
Alergie i nadwrażliwości na niektóre składniki produktów spożywczych są coraz powszechniejsze. Jedną z takich dolegliwości jest nietolerancja glutenu, na którą odpowiedzią jest dieta bezglutenowa. W naszym sklepie znajdziesz produkty bezglutenowe i doskonałej jakości, do których produkcji stosowane są jedynie produkty ekologiczne, pozbawione konserwantów i ulepszaczy. Poznaj naszą ofertę!
Danie Konjac Instant w Kubku o Smaku TOM YUM 182 g (152 g) - Volo Vero
DANIE KONJAC INSTANT W KUBKU O SMAKU TOM YUM Danie błyskawiczne o smaku Tom Yum z makaronem konjac. Połączenie wyrazistego smaku tajskiej zupy Tom Yum z lekkim, niskokalorycznym makaronem konjac. Kompozycja przypraw, w której dominują imbir, czosnek, kolendra i curry, nadaje daniu intensywny, azjatycki charakter. Delikatna nuta mleczka kokosowego i kwaskowatość limonki podkreślają głębię smaku, sprawiając, że posiłek jest zarówno aromatyczny, jak i lekkostrawny. Przygotowanie zajmie tylko kilka minut – wystarczy zalać go gorącą wodą. Masa netto: 182 g Masa netto po odsączeniu: 152 g Składniki: makaron konjac 65% (woda, konjac w proszku, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), sos Tom Yum 16 % (woda, cukier, olej sojowy, czosnek świeży, kokos w proszku, sól, imbir, sos pomidorowy (pulpa pomidorowa), sos sojowy[woda, soja, sól], cebula świeża, ocet, ekstrakt drożdżowy [sól, olej słonecznikowy, suszone drożdże], słodka papryka w proszku, mieszanka olejów (olej rzepakowy, olej MCT z kokosa (zawierający średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe), barwnik: ekstrakt z papryki, przeciwutleniacz: α-tokoferol (witamina E)), papryka chilli w proszku, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; przyprawy, przyprawa curry [kurkuma, chili, pieprz czarny, kmin, czosnek, imbir]), suszone warzywa (cebula, marchew). Wyprodukowano w Chinach. Sposób przygotowania: odcedź wodę z opakowania makaronu i przełóż makaron do kubka. Dodaj sos i suszone warzywa, dolej 120 ml zimnej wody do linii na zewnątrz kubka i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 2 minuty (max. 600 W) lub zalej bezpośrednio 120 ml wrzącej wody. Dobrze wymieszaj przed spożyciem. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 24 godzin, nie zamrażać. Wartość odżywcza w 100 g produktu po przygotowaniu: Wartość energetyczna: 144 kJ/ 35 kcal Tłuszcz: 1,6 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,9 g Węglowodany: 4,3 g - w tym cukry: 1,9 g Białko: 0 g Sól: 1,8 g Producent: MILIFOODS sp. z o.o. Pieńków 147A 05-152 Czosnów
Danie Konjac Instant w Kubku o Smaku RED CURRY 192 g (162 g) - Volo Vero
DANIE KONJAC INSTANT W KUBKU O SMAKU RED CURRY Danie błyskawiczne o smaku czerwonego curry z makaronem konjac. Połączenie intensywnego, aromatycznego smaku czerwonego curry z lekkim, niskokalorycznym makaronem konjac. Wyrazisty smak czerwonego curry to efekt starannie dobranej mieszanki przypraw, w której dominują pikantne nuty chili, imbiru i czarnego pieprzu, przełamane subtelną słodyczą czerwonej papryki i pomidorów. Przygotowanie zajmie tylko kilka minut – wystarczy zalać go gorącą wodą. Masa netto: 192 g Masa netto po odsączeniu: 162 g Składniki: makaron konjac 62% (woda, konjac w proszku, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), sos curry 20% (woda, cukier, olej sojowy, sól, cebula świeża, czosnek świeży, curry w proszku 5% (kurkuma, chili, pieprz czarny, kmin, czosnek, imbir), świeży imbir, pasta z pomidorów, papryka słodka czerwona w proszku, ekstrakt drożdżowy [sól, olej słonecznikowy, suszone drożdże], papryka chilli w proszku, przyprawy, mieszanka oleju z przyprawami [olej sojowy, smażona cebula w proszku [cebula w proszku, olej rzepakowy], pieprz czarny mielony, cebula w proszku, olej z otrębów ryżowych, olej MCT z kokosa (zawierający średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe), przeciwutleniacz: E 307], regulator kwasowości: kwas cytrynowy), suszone warzywa (cebula, marchew). Wyprodukowano w Chinach. Sposób przygotowania: odcedź wodę z opakowania makaronu i przełóż makaron do kubka. Dodaj sos i suszone warzywa, dolej 120 ml zimnej wody do linii na zewnątrz kubka i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 2 minuty (max. 600 W) lub zalej bezpośrednio 120 ml wrzącej wody. Dobrze wymieszaj przed spożyciem. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 24 godzin, nie zamrażać. Wartość odżywcza w 100 g produktu po przygotowaniu: Wartość energetyczna: 314 kJ/ 76 kcal Tłuszcz: 5,5 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2 g Węglowodany: 4,5 g - w tym cukry: 0,7 g Białko: 0,7 g Sól: 1,3 g Producent: MILIFOODS sp. z o.o. Pieńków 147A 05-152 Czosnów
Co to jest gluten?
