Chlorella, czyli alga japońska, to coraz popularniejszy produkt spożywczy odznaczający się bogatymi właściwościami odżywczymi. Ze względu na swoje właściwości, chlorella jest zaliczana do grupy super żywności. Produkt cieszy się ogromną popularnością wśród wegan i wegetarian, ponieważ zawiera duże ilości roślinnego białka. Także osoby aktywne znajdą w aldze japońskiej właściwości godne uwagi. W Marketbio.pl mogą Państwo znaleźć ekologiczną chlorellę, czyli zielone mikroalgi pozyskiwane z glonów pochodzących z kontrolowanych i sprawdzonych upraw.
Czym właściwie jest chlorella?
Chlorella to słodkowodna alga powszechnie spotykana w zbiornikach wodnych na Dalekim Wschodzie. Właściwości prozdrowotne alg były znane przed wieloma wiekami i wykorzystywane w naturalnej medycynie ludowej. W ostatnich latach popularność alg japońskich znacznie wzrosła. Coraz więcej osób skrupulatnie przestrzega dobrze zbilansowanej diety i sięga po wartościowe produkty, oferujące liczne właściwości odżywcze. Pod tym względem chlorella to doskonały wybór. Charakterystyczne, intensywnie zielony glony są źródłem wielu ważnych składników odżywczych. Chlorella jest dostępna w formie sproszkowanej, dzięki czemu, można ją łatwo dodać do wielu codziennych posiłków.
Jakie właściwości odżywcze posiada alga japońska?
Zacznijmy od tego, że chlorella jest doskonałym źródłem pełnoprawnego, roślinnego białka. Z tego względu bardzo doceniają ją weganie oraz wegetarianie. W 100 gramach produktu, ponad 55% to właśnie białko. Alga japońska jest także dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a także kwasów nukleinowych. Znajdziemy w niej wszystkie witaminy z grupy B: tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3), witaminę B6, kwas foliowy (B9) oraz witaminę B12. Do tego odchodzą spore ilości witamin A, C i E, także minerały: wapń, żelazo, magnez, cynk oraz fosfor. Zawarte w chlorelli przeciwutleniacze skutecznie eliminują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia się komórek. Alga japońska słynie także ze swoich zdolności oczyszczania organizmu z toksyn.
W jaki sposób można stosować chlorellę w codziennej diecie?
Biorąc pod uwagę powyższe właściwości prozdrowotne, nie dziwi fakