Jednym z uwielbianych i chętnie wykorzystywanych warzyw w polskiej kuchni z pewnością jest papryka. Można ją przygotować na wiele sposobów, jednak szczególnie cenione są propozycje marynowane w różnego rodzaju zalewach. Aktualnie zaliczyć je można do równie popularnych przetworów, co legendarne kiszone ogórki, przy czym goszczą na stołach w praktycznie każdym domu. Jak się okazuje papryka konserwowa ma do zaoferowania znacznie więcej cennych substancji odżywczych niż w wersji świeżej. Wbrew powszechnym przekonaniom obecność octu nie eliminuje witamin zawartych w tych warzywie, a jedynie dodaje mu wartości. Aktualnie na rynku znajdziesz zarówno klasyczną, czerwoną paprykę, jak i papryczki jalapeno, które są coraz częściej stosowane do różnego rodzaju potraw.
Poznaj cenne właściwości odżywcze papryki!
Istnieje wiele powodów, dla których warto sięgać po paprykę. Przede wszystkim stanowi ona bogate źródło witaminy C. Jak się okazuje, zawiera jej nawet kilkukrotnie więcej niż cytryny, a co więcej, zachowuje ją nawet po obróbce termicznej. Dzięki temu możesz spożywać to warzywo w wersji gotowanej, duszonej, pieczonej czy grillowanej, a przy tym cieszyć się maksimum cennych właściwości. Dodatkowo papryka zawiera też witaminę E, A i z grupy B oraz wartościowe minerały, takie jak magnez, potas, żelazo i fosfor. Dzięki temu codzienne spożywanie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli chcesz nadać swoim potrawom wyrazistości i pikantności, ciekawym rozwiązaniem jest papryka jalapeno. Poza wymienionymi wcześniej składnikami odżywczymi, zawiera również witaminę K, białko, wapń, tłuszcz i węglowodany, błonnik i sód.
Papryka konserwowa i grillowana w kuchni
Poszukując wyjątkowo aromatycznego dodatku, który wzbogaci praktycznie każde danie, doskonałym rozwiązaniem może być papryka grillowana. Wyróżnia ją niesamowite bogactwo smaku i przypraw. Nic więc dziwnego, że chętnie wykorzystywana jest do marynowania w słoiku, szczególnie w zalewie octowej lub oliwie z oliwek. Najczęściej paprykę grillowaną łączy się z mięsem - grillowanym kurczakiem czy soczystym stekiem oraz innymi warzywami. Można je też dodać do wszelkiego rodzaju sałatek, co z pewnością nada im unikalnego charakteru. Z kolei papryka konserwowa najczęściej stosuje się jako samodzielną przekąskę lub urozmaicenie kanapek. Dzięki niej nawet najzwyklejszy chleb z serem i szynką będzie smakował wyśmienicie. Poza tym świetnie pasuje do wrapów czy burgerów.
Z czym łączyć papryczki jalapeno?
Z roku na rok coraz większą popularnością cieszy się papryka jalapeno. To znakomita propozycja, aby nieco wyostrzyć smak i nadać potrawom niesamowitej wyrazistości. Szczególnie chętnie stosowana jest w kuchni meksykańskiej, gdzie gości w praktycznie każdym daniu. To właśnie za sprawą jej popularyzacji papryczki jalapeno są obecnie chętnie spożywane na całym świecie. W Polsce najczęściej trafić można na papryczki marynowane. Stanowią one ciekawy dodatek do mięsa, makaronów czy pizzy. Dodatkowo świetnie nadaje się jako przyprawa. Choć to dość pikantny produkt, to warto wiedzieć, że łagodnieje po obróbce termicznej.