
Nie od dziś wiadomo, że zdrowymi posiłkami – najłatwiej dzieci zachęcić... formą! Między innymi z tego powodu, powstają specjalne makarony dla dzieci. Czym różnią się od tych zupełnie standardowych? Pozostawiając nadal zdrowy, dobry i bogaty skład – mamy tutaj dodatkowo otoczkę dziecięcej fantazji, kreatywnych kształtów, czasem i kolorów też! Makarony dla dzieci to świetna propozycja na urozmaicenie codziennych posiłków i zachęcenie do próbowania nowych dań. W Marketbio.pl znajdziecie kilka naprawdę ciekawych opcji makaronu dla dzieci, smacznego!
Makaron Dla Dzieci Bezglutenowy Bio 200 g - BioSaurus
MAKARON DLA DZIECI BEZGLUTENOWY BIO Bezjajeczny. Masa netto: 200 g Składniki: mąka kukurydziana*, mąka ryżowa*. * składniki pochodzące z upraw ekologicznych Jednostka certyfikująca: SK-BIO-02 Pochodzenie składników: Rolnictwo UE Sposób przygotowania: Gotować 8-9 minut. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 1497 kJ/ 353 kcal Tłuszcz: 1,4 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,5 g Węglowodany: 77 g - w tym cukier: 1 g Błonnik: 2,1 g Białko: 7,1 g Sól: 0,02 g Producent: McLloyd's s.r.o. Kamenarska 1365/9, 94632 MarcelovaDo sprawdzenia
Jakie właściwości ma makaron dla dzieci?
Oczywiście, dużo zależy od składu makaronu – oczywiście! Weźmy na przykład taki makaron semolinowy, który ma całe mnóstwo wartości odżywczych i dobroczynnych dla małych organizmów, właściwości. Zawartość semoliny w makaronie niesie przecież za sobą wiele pozytywnych skutków, m.in. wpływa na poprawę trawienia, wzmacnia uczucie sytości, obniża poziom glukozy we krwi u chorych na cukrzycę, korzystnie działa na układ nerwowy oraz regenerację mięśni. Zawiera bardzo duże ilości cynku, fosforu, witamin z grupy B, magnezu i błonnika pokarmowego.
Jak powstaje makaron dla dzieci?
Jak wiadomo, makarony mogą powstawać na bardzo wiele sposobów! W sieci możemy znaleźć bardzo wiele przepisów na domowy makaron, który od jakiegoś czasu – powrócił do łask. Jak wygląda z kolei proces produkcji makaronu na etapie, zanim trafi do sklepu a ze sklepu – do naszej kuchni? I teraz pierwsza ciekawostka: znakomitą większość procesu produkcyjnego makaronu, stanowi jego... suszenie!
Najpierw bada się surowce, zazwyczaj w laboratorium. W jakim celu? Upewnienia się, że spełniają wszystkie możliwe wymagania co do jakości i pochodzenia. Składniki, których używa się w produkcji makaronu – są oczywiście zależne od rodzaju makaronu. Makaron semolinowy powstaje z mąki pszennej makaronowej, kaszki z pszenicy durum (semolina) oraz wody. W przypadku, gdy mówimy o makaronie jajecznym – dodaje się jeszcze schłodzoną pasteryzowaną masę jajeczną. Żółtka kurzego jajka są nośnikiem tłuszczu w makaronie, białko dodaje sprężystości. Semolina ma tutaj również spore znaczenie: makaron dzięki niej się nie rozgotowuje. Gdy wszystkie składniki są już w mieszarkach i stanowią jednolitą masę – trafiają na matrycę (albo walce). Tam już zyskują określony kształt, który widzimy w opakowaniach na sklepowej półce. Tak uformowany makaron – jest podsuszany, żeby uniemożliwić jego sklejanie się (w urządzeniu o nazwie trabato). Później makaron suszy się już w suszarni, następnie przechodzi kolejne badania mikrobiologiczne. Na finiszu – oczywiście pakowanie! I mamy makaron gotowy do kupowania, przyrządzania, smakowania.
Propozycje podania makaronu dla dzieci
Tutaj można wymieniać niezliczone wręcz ilości propozycji! Począwszy od różnego rodzaju zup (z tradycyjnym rosołem i pomidorową na czele!) – kończąc na daniach głównych i drobnych przekąskach, oczywiście z makaronem w roli głównej. Dzieci uwielbiają zazwyczaj wszelkiego rodzaju spaghetti, makarony z jakimkolwiek innym sosem czy nawet z owocami. Tutaj ogranicza nas tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia, no i oczywiście... apetyt naszych pociech! Makarony z semoliny komponują się doskonale z rybami, mięsem i warzywami. Kolejna propozycja? Z pesto i parmezanem.
Czym różni się makaron dla dzieci – od standardowego?
Najlepiej byłoby, gdyby odpowiedź brzmiała: przede wszystkim składem. To dzieci właśnie – są tą grupą smakoszy, dla których powinniśmy dobierać składy z najwyższą dbałością, zwracając uwagę na ich długość i treść! I co równie ważne: smakiem! Tak naprawdę wystarczy raz spróbować chociażby makaronu semolinowego, żeby nie chcieć już sięgać po tradycyjny.
Zamów makarony dla dzieci w marketbio.pl
Mamy za zadanie – tak budować nawyki żywieniowe u dzieci, żeby weszły później w dorosłość z większą świadomością i co najważniejsze: zdrowiem. Dbałość o składy i różnorodność produktów, które wybieramy – to bardzo dobry start! W marketbio.pl znajdziecie zdrowe makarony dla dzieci, z których możecie skomponować wiele pożywnych i pysznych dań. Zapraszamy do zakupów!
McLLOYD'S s.r.o. – Wiodący Producent Bezglutenowych i Organicznych Przekąsek
O McLLOYD'S s.r.o.
McLLOYD'S s.r.o. to renomowany producent przekąsek i chipsów, specjalizujący się w tworzeniu **bezglutenowych** i **organicznych** produktów najwyższej jakości. Dzięki innowacyjnemu podejściu oraz dbałości o każdy szczegół, McLLOYD'S s.r.o. zyskał zaufanie klientów na całym świecie. Oferta producenta obejmuje różnorodne chrupki i chipsy, które idealnie wpisują się w trend zdrowego stylu życia.Bezglutenowe Chrupki i Chipsy od McLLOYD'S
Oferta McLLOYD'S s.r.o. charakteryzuje się bogactwem smaków oraz starannie dobranymi składnikami. Wśród produktów znajdziesz między innymi:- **Chrupki z Zielonym Groszkiem Śmietankowo-Cebulowe** Bezglutenowe BIO
- Chrupki Kukurydziane Serca o Smaku **Słonego Karmelu** Bezglutenowe
- **Chrupki z Czerwonej Soczewicy** o Smaku Paprykowym Bezglutenowe Bio
- Chrupki Kukurydziane z **Niebieskiej Kukurydzy z Solą Morską** Bezglutenowe Bio
- Pieczone Chrupki Kukurydziane o Smaku **Sera i Jalapeno** Bio
- **Chipsy Warzywne Bezglutenowe** Vegee Bio
- **Ekologiczne Chrupki Kukurydziane** o Smaku Soli Morskiej BIO
- **Chipsy Ziemniaczane o Smaku Śmietankowo-Cebulowym** Bio
- Chrupki Kukurydziane **Dinozaury o Smaku Ketchupowym**