
Ekologiczny Sklep. Produkty Bio - Żywność ekologiczna. Eko Sklep - Są tutaj produkty, które posiadają certyfikat ekologiczny. Certyfikat ekologiczny wydaje jednostka unijna certyfikująca (jest kilka takich w Polsce). Certyfikat musi posiadać zarówno rolnik uprawiający żywność ekologiczna jak i firma pakująca czy też przetwarzająca te produkty. Kontrolę przechodzą także hurtownie żywności ekologicznej takie jak nasza (certyfikat do wglądu jest dostępny tutaj: https://marketbio.pl/webpage/sprzedaz-hurtowa.html Produkty ekologiczne nie mogą być modyfikowane genetycznie ani spryskiwane pestycydami - to samo dotyczy gleby - musi przejść okres konwersji zanim zostanie na niej uprawiana żywność ekologiczna. Gotowe do spożycia produkty smakują lepiej, są bezpieczniejsze, choć wyglądają gorzej niż te modyfikowane. Zanim zaczniemy chorować, przestańmy spożywać zatrute pokarmy. Żywność ekologiczna to najbezpieczniejszy wybór.
Makaron Gryczany Świderki Fusilli Bezjajeczny Bezglutenowy Bio 250 g - Apotheke
MAKARON GRYCZANY ŚWIDERKI FUSILLI BEZJAJECZNY BEZGLUTENOWY BIO Masa netto: 250 g Składniki: mąka gryczana*. * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: CZ-BIO-002 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE/ spoza UE Sposób przygotowania: Makaron gotować w dobrze osolonej wodzie z kroplą oleju (100 g makaronu na 1 litr wody) przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając, a następnie odstawić na 3 minuty. Po osiągnięciu wymaganej miękkości natychmiast odcedzić, przelać zimną wodą i dodać kilka kropli oleju. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze do 25ºC i wilgotności względnej do 70 %. Nie wystawiać na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1512 kJ/ 356 kcal Tłuszcz: 3,4 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g Węglowodany: 78,4 g - w tym cukry: 0,4 g Białko: 7,5 g Sól: 0,25 g Producent: Mediate, s.r.o. 561 16 Libchavy, CR
Herbatka dla Dzieci Ułatwiająca Trawienie Bio (Koper Włoski, Melisa, Mięta) 30 g...
HERBATKA DLA DZIECI UŁATWIAJĄCA TRAWIENIE BIO Koper włoski, melisa, mięta. Dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia. Herbatka ekspresowa. Masa netto: 30 g (20 x 1,5 g) Składniki: Owoc kopru włoskiego (Fructus Foeniculi)* 25%, ziele melisy (Herba Melissae)* 20%, liść mięty pieprzowej (Herba Menthae Pepetitae)* 20%, liść maliny (Folium Rubi Idaei)*, kwiatostan lipy (Flos Tiliae)*, owoc kminku (Fructus Carvi)* * składniki z upraw ekologicznych Jednostka certyfikująca: CZ-BIO-002 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE/spoza UE Sposób przygotowania: 1 saszetkę herbatki zalać 250 ml wrzącej wody, pozostawić 10 minut do zaparzenia. Zalecane spożycie: 2-3 szklanki dziennie.Warunki przechowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Producent: Mediate s.r.o. 561 16 Libchavy, Czechy Do sprawdzenia
Herbatka dla Dzieci Rooibos Bio 30 g (20x 1,5 g) - Apotheke
HERBATKA DLA DZIECI ROOIBOS BIO Herbata ziołowa, ekspresowa. Dla dzieci od 3 roku życia. Masa netto: 30 g (20 x 1,5 g) Składniki: Bio rooibos (Aspalathus Linearis). Jednostka certyfikująca: CZ-BIO-002 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE Sposób przygotowania: 1 saszetkę zalać 250 ml wrzącej wody, pozostawić na 10 minut do zaparzenia. Pić 2 -3 filiżanki dziennie. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu w temp. 25ºC. Producent: Mediate s.r.o 561 16 Libchavy Republika Czeska Do sprawdzenia
Herbatka Dla Dzieci Na Odporność Bio 30 g (20x 1,5 g) - Apotheke
HERBATKA DLA DZIECI NA ODPORNOŚĆ BIO Dzika róża i rokitnik. Herbatka dla dzieci powyżej 9. miesiąca życia. Masa netto: 30 g (20 x 1,5 g) Składniki: bio ziele melisy (Herba Melissae), bio liść mięty pieprzowej (Herba Menthae Piperitae), bio ziele nawłoci (Herba Virgaureae), bio owoc dzikiej róży (Fructus Cynosbati) 10%, bio kwiat nagietka (Flos Calendulae), bio owoc rokitnika (fructus Hippophae) 10%. Jednostka certyfikująca: CZ-BIO-002 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE / spoza UE Stosowanie: Dla dzieci powyżej 9 miesiąca. 2-3 szklanki dziennie. Sposób przygotowania: Saszetkę herbatki zalać wrzątkiem i zaparzać 10 minut. Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Producent: Mediate s.r.o. 561 16 Libchavy Rebuplika Czeska Do sprawdzenia
Psyllium Błonnik Bio (Łuski Babki Jajowatej) 115 g - Apotheke
PSYLLIUM BŁONNIK BIO (ŁUSKI BABKI JAJOWATEJ) Suplement diety Rozpuszczalny błonnik. Masa netto: 115 g Opakowanie zawiera 10 sugerowanych porcji produktu. Składniki: Bio Plantago Ovata (łuski babki jajowatej) Jednostka certyfikująca: CZ-BIO-002 Pochodzenie składników: Rolnictwo spoza UE Zalecane dzienne spożycie: 3 x dziennie po 1 miarce produktu (1 miarka zawiera 4 g produktu). Nie należy przekraczać zalecanej, dziennej porcji do spożycia tj.12 g produktu, co odpowiada 10 g błonnika. Przygotowanie: Błonnik w ilości 4 g (1 miarka) wymieszać z chłodną wodą w 250 ml lub dodać do jogurtów, kaszy, zup. Można spożywać rano na czczo lub wieczorem przed snem, popijając szklanką innego napoju, herbaty lub soku owocowego. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Produkt przeznaczony dla osób dorosłych. Preparat może powodować obniżenie zawartości cukru we krwi. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Wartość odżywcza produktu: Wartość odżywcza w 100 g w 20 g Wartość energetyczna 718 kJ/ 179 kcal 86 kJ/ 21 kcal Tłuszcz 0,6 g 0,1 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0 g 0 g Węglowodany 0,1 g 0 g - w tym cukry 0 g 0 g Błonnik 83,3 g 10 g Białko 1,6 g 0,2 g Sól
Makaron Kukurydziany Świderki Fusilli Bezjajeczny Bezglutenowy Bio 300 g - Apoth...
