Hummus to produkt spożywczy wywodzący się z Egiptu i Lewantu, mocno rozpowszechniony w krajach Bliskiego Wschodu. Ze względu na swój skład, jest niezwykle popularny wśród wegan i wegetarian. Biorąc jednak pod uwagę jego właściwości odżywcze, po hummus powinny sięgnąć także osoby ceniące sobie zdrowy styl życia. W sklepie ze zdrową żywnością Marketbio.pl znajdziesz ekologiczny i naturalny hummus dostępny w różnorodnych formach i szerokiej gamie smaków.
Czym właściwie jest hummus?
Podstawowym składnikiem hummusu jest ugotowana i utarta ciecierzyca. Może występować w formie sosu lub pasty do smarowania. W jego składzie często znajdziemy również: czosnek, tahini, oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy. Alternatywą dla ciecierzycy może być bób. Hummus znajduje zastosowanie w diecie wegan i wegetarian, głównie ze względu na wysoką zawartość białka. Jest to również skarbnica ważnych witamin oraz składników mineralnych. Zaletą hummusu jest to, że przynosi on długotrwałe uczucie sytości, co pozwala uniknąć problemu podjadania między posiłkami. Potrawa została rozpowszechniona na Bliskim Wschodzie, ale nie da się dokładnie ustalić gdzie i kiedy pojawiła się po raz pierwszy. Wiele wskazuje na region Lewantu oraz Egiptu i okres XII wieku.
Jakie właściwości odżywcze posiada hummus?
Ciecierzyca lub bób, czyli bazowy składnik hummusu, jest cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka. To sprawia, że hummus cieszy się ogromną popularnością wśród wegan i wegetarian. Jednocześnie, produkt zawiera w sobie liczne witaminy: tiaminę, ryboflawinę, niacynę, foliany, witaminy A i B6 oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, mangan, miedź, cynk. Hummus jest również produktem niskokalorycznym: na 100 gram produktu przypada zwykle ok. 140-160 kilokalorii (nieco więcej w przypadku hummusów smakowych). W połączeniu z pieczywem jest niezwykle sycący i eliminuje uczucie głodu na wiele godzin.
Jakie zastosowanie w kuchni posiada hummus?
Hummus występuje najczęściej jako pasta do smarowania. Jest wykorzystywany do kanapek, dzięki czemu, to popularny element wegetariańskiego śniadania. Ponadto, z hummusu można przyrządzić dip do zapiekania mięs i ryb, sos do makaronu, a także smakowity dip do zdrowych przekąsek. Hummus w formie dresingu można zastosować w sałatkach. Produkt jest dostępny w szerokiej gamie smaków, dzięki czemu, dieta z hummusem może być bardzo urozmaicona. Po hummus zwykle sięgają wegetarianie i weganie, ale możemy śmiało stwierdzić, że jest to cenny element w diecie każdego człowieka dbającego o zdrowy styl życia.
Ekologiczny hummus w sklepie Marketbio.pl
W sklepie Marketbio.pl ze zdrową żywnością odnajdziesz hummus w różnorodnych formach i smakach. Najbardziej popularna jest pasta z ciecierzycy, ale dostępne są również produkty z bobu i fasoli. Jeśli chodzi o smaki, do najpopularniejszych zaliczymy: marchewkowy, paprykowy, pomidorowy, oliwkowy oraz z dynią i imbirem. Oczywiście w swojej ofercie posiadamy również całkowicie naturalny hummus bez dodatków smakowych. Dostępne w naszym asortymencie hummusy pochodzą od sprawdzonych i zweryfikowanych producentów i odznaczają się najwyższą jakością. Wpływa to oczywiście na doskonały smak, jak również oczekiwanie właściwości odżywcze.