Poszukujesz wyjątkowego produktu o dużej zawartości białka, który może być ciekawą alternatywą dla mięsa? Jeśli tak, to doskonałym rozwiązaniem jest soczewica. To roślina strączkowa stosowana już w starożytności. Współcześnie gości na stołach praktycznie na całym świecie jako składnik pełnowartościowej diety, szczególnie wegetariańskiej i wegańskiej. Soczewica w puszce to chętnie stosowana propozycja nie tylko ze względu na cenne wartości odżywcze, ale też wyjątkowe walory smakowe. Bardzo łatwo można ją przyrządzić na wiele, zróżnicowanych sposobów. Co więcej, występuje w licznych odmianach i kolorach. Każdy z nich ma nieco inną strukturę i przeznaczenie, dlatego przed zakupem warto zastanowić się nad tym, w jakim celu zostanie zastosowana.
Cenne właściwości soczewicy
Soczewica to jeden ze składników, który powinien znaleźć się w każdej zdrowej i pełnowartościowej diecie. Ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka szczególnie upodobali sobie ją wegetarianie i weganie. Warto jednak wiedzieć, że jest to skarbnica wielu innych, cennych substancji odżywczych odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zaliczyć do nich można minerały, takie jak magnez, potas, miedź, żelazo, cynk i mangan, a także błonnik pokarmowy, kwas foliowy i witamina C i z grupy B. Produkt ten już w niewielkich ilości zapewnia długotrwałe uczucie sytości, przy zachowaniu niskiej kaloryczności i zawartości tłuszczu. Z tego względu świetnie sprawdzi się jako wspomagacz odchudzania dla osób pragnących zadbać o linię. W przypadku spożywania soczewicy jako zamiennik mięsa należy pamiętać, że ma ona niepełnowartościowe białko, dlatego należy ją łączyć z innymi artykułami zawierającymi brakujące aminokwasy.
Wszechstronne zastosowanie soczewicy w kuchni
Jednym z powodów, dla których soczewica jest chętnie spożywana to z pewnością wszechstronne zastosowanie w kuchni. To jedyne warzywo strączkowe niewymagające moczenia przed gotowaniem. Po obróbce termicznej zachowuje swoje wartości odżywcze, gdyż wchłania całą wodę wraz z cennymi składnikami. Soczewica to zarówno doskonała baza, jak i dodatek do zup i dań mieszanych. Można ją też zastosować do wypełnień czy aromatycznych kotletów roślinnych. Dla osób poszukujących zdrowej alternatywy dla kupnych produktów do smarowania kanapek znakomitym pomysłem mogą być wszelkiego rodzaju pasty z soczewicy czy też wegańskie pasztety. Wiele osób wykorzystuje ją też do przygotowania farszu na gołąbki, pierogi lub krokiety. Z kolei w całości stanowi ciekawe uzupełnienie wszelkiego rodzaju sałatek.
Soczewica zielona czy żółta - jaką wybrać?
Aktualnie soczewica w puszce dostępna jest w kilku odmianach. Są one do siebie bardzo zbliżone pod względem wartości odżywczych, jednak nieco różnią się walorami smakowymi. Z tego względu warto ją odpowiednio dopasować w zależności od rodzaju przyrządzanej potrawy. Jeśli chcesz nadać potrawom niesamowitej wyrazistości, doskonałym wyborem będzie soczewica zielona. Ma ona bardzo przyjemny, lekko pikantny smak, dlatego często stanowi uzupełnienie pasztetów, farszów czy past kanapkowych. Dla osób preferujących delikatniejszą postać soczewicy, szczególnie przypadnie do gustu odmiana żółta, która świetnie sprawdzi się do zup. Dodatkowo w sklepach można też znaleźć to warzywo w wersji czerwonej, brązowej czy czarnej. Zachęcamy do skorzystania z asortymentu MarketBio, aby nabyć ekologiczne produkty.