
Makaron można produkować na bazie zbóż oraz wielu innych składników roślinnych. W naszej kuchni dominują zwykle makarony pszeniczne, żytnie czy orkiszowe. Nieco rzadziej spotkamy się natomiast z makaronem z soczewicy, fasoli, kamutu, samopszy czy też płaskurki. Tak, wybór ekologicznych makaronów jest ogromny, a duża różnorodność sprzyja zdrowej i smacznej kuchni. W sklepie Marketbio.pl możesz pozyskać ekologiczne makarony z mniej znanych składników.
Makaron Tagiatelle Jajeczny Bio 250 g - La Bio Idea
MAKARON TAGIATELLE JAJECZNY BIO Masa netto: 250 g Składniki: Semolina z pszenicy durum*, jaja* (20%). * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: IT-BIO-09 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE Kraj pochodzenia: Włochy. Sposób użycia: Dodać makaron do wrzącej wody. Gotować przez 6 minut. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1540 kJ/ 364 kcal Tłuszcz: 4,2 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,3 g Węglowodany: 67,5 g - w tym cukry: 2,4 g Błonnik: 3 g Białko: 14 g Sól: 0,12 g Producent: La Bio Idea Hermesweg 7 3771 ND Barneveld - NL
Jakie składniki można wykorzystać do produkcji makaronu?
Mąka wcale nie jest obowiązkowym składnikiem makaronu. Choć to właśnie makarony zbożowe najczęściej znajdują zastosowanie w naszej kuchni, produkt ten można stworzyć z wielu różnorodnych składników. Sporym zainteresowaniem cieszą się chociażby makarony warzywne, wykonane z takich składników, jak: marchewka, cukinia czy bataty. Zastosowanie znajdują także rośliny strączkowe, takie jak: fasola, groch czy bób. Po ich zmieleniu można uzyskać proszek, który nadaje się do stworzenia ekologicznego makaronu.
Warto udać się w kulinarną podróż po kuchniach różnych zakątków świata. Jak się okazuje, znajdziemy tam wiele innych składników, które są wykorzystywane do produkcji makaronu. Niezwykle popularną rośliną jest kamut nazywany pszenicą orientalną lub pszenicą Faraonów. W ostatnich latach wzrosła także popularność makaronu z płaskurki. To dziko rosnąca odmiana pszenicy, którą obecnie uprawia się na całym świecie. W kuchni warto wypróbować także makaron z pszenicy samopszy. Powyższe odmiany pszenicy zawierają gluten, jednak ma on nieco inną budowę, dzięki czemu, jest bezpieczniejszy w porównaniu z glutenem zawartym w popularnych odmianach pszenicy.
Jakie produkty znajdziesz w tej kategorii?
W tym miejscu przygotowaliśmy obszerny wybór makaronów z mniej popularnych składników. Dominują tu makarony pszeniczne wyprodukowane na bazie gatunków pszenicy z różnych zakątków świata: kamutu, samopszy, durum czy też płaskurki. W ofercie sklepu Marketbio.pl dostępny jest także ekologiczny makaron produkowany z mąki ryżowej. Stale poszerzamy nasz asortyment produktów, aby sprostać wysokim oczekiwaniom ze strony klientów. Po wybraniu interesującego Cię produktu możesz sprawdzić jego dokładny sklad oraz informacje od producenta.
Dlaczego warto sięgać po makarony z kamutu czy samopszy?
Egzotyczne odmiany pszenicy bardzo często oferują nam inne smaki, których nie uświadczymy w makaronach z popularnych zbóż. W ten sposób możemy rozwijać swoje doświadczenia kulinarne oraz szukać smaków w pełni dostosowanych do naszych potrzeb. Makarony z mniej znanych składników mogą również posiadać nieco inne właściwości, co pozwala lepiej zbilansować dietę. Ważną kwestią jest zawartość glutenu. W tej kategorii dostępne są makarony bezglutenowe, jak również makarony z pszenicy, która zawiera gluten o nieco innej, bezpieczniejszej budowie.
Wybierz ekologiczne makarony w sklepie Marketbio.pl
W sklepie Marketbio.pl każdego dnia staramy się poszerzać asortyment o makarony pochodzące od sprawdzonych i godnych zaufania producentów. Posiadamy zarówno polskie produkty, jak również makarony wytwarzana na bazie zbóż i roślin z innych zakątków świata. Duża różnorodność sprawia, że każdy znajdzie tu produkty spożywcze dostosowane do indywidualnych potrzeb. Wybierając zakupy w sklepie internetowym Marketbio.pl możesz również liczyć na atrakcyjne oferty cenowe, ciekawe promocje, wygodne metody płatności oraz ekspresową realizację zamówień.
La BIO IDEA - Lider w Produkcji Zdrowej Żywności Organicznej
Naturalne i Ekologiczne Produkty La BIO IDEA
La BIO IDEA to uznawany producent oferujący szeroką gamę produktów ekologicznych i organicznych. W ofercie można znaleźć zarówno przecier pomidorowy Bio, jak i makarony bezglutenowe oraz klasyczne.
Oliwa z Oliwek Extra Virgin Bio
Nasza oliwa z oliwek jest produkowana z najwyższej jakości oliwek extra virgin. Delikatny smak i świeżość to cechy, które wyróżniają nasze produkty, takie jak Oliwa z Oliwek Extra Virgin Bio 500 ml oraz większe opakowanie 1 l.
Różnorodność Makaronów Bio
W naszej ofercie znajdują się makarony klasyczne, takie jak Lasagne Makaron Semolinowy Bio oraz Makaron Tagiatelle Jajeczny Bio. Zadbaliśmy także o potrzeby osób na diecie bezglutenowej, oferując Makaron z Ciecierzycy i Kukurydzy Penne Bezglutenowy Bio.
Przetwory Pomidorowe La BIO IDEA
Od przecieru pomidorowego passata z bazylią po koncentrat pomidorowy 22% Bio, nasze produkty charakteryzują się intensywnym smakiem i wysoką jakością. Są dostępne w różnych opakowaniach, w tym kartonach 500 g.
Nasze Wiodące Produkty:
- Przecier Pomidorowy Passata z Bazylią Bio 680 g
- Oliwa z Oliwek Extra Virgin Bio 500 ml
- Lasagne Makaron Szpinakowy Bio 250 g
- Makaron Semolinowy z Quinoa Rigatoni Bio 500 g
- Sos Pomidorowy z Mascarpone Bio 340 g
Zrównoważona Produkcja i Jakość
La BIO IDEA jest dumnym producentem żywności pochodzącej z upraw ekologicznych. Każdy produkt, od przecieru pomidorowego po tortellini z ricottą i szpinakiem, powstaje z najwyższą troską o jakość i środowisko.