MAKARON KUKURYDZIANY ŚWIDERKI FUSILLI BEZJAJECZNY BEZGLUTENOWY BIO Masa netto: 300 g Składniki: mąka kukurydziana*. * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: CZ-BIO-002 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE/ spoza UE Informacja dla alergików: Produkt może zawierać soję. Sposób przygotowania: Makaron gotować w dobrze osolonej wodzie z kroplą oleju (100 g makaronu na 1 litr wody) przez 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając. Po osiągnięciu wymaganej miękkości natychmiast odcedzić, przelać zimną wodą i dodać kilka kropli oleju. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze do 25ºC i wilgotności względnej do 70 %. Nie wystawiać na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1528 kJ/ 360 kcal Tłuszcz: 2 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g Węglowodany: 71 g - w tym cukry: 0,6 g Białko: 8,5 g Sól: 0,015 g Producent: Mediate, s.r.o. 561 16 Libchavy, CR
Co to jest żywność ekologiczna? Jak powstaje żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna (znana również pod nazwą eko, bio, organic, organiczna, biologiczna) to żywność składająca się z surowców uprawianych (hodowanych) metodą ekologiczną, tzn. bez użycia pestycydów, herbicydów, modyfikacji genetycznych, antybiotyków czy hormonów wzrostu. Zarówno w rolnictwie ekologicznym jak i hodowli ekologicznej stosuje się ekologiczne formy ochrony roślin i zwierząt, np. płodozmian.
Jak rozpoznać żywność ekologiczną? Jak oznakowane są produkty ekologiczne.
Żywność ekologiczna oznaczona jest logo Euro-Liścia - jest to logo obowiązujące w całej Unii Europejskiej.
Logo euro-liścia
Kupując produkt oznaczony tym logo mamy gwarancję, że do produkcji zostało użyte min. 95% surowców pochodzących z rolnictwa bądź hodowli eko.
Niektóre kraje Unii Europejskiej stosują swoje wewnętrzne loga.
Na przykład we Francji ekologiczność produktu gwarantuje nam logo Agriculture Biologique:
a w Niemczech Bio Siegel:
Tak oznaczone produkty posiadają certyfikat ekologiczny, który wydaje jednostka certyfikująca, czuwająca nad ekologiczną jakością produktu.
Dlaczego żywność ekologiczna jest droższa od żywności konwencjonalnej?
Żywność ekologiczna jest z reguły droższa od żywności konwencjonalnej, ponieważ jej produkcja wymaga większych nakładów pracy, często ręcznej. Dodatkowo nieużywanie przy jej uprawie pestycydów, sprawia że plony są niekiedy mniejsze, bo są bardziej narażone na szkodniki, a ponadto szybciej ulegają zepsuciu. Ponadto gospodarstwa i przetwórnie ekologiczne muszą corocznie ponosić koszty certyfikacji.
Czy żywność ekologiczna jest zdrowa? Czy żywność ekologiczna jest zdrowsza od konwencjonalnej?
Nie ma jasnej odpowiedzi na to pytanie, wszystko zależy od tego jaki produkt weźmiemy pod lupę. Jeśli chodzi, np. o ekologiczne produkty zawierające w składzie ekologiczny cukier, to nie możemy zgodzić się z twierdzeniem, że jest to produkt "zdrowy", ponieważ w naszym przekonaniu cukier, podobnie jak czerwone mięso, alkohol czy inne używki, jest szkodliwy, zwłaszcza stosowany w nadmiarze. Jednak mając do wyboru alternatywny produkt produkowany z surowców konwencjonalnych, zdecydowanie polecamy ten w wersji ekologicznej, ponieważ będziemy mieć przynajmniej gwarancję, że do produkcji nie zostały użyte nawozy sztuczne, pestycydy czy surowce modyfikowane genetycznie. Na razie nie ma badań jasno określających, że żywność ekologiczna jest zdrowsza od żywności konwencjonalnej, bo np. zawiera więcej składników mineralnych, ale za to jest na pewno mniej szkodliwa od żywności bez certyfikatu. Gdy np. chcemy kupić suszone morele, zdecydowanie lepiej sięgnąć po te z certyfikatem, gdyż nie mają dodatku siarki, która może mieć negatywny wpływ na nasz organizm. Musimy się jednak liczyć z tym, że takie ekologiczne morele suszone mogą szybciej ulegać zepsuciu i nie będą miały żółtego koloru.