Gluten jest białkiem występującym w pszenicy i jej odmianach, w jęczmieniu oraz w życie. Co ciekawe, gluten występuje nie tylko w pieczywie czy makaronach i kaszach, ale także w wielu innych przetworzonych produktach spożywczych. Rolą glutenu w produktach jest zapewnienie ich pożądanego smaku i konsystencji. Dzięki zastosowaniu glutenu, wypieki są puszyste i odporne na wysychanie. Nazwa glutenu pochodzi zresztą od angielskiego słowa „glue”, czyli „klej”. Większość z nas dobrze toleruje gluten, choć coraz częściej zdarzają się reakcje alergiczne. Powoduje je gliadyna, wchodząca w skład glutenu. Jeżeli jesteś osobą cierpiącą na takie dolegliwości, rozwiązaniem dla Ciebie jest dieta bezglutenowa.
Kto powinien przejść na dietę bezglutenową?
Dieta bezglutenowa jest szczególnie zalecana osobom cierpiącym na celiakię, ale także osobom zmagającym się z alergią na pszenicę. Dolegliwości tego rodzaju częściej dotykają kobiet niż mężczyzn i występują coraz powszechniej. Szacuje się, że na celiakię cierpi już 1% społeczeństwa, a nieceliakalna nadwrażliwość na gluten dotyczy nawet 6% ludności.
W czym występuje gluten?
Gluten występuje w większości produktów przetworzonych. Znajdziemy go w kaszach, makaronie, pieczywie, ciastach, słonych przekąskach, a także w wędlinach, jogurtach, sosach, czekoladzie czy nawet w mieszankach przypraw. Co ciekawe, gluten znajduje się nawet w lekach i suplementach diety.
Na czym polega dieta bezglutenowa?
Celem diety bezglutenowej jest wyeliminowanie z jadłospisu wszelkiej żywności zawierającej zboża glutenowe. Sposobem na ich eliminację jest zastąpienie ich bezglutenowymi odpowiednikami. Produkty bez śladu glutenu, pełne smaku znajdziesz w naszym sklepie MarketBio.
Czym objawia się nietolerancja glutenu?
Nietolerancja glutenu niesie ze sobą różne dolegliwości, mniej lub bardziej nasilone. Bardzo typowa jest biegunka, często występują także bóle brzucha i wzdęcia. Trwające przez dłuższy czas, przewlekłe zmęczenie, apatia i bóle głowy mogą wskazywać na problemy z przyswajaniem tego składnika. Dodatkowo występująca anemia, spadki nastroju czy nawracające wysypki również są sygnałem alarmującym, który powinien nakłonić nas do wizyty u lekarza. Diagnoza nietolerancji glutenu nie jest problemem- w naszym sklepie dostępna jest cała baza doskonałej jakości produktów, które nie zawierają w sobie ani śladu glutenu, a są pełne smaku i aromatu. Dieta bezglutenowa może być stosowana czasowo, do zniwelowania nadwrażliwości na gluten. Może być także stosowana na stałe w przypadku stwierdzonej celiakii czy alergii.
Produkty bezglutenowe w sklepie MarketBio
W naszym sklepie znajdziesz produkty bezglutenowe, które z powodzeniem zastąpią przetworzoną żywność w Twojej kuchni. W ofercie znajdziesz makarony, kasze i ryże, a także pełnowartościowe przekąski i napoje. Smakiem w żaden sposób nie odbiegają one od przetworzonych produktów z glutenem. Naszą ofertą udowadniamy, że prawdziwy smak bierze się nie z ulepszaczy, ale z natury. Nasze produkty tworzone są w sposób w pełni ekologiczny i naturalny. Składniki pochodzą z certyfikowanych upraw, które wzrastają pod czujnym okiem profesjonalistów i pasjonatów. To sprawia, że każdy dostępny w sklepie produkt zachwyca swoim smakiem i aromatem, a jednocześnie nie zawiera w sobie glutenu ani jego składników. Dieta bezglutenowa jest korzystna dla naszego zdrowia nie tylko ze względu na występujące reakcje alergiczne, ale także ze względu na stosowane w niej naturalne produkty spożywcze, niepodlegające przetwarzaniu i ulepszeniom.