
Orzechowe, warzywne, na bazie mleka roślinnego, łagodne, pikantne. Sosy są podstawą wyśmienitego dania, podkreślają jego oryginalny charakter. Stanowią wykończenie i kropkę nad i. Świetnie współgrają z poszczególnymi składnikami, będąc dla nich spoiwem, które czyni danie kompletnym, przemyślanym i efektownie podanym. Kiedy się spieszymy i chcemy zjeść smacznie w Marketbio.pl z pomocą przychodzą nam gotowe sosy.
Sos Pomidorowy z Oliwkami 340 g - Krokus
SOS POMIDOROWY Z OLIWKAMI Produkt pasteryzowany. Bez dodatku cukru. Zawiera naturalnie występujące cukry. Masa netto: 340 g Składniki: Przetarte pomidory (85%), oliwki czarne (5,5%), oliwki zielone (5%), cebula, czosnek, sól, oliwa z oliwek, oregano. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, po otwarciu przechowywać w lodówce. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 254 kJ/ 61 kcal Tłuszcz: 1,8 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g Węglowodany: 9 g - w tym cukry: 6 g Białko: 2,1 g Sól: 0,8 g Producent: KROKUS Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk Sp. j. Pająków 25 B 26-704 PrzyłękDo sprawdzenia
Sos Pomidorowy z Warzywami 340 g - Krokus
SOS POMIDOROWY Z WARZYWAMI Produkt pasteryzowany. Bez dodatku cukru. Zawiera naturalnie występujące cukry. Masa netto: 340 g Składniki: Przetarte pomidory (84%), papryka (6%), cebula (3%), cukinia (3%), marchew (3%), czosnek, sól, oliwa z oliwek, pietruszka, tymianek. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, po otwarciu przechowywać w lodówce. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 214 kJ/ 51 kcal Tłuszcz: 0,6 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g Węglowodany: 9 g - w tym cukry: 6 g Białko: 2,4 g Sól: 0,8 g Producent: KROKUS Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk Sp. j. Pająków 25 B 26-704 Przyłęk Do sprawdzenia
Sosy w codziennej diecie
Mogą być tłem lub pierwszoplanowym bohaterem. Wyśmienite i aromatyczne. Zdrowe. Sosy są w codziennym menu bardzo ważne i wpływają nie tylko na smak potraw, ale również na nasze zdrowie. Jeśli zawierają w sobie dużo zdrowych składników oraz ziół mogą podsycać apetyt, rozgrzewać i pozytywnie oddziaływać na układ trawienny.
Sosy kojarzą się nie tylko z daniami serwowanymi na ciepło. To także niezbędne wykończenie sałatek i apetycznych przystawek podawanych podczas przyjęć. Sosy mogą mieć różne faktury i konsystencje – gęste, warzywne lub kremowe i lekkie. Dobrze dopasowane do potrawy tworzą z nią duet i wpływają na efekt końcowy.
Sosy to również świetny pretekst do urozmaicania diety. Rezygnacja z tradycyjnych kanapek może nieco ożywić domowy jadłospis. Lekkie sosy podawane z makaronem mogą sprawdzić się nie tylko porze obiadowej, ale również na kolację. Mając pod ręką gotowe sosy nie musimy poświęcać czasu na szukanie przepisów. Wszystko jest więc proste, a przy tym smaczne i bardzo zdrowe. Gotowe sosy powinny zawsze mieć swoje miejsce w naszej kuchni, oszczędzając nasz czas i dając szansę na pożywne „szybkie jedzenie” w wersji ekologicznej.
Rodzaje sosów
Jest ich mnóstwo! Kuchnie z całego świata serwują przeróżne dania, więc w zależności od kultury w danym regionie popularne będą inne sosy. Jednym z dominujących w polskiej kuchni produktów są pomidory i to one odgrywają dużą rolę w przyrządzaniu dań. W Marketbio.pl znajdziemy sosy z suszonymi pomidorami, wersję łagodną i pikantną klasycznego sosu pomidorowego, czy też sos pomidorowy z dodatkiem mascarpone. Entuzjaści kuchni tajskiej również znajdą coś dla siebie, zwłaszcza, jeśli lubują się w daniach na bazie mleczka kokosowego. Dla fanów diety wegetariańskiej ciekawym rozwiązaniem może się okazać curry warzywne. Alternatywą dla dań mięsnych będzie także sos rybny.
Sosy pomidorowe – dlaczego są tak zdrowe
Idealne do pizzy, tradycyjnych gołąbków, włoskich dań z makaronem lub warzywnego leczo. Sos pomidorowy to uniwersalny niezbędnik w naszym menu, dzięki któremu przygotujemy rozmaite i aromatyczne potrawy. Pomidory są cennym źródłem potasu i manganu, znajdziemy w nich także witaminy między innymi takie, jak A i C. Pomidory zyskują zdrowotnie, gdy poddawane są obróbce termicznej. Dzięki temu sos pomidorowy to bomba prozdrowotna, bogata w błonnik i likopen.
Zastosowanie sosów w przepisach kulinarnych
Gotowe sosy są dobrym sposobem na przyrządzenie szybkiego i zdrowego dania jako alternatywy fastfoodów. Makaron świetnie odnajduje się w towarzystwie pomidorów. Warzywne curry to z kolei dobrany duet z gotowanym ryżem. Sos tajski można wykorzystać do dań z kurczakiem. Sos myśliwski będzie wyśmienitym tłem pieczonego mięsa. Dressing okaże się lekką, winną propozycją do sałatek i wytrawnych przekąsek.
Zamów gotowe sosy w naszym sklepie online
Wszystkie gotowe sosy w Marketbio.pl zostały wyprodukowane ze składników pochodzących z rolnictwa ekologicznego, mają prosty skład bez sztucznych i zbędnych dodatków oraz posiadają niezbędne certyfikaty wystawione przez właściwe jednostki certyfikujące. Zakupy przez internet to wygoda i komfort. Bez wychodzenia z domu możemy wybrać dla siebie gotowe produkty, dzięki którym w kilka minut przyrządzimy dla rodziny pełnowartościowy – i co najważniejsze – zdrowy posiłek. Gotowe sosy w Marketbio.pl mogą również stanowić tło wyrafinowanych, pieczołowicie przygotowywanych dań – wszystko zależy od naszych kulinarnych potrzeb. Wystarczy zamówić i przekonać się, którą wersję wolimy – łagodną czy pikantną?
Tradycja
Pierwszą szkółkę drzew owocowych w Polsce założono w opactwie benedyktynów w Sieciechowie, a w 1862 roku w Puławach powstał Instytut Politechniczny i Rolniczo-Leśny, kształcący studentów z całej Polski i imperium carskiego.
Owoce i warzywa zakupują od okolicznych rolników, którzy mają dużą wiedzą na temat upraw. Region słynie z tradycji ogrodniczych, panuje tam klimat z dużą ilości słonecznych dni, różnorodne ukształtowanie terenu, zróżnicowane gleby.
Natura
Produkowane przetwory to smaki typowe dla tradycyjnej polskiej kuchni. Krokus produkuje zapomniany kompot a także produkty wg współczesnego zapotrzebowania np. powidła bez cukru czy przetwory ekologiczne.
Produkcja
Do produkcji swoich przetworów stosują nieprzemysłowe metody produkcji. Przygotowują takie przetwory jak nasze prababcie, babcie i mamy robiły w domu. Ich propozycje można dopasować do każdego posiłku, na co dzień a także na specjalne okazje.