Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Sosy Sojowe

Sosy Sojowe

Jednym z podstawowych składników azjatyckich dań jest sos sojowy. Nadaje całości niesamowitej wyrazistości i wyjątkowego charakteru. Doskonale sprawdzi się zarówno do potraw na bazie mięsa, jak i ryżu, czy makaronu z warzywami. Kluczowe znacznie ma jednak dobranie odpowiedniego rodzaju produktu do przygotowywanego specjału. Obecnie na rynku znajdziesz zarówno sos sojowy jasny, jak i ciemny, dzięki czemu z pewnością dobierzesz idealną propozycję dla siebie. W zależności od kraju produkcji jego smak i konsystencja może być zróżnicowana. Zawsze jednak będzie to aromat określany jako umami.

Sos Sojowy Tamari Bezglutenowy 1 l - Kikkoman

Sos Sojowy Tamari Bezglutenowy 1 l - Kikkoman

SOS SOJOWY TAMARI BEZGLUTENOWY Naturalnie warzony sos sojowy Tamari. Zawartość netto: 1 l Składniki: woda, ziarna soi, sól, ocet spirytusowy. Warunki przechowywania: Po otwarciu przechowywać w lodówce.   Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 240 kJ/ 57 kcal Tłuszcz: 0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 2 g - w tym cukry: 0 g Białko: 10 g Sól: 16,4 g     Producent: Kikkoman Foods Europe B.V. The Netherlands

44,81 zł
Sos Sojowy 1 l - Kikkoman

Sos Sojowy 1 l - Kikkoman

SOS SOJOWY Zawartość netto: 1 l Składniki: Woda, ziarno soi, pszenica, sól. Warunki przechowania: Po otwarciu przechowywać w lodówce.   Wartość odżywcza w 100 ml: Wartość energetyczna: 325 kJ/77 kcal Tłuszcze: 0 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0 g Węglowodany: 3,2 g - w tym cukry: 0,6 g Białko: 10 g Sól: 16,9 g     Producent: Kokkoman foods Europe B.V. HolandiaDo sprawdzenia

33,19 zł

Jakie są rodzaje sosów sojowych?

Chociaż może wydawać się, że sos sojowy ciemny i jasny to jedyne rodzaje tego produktu, to w rzeczywistości istnieją one jeszcze w różnych odmianach. Jedną z najpopularniejszych, ogólnodostępnych w sklepach spożywczych jest sos Shoyu, czyli absolutna klasyka produkowana na bazie soi i pszenicy. Dla nieco bardziej wymagających osób świetnie sprawdzi się bezglutenowy sos Tamari. To wysokiej klasy wersja sosu sojowego stworzona wyłącznie ze sfermentowanej soi. Inna propozycja to sos Teriyaki, czyli wariant z dodatkiem imbiru i miodu. W sklepie internetowym MarketBio mamy do zaoferowania wszystkie wymienione rodzaje sosów sojowych, co ułatwia dobranie odpowiedniej propozycji do indywidualnych potrzeb.

Wybierając odpowiedni sos sojowy, z pewnością warto zwrócić uwagę na jego jakość. Od tego zależy w dużej mierze zarówno aromat potraw, jak i właściwości odżywcze. Aktualnie ogromnym zainteresowaniem cieszą się bio sosy sojowe. W odróżnieniu od tych dostępnych w supermarketach oparte są w pełni na naturalnych i ekologicznych składnikach z odpowiednimi atestami. Dzięki temu możesz mieć pewność, że pochodzą z certyfikowanych upraw. Jeśli poszukujesz zdrowych zamienników dla zwykłych produktów spożywczych, zachęcamy do skorzystania z naszego asortymentu MarketBio. Znajdziesz tu wyłącznie sprawdzone artykuły renomowanych producentów, takie jak bezglutenowy sos sojowy Kikkoman, czy sos Tamari i Teriyaki marki Lima.

Poznaj wyjątkowe właściwości sosu sojowego!

Do popularnych i chętnie wykorzystywanych przez kucharzy czy pasjonatów gotowania produktów z pewnością zaliczyć można sos sojowy. To jedna z najstarszych przypraw chińskich wytwarzana ze sfermentowanej soi. Receptura powstała ponad 2 tysiące lat temu, ale sam produkt stał się znany w innych zakątkach świata dopiero w późniejszym czasie, głównie za sprawą popularyzacji kuchni azjatyckiej. Charakterystyczny aromat sosu sojowego wyrażony jest przez trudny do uchwycenia składnik określany jako umami. Wiele osób uważa go za jeden z rodzajów smaków obok gorzkiego czy kwaśnego. Zwykle budzi skojarzenia z fermentowanymi produktami, dojrzałymi pomidorami czy serami. Można jednak wyczuć też słone nuty i odrobinę słodyczy, a to wszystko zakończone ostrzejszym akcentem.

Choć pozornie może wydawać się, że sos sojowy nie ma zbyt wiele interesujących składników odżywczych, to w rzeczywistości skrywa w sobie wiele cennych wartości. Przede wszystkim jest to źródło antyoksydantów, przy czym przewyższa pod tym względem nawet czerwone wino. Dodatkowo w składzie znajdziesz też składniki, takie jak:

  • tłuszcze, 
  • błonnik,
  • witaminy z grupy B,
  • magnez,
  • potas,
  • sód,
  • żelazo,
  • wapń.

Sos sojowy to dość uniwersalny produkt, który ma wiele różnorodnych zastosowań. Choć zwykle stanowi jeden z kluczowych składników dań azjatyckich, to można go wykorzystać jako dodatek do wielu innych potraw. Świetnie smakuje zarówno z mięsem, ryżem i warzywami, jak i makaronem, pizzą czy burgerami. Wiele osób stosuje sos sojowy do marynat, zup i dipów.

Nasze atuty

  • Szybka realizacja zamówień na zdrową żywność
  • Wszystkie produkty widoczne w sklepie posiadamy w magazynie (np. erytrytol, matcha, tapioka, makaron konjac)
  • Pod ceną określone są daty minimalnej trwałości (np. sprawdź makaron ryżowy)
  • Możliwość złożenia zamówienia bez rejestracji (np. na aloes)
  • Niskie ceny wysyłki (tania wysyłka produktów my best pharm)
  • Duży wybór rodzajów dostawy produktów np. kwas askorbinowy (Pocztex, Kurier DPD, Kurier Inpost, Paczkomaty, Orlen Paczka, Odbiór Osobisty Wrocław)
  • Płatności: przelew, PayU, pobranie, na miejscu (kartą lub gotówką) 
  • Niskie ceny produktów, dużo promocji
  • Rabaty dla stałych klientów (np. rabaty na stewia i inne produkty)
  • Duży wybór (ponad 7000 zdrowych produktów) (mleko kokosowe, ksylitol)
  • Ciągły rozwój, dużo nowości
  • Doświadczenie: sprzedajemy w Internecie już ponad 10 lat (karobprzecier pomidorowy)
  • Dziesiątki tysięcy zadowolonych klientów
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ceneo
trusted-shops