
Sól kłodawska to rodzaj soli kamiennej, która pochodzi z kopalni soli w Kłodawie, położonej w Polsce. Kopalnia ta jest jednym z najstarszych zakładów wydobywczych soli w Europie. Sól kłodawska jest uznawana za jedną z najwyższej jakości soli kamiennej na świecie. Charakteryzuje się unikalnymi właściwościami smakowymi i mineralnymi, a także małością zanieczyszczeń, co sprawia, że jest ceniona w kulinariach. Sól kłodawska wydobywana jest głęboko pod ziemią, gdzie składa się z warstw soli kamiennej, które powstały miliony lat temu w procesie ewaporacji wód morskich.
Sól kłodawska jest wykorzystywana zarówno w przemyśle spożywczym, jak i jako produkt kulinarnej ekskluzywności. Dostępna jest w różnych formach, takich jak klasyczna sól, solanka czy kryształy soli. Jej unikalny smak sprawia, że jest chętnie stosowana przez kucharzy i smakoszy na całym świecie.
Sól Kłodawska Kamienna Różowa Drobnoziarnista Drobna Niejodowana 1 kg - Kopalnia...
SÓL KŁODAWSKA KAMIENNA RÓŻOWA DROBNOZIARNISTA NIEJODOWANA Sól kamienna z Kłodawy pochodzi z ekologicznie czystego okresu cechsztyńskiego. Powstała ok. 250 ml lat temu z odparowania wód morskich. Zalecana do przetworów, posiada właściwości konserwujące. Zapewni potrawom niepowtarzalny smak. Przeprowadzone w laboratoriach zewnętrznych badania Kłodawskiej Soli Kamiennej (kopalina naturalna) potwierdzają obecność w niej śladowych ilości mikroelementów takich jak: potas, magnez, żelazo, selen, wapń, mangan i inne. Masa netto: 1 kg Składniki: NaCl (chlorek sodu) 97% min. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu. Produkt bezterminowy! (sól jest to minerał dlatego nie ma obowiązku określania dla niej terminu przydatności do spożycia na opakowaniu co sprzyja uniknięciu marnowania żywności - można też zamówić więcej na zapas i przechowywać w suchym miejscu) Producent: Kopalnia Soli "Kłodawa" S.A. Aleja 1000-lecia 2 62-650 Kłodawa
Sól Kłodawska Kamienna Różowa Gruboziarnista Niejodowana 1 kg Gruba Niejodowana-...
SÓL KŁODAWSKA KAMIENNA RÓŻOWA GRUBOZIARNISTA NIEJODOWANA Sól kamienna z Kłodawy pochodzi z ekologicznie czystego okresu cechsztyńskiego. Powstała ok. 250 ml lat temu z odparowania wód morskich. Zapewni potrawom niepowtarzalny smak. Przeprowadzone w laboratoriach zewnętrznych badania Kłodawskiej Soli Kamiennej (kopalina naturalna) potwierdzają obecność w niej śladowych ilości mikroelementów takich jak: potas, magnez, żelazo, selen, wapń, mangan i inne. Idealna do młynków. Masa netto: 1 kg Składniki: NaCl (chlorek sodu) 97% min. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu. Produkt bezterminowy! (sól jest to minerał dlatego nie ma obowiązku określania dla niej terminu przydatności do spożycia na opakowaniu co sprzyja uniknięciu marnowania żywności - można też zamówić więcej na zapas i przechowywać w suchym miejscu) Producent: Kopalnia Soli "Kłodawa" S.A. Aleja 1000-lecia 2 62-650 Kłodawa
Sól Kłodawska Kamienna Biała Gruba Niejodowana 1 kg - Kopalnia Soli Kłodawa
SÓL KŁODAWSKA KAMIENNA BIAŁA GRUBA NIEJODOWANA Sól kamienna z Kłodawy pochodzi z ekologicznie czystego okresu cechsztyńskiego. Powstała ok. 250 ml lat temu z odparowania wód morskich. Idealna do użycia w młynkach. Zapewni potrawom niepowtarzalny smak. Przeprowadzone w laboratoriach zewnętrznych badania Kłodawskiej Soli Kamiennej (kopalina naturalna) potwierdzają obecność w niej śladowych ilości mikroelementów takich jak: potas, magnez, żelazo, selen, wapń, mangan i inne. Masa netto: 1 kg Składniki: chlorek sodu (NaCl) - 97% min. Warunki przechowywania: Przechowywać w miejscu suchym. Producent: Kopalnia Soli "Kłodawa" S.A. Aleja 1000-lecia 2 62-650 Kłodawa
Sól Kłodawska Kamienna Biała Drobnoziarnista Niejodowana 1 kg - Kopalnia Soli Kł...
SÓL KŁODAWSKA KAMIENNA BIAŁA DROBNOZIARNISTA NIEJODOWANA Sól kamienna z Kłodawy pochodzi z ekologicznie czystego okresu cechsztyńskiego. Powstała ok. 250 ml lat temu z odparowania wód morskich. Zapewni potrawom niepowtarzalny smak. Zalecana do przetworów, posiada właściwości konserwujące. Przeprowadzone w laboratoriach zewnętrznych badania Kłodawskiej Soli Kamiennej (kopalina naturalna) potwierdzają obecność w niej śladowych ilości mikroelementów takich jak: potas, magnez, żelazo, selen, wapń, mangan i inne. Masa netto: 1 kg Składniki: chlorek sodu (NaCl) - 97% min. Warunki przechowywania: Przechowywać w miejscu suchym. Producent: Kopalnia Soli "Kłodawa" S.A. Aleja 1000-lecia 2 62-650 Kłodawa
Sól Kłodawska 1,1kg Kamienna Naturalna Do Przetworów Niejodowana do Kiszenia Dr...
SÓL KŁODAWSKA KAMIENNA NATURALNA DO PRZETWORÓW NIEJODOWANA Sól kamienna z Kłodawy pochodzi z ekologicznie czystego okresu cechsztyńskiego. Powstała ok. 250 ml lat temu z odparowania wód morskich. Zalecana do przetworów, posiada właściwości konserwujące. Zapewni potrawom niepowtarzalny smak. Przeprowadzone w laboratoriach zewnętrznych badania Kłodawskiej Soli Kamiennej (kopalina naturalna) potwierdzają obecność w niej śladowych ilości mikroelementów takich jak: potas, magnez, żelazo, selen, wapń, mangan i inne. Masa netto: 1,1 kg Składniki: NaCl (chlorek sodu) 97% min. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu. Produkt bezterminowy! (sól jest to minerał dlatego nie ma obowiązku określania dla niej terminu przydatności do spożycia na opakowaniu co sprzyja uniknięciu marnowania żywności - można też zamówić więcej na zapas i przechowywać w suchym miejscu) Producent: Kopalnia Soli "Kłodawa" S.A. Aleja 1000-lecia 2 62-650 Kłodawa
Sól Kłodawska Kamienna Spożywcza Biała Jodowana 1 kg - Kopalnia Soli Kłodawa
SÓL KŁODAWSKA KAMIENNA SPOŻYWCZA BIAŁA JODOWANA Sól kamienna z Kłodawy pochodzi z ekologicznie czystego okresu cechsztyńskiego. Powstała ok. 250 ml lat temu z odparowania wód morskich. Zapewni potrawom niepowtarzalny smak. Przeprowadzone w laboratoriach zewnętrznych badania Kłodawskiej Soli Kamiennej (kopalina naturalna) potwierdzają obecność w niej śladowych ilości mikroelementów takich jak: potas, magnez, żelazo, selen, wapń, mangan i inne. Sól drobnoziarnista. Masa netto: 1 kg Składniki: chlorek sodu (NaCl) - 97% min., substancja wzbogacająca: jodan potasu (39 +/- 13 mg/kg). Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym pojemniku, w miejscu suchym i nienarażonym na działanie promieni słonecznych. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 0 kJ/ 0 kcal Tłuszcz: 0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 0 g - w tym cukry: 0 g Białko: 0 g Sól: 97 g Producent: Kopalnia Soli "Kłodawa" S.A. Aleja 1000-lecia 2 62-650 Kłodawa
Sól Kamienna Kłodawska Niejodowana do Przetworów 3 kg - Kopalnia Soli "Kłodawa"
SÓL KŁODAWSKA KAMIENNA NATURALNA DO PRZETWORÓW NIEJODOWANA Sól kamienna z Kłodawy pochodzi z ekologicznie czystego okresu cechsztyńskiego. Powstała ok. 250 ml lat temu z odparowania wód morskich. Zalecana do przetworów, posiada właściwości konserwujące. Zapewni potrawom niepowtarzalny smak. Przeprowadzone w laboratoriach zewnętrznych badania Kłodawskiej Soli Kamiennej (kopalina naturalna) potwierdzają obecność w niej śladowych ilości mikroelementów takich jak: potas, magnez, żelazo, selen, wapń, mangan i inne. Masa netto: 3 kg Składniki: NaCl (chlorek sodu) 97% min. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu. Produkt bezterminowy! (sól jest to minerał dlatego nie ma obowiązku określania dla niej terminu przydatności do spożycia na opakowaniu co sprzyja uniknięciu marnowania żywności - można też zamówić więcej na zapas i przechowywać w suchym miejscu) Producent: Kopalnia Soli "Kłodawa" S.A. Aleja 1000-lecia 2 62-650 Kłodawa
Sól Kłodawska - Wyjątkowa Jakość Ziem Polskich
Historia produkcji soli kłodawskiej sięga setek lat wstecz. Odkrycie zasobów soli w rejonie Kłodawy, w Polsce, datuje się na średniowiecze. Pierwsze wzmianki o wydobyciu soli pochodzą z XIII wieku. Kopalnia soli w Kłodawie należy do najstarszych tego typu zakładów w Europie.
W ciągu wieków techniki wydobycia ulegały ewolucji, a sama kopalnia przechodziła różne okresy rozbudowy i modernizacji. W 1772 roku, po rozbiorach Polski, kopalnia trafiła pod panowanie pruskie. W okresie międzywojennym kopalnia znalazła się w granicach Polski.
Podczas II wojny światowej niemieccy okupanci intensyfikowali eksploatację soli kłodawskiej. Po wojnie zakład został znacjonalizowany, a kopalnia była jednym z kluczowych producentów soli w Polsce Ludowej.
Obecnie, po transformacjach gospodarczych, kopalnia soli w Kłodawie kontynuuje wydobycie soli, zachowując tradycję i jednocześnie stosując nowoczesne metody eksploatacji. Sól kłodawska cieszy się renomą dzięki swojej wysokiej jakości, czystości i unikalnemu smakowi, a kopalnia stanowi ważny element historii i dziedzictwa górniczego Polski.