
Miso to specjalna pasta produkowana ze sfermentowanych ziaren soi. Produkt wywodzi się z kuchni japońskiej, ale w ostatnich latach cieszy się coraz większym zainteresowaniem w krajach europejskich. Pasta miso słynie z charakterystycznego smaku i aromatu i może być używana jako składnik sosów, zup, marynat, a także sałatek. W sklepie ze zdrową żywnością Marketbio.pl nie mogło oczywiście zabraknąć tradycyjnego, japońskiego miso w ekologicznym wydaniu.
Czerwona Pasta Curry Bezglutenowa 50 g - Kanokwan
CZERWONA PASTA CURRY BEZGLUTENOWA Autentyczne tajskie danie w 15 minut! Czerwona pasta curry marki Kanokwan powstaje z oryginalnych tajskich ziół i świeżej czerwonej papryki chili. Nie zawiera sztucznych dodatków ani konserwantów. Stanowi bazę bardzo popularnego, aromatycznego dania. Wystarczy dodać mleczko kokosowe, warzywa (np. marchewkę, paprykę, cukinię) oraz mięso, najczęściej wieprzowinę lub drób. Saszetka wystarcza do przygotowania dania dla od 2 do 10 osób w zależności od preferowanego stopnia ostrości. Dania curry mają swoje korzenie w Azji, ale są znane i cenione na całym świecie. To synonim egzotyki i doskonałej kuchni. Są bardzo łatwe w przygotowaniu. Zastosowanie: Klasyczne zestawienie z mięsem i warzywami. Idealne do dań podawanych z ryżem jaśminowym. Masa netto: 50 g Składniki: czerwone chili 35 %, trawa cytrynowa, galangal, sól, czosnek, szalotka, skórka z limonki kafir, kumin. Wyprodukowano w Tajlandii. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 427 kJ/ 103 kcal Tłuszcz: 2,4 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,9 g Węglowodany: 8,8 g - w tym cukry: 0 g Białko: 5 g Sól: 11,5 g Producent: Kanokwan Food Products Co., Ltd 256 M. 6 Soi Petchkasem 95, Petchkasem Rd., Omnoi, Krathumbaen, Samuthsakorn 74130 Thailand
Co to jest miso i jakie właściwości posiada?
Pasta Miso powstaje ze sfermentowanych ziaren soi, przez co jej nazwa odnosi się bezpośrednio do sfermentowanej fasoli. W procesie produkcyjnym, soję często miesza się z rozgotowanym ryżem. Do takiej mieszanki należy dodać sól oraz szczep droższy koji. Okres fermentacji ma duży wpływ na aromat i smak miso. W przypadku krótszego czasu fermentacji uzyskuje się jasną pastę odznaczającą się delikatnym i dosyć słodkim aromatem. Dłuższa fermentacja sprawia, że miso staje się ciemniejsza, a jednocześnie nabiera intensywnego i wyrazistego smaku. Osobom, które dopiero planują włączyć miso do codziennej diety, zalecamy na początek wybór jasnej pasty.
Proces fermentacji sprawia, że w paście miso rozwijają się mikroorganizmy przypominające probiotyki. To sprawia, że japońska pasta jest ceniona za szereg właściwości. Dostarcza ona cennych składników wzmacniających układ kostny, ma pozytywny wpływ na ciśnienie, a jednocześnie, wykazuje się działaniem oczyszczającym. Jej głównym składnikiem jest białko, ale znajdziemy tu również wiele cennych witamin oraz substancji mineralnych.
Dlaczego warto włączyć miso do codziennej diety?
Pasta miso jest zalecana wszystkim miłośnikom zdrowego odżywiania ceniącym sobie produkty o wysokiej zawartości składników odżywczych. To cenne źródło białka, ale również substancji mineralnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Paście miso przypisuje się również działanie prozdrowotne. Nie dziwi zatem fakt, że miso od wieków znajduje zastosowanie w tradycyjnej kuchni japońskiej, a obecnie przenika także do innych regionów kulinarnych. Pomijając właściwości odżywcze, miso odznacza się wyjątkowo ciekawym smakiem i aromatem.
Jakie zastosowanie posiada miso w kuchni?
Konkretny smak i aromat miso w dużej mierze zależy od tego, ile trwał proces fermentacji. Pasta jest najczęściej słona, choć w jasnych pastach wyczuwamy nutę słodkości. Miso występuje również w odmianie ziemistej, owocowej oraz pikantnej. To sprawia, że pasta posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Jest wykorzystywana jako składnik zup (warto sprawdzić przepis tradycyjnej zupy japońskiej miso-shiru), sosów, marynat do mięsa, ale również sałatek. Pasty miso nie należy poddawać obróbce termicznej. Aby zachować jej cenne właściwości odżywcze, dodajemy ją do gotowego dania.
Naturalne i ekologiczne miso w sklepie Marketbio.pl
W sklepie online ze zdrową żywnością Marketbio.pl dbamy o rozbudowany asortyment produktów i pragniemy zaoferować naszym klientom zdrową żywność z różnych zakątków świata. Pasta misu to nieodzowny element kuchni japońskiej. Możemy ją wykorzystać do wzmocnienia aromatu i smaku wielu zup, sosów i marynat. W naszym sklepie dostępne są zarówno jasne odmiany, jak również ciemne pasty, które były dłużej poddawane procesowi fermentacji. Jeśli to Twój pierwszy kontakt z tą pastą, zalecamy na początek jasną odmianę o delikatniejszym smaku.