząt, tak jak np. masło. Mogą go zatem z powodzeniem stosować weganie i wegetarianie, do praktycznie każdego przepisu, w którym występuje masło/margaryna.
Olej kokosowy jest gładki, biały i występuje w postaci stałej do ok.25 st. C + powyżej tej temperaturze staje się płynny i przezroczysty, co jednak w żaden sposób nie wpływa na jego jakość.
Olej kokosowy rafinowany pozbawiony jest smaku i zapachu kokosa, idealny będzie zatem dla osób, którym ten zapach i smak przeszkadza, a chcieliby używać oleju z kokosa.
Olej kokosowy ma bardzo wysoką temperaturę dymienia co sprawa, że znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Spokojnie można na nim smażyć, gotować, używać do pieczenia.
Czy olej kokosowy ma niekorzystny wpływ na zdrowie?
Olej kokosowy to bogactwo kwasów tłuszczowych nasyconych. W oleju możemy znaleźć również kwas laurynowy oraz kaprylowy. Kwasy te wspomagają układ krążenia, zapobiegają powstawaniu infekcji, a także stanów zapalnych skóry, takich jak np. trądzik.
Ciekawostka:
Orzech kokosowy na początku jest pusty, dopiero gdy dojrzeje, wypełnia się mleczkiem kokosowym. Z czasem jednak mleczko zanika i orzech staje się jedną, wielką pestką.
Przepis na kokosanki:
Potrzebne będą:
- 200 g wiórek kokosowych
- 2 białka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Olej rozpuścić, dodać ksylitol i mieszać do rozpuszczenia ksylitolu. Następnie wsypać wiórki kokosowe. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać skrobię ziemniaczaną. Do ubitej piany dodać przestudzoną masę kokosową. Formować małe kuleczki i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 170 st. C przez ok. 15-20 minut.
Smacznego!
Bio: | Nie |
Gluten: | bez glutenu |
Wegetariańskie: | Tak |
Wegańskie: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Bez mleka: | Tak |
Bez jajek: | Tak |
Bez soi: | Tak |
Bez dwutlenku siarki: | Tak |
Bez sezamu: | Tak |
Bez selera: | Tak |
Bez orzechów: | Tak |
Bez gorczycy: | Tak |
Bez łubinu: | Tak |
Bez skorupiaków, ryb, mięczaków: | Tak |
Jednoskładnikowe: | Tak |
- Producent/Dystrybutor: Info-Farm
- Dodaj recenzję:
- Kod produktu: 0000033914
Recenzje
Kinia
Recenzja niezweryfikowana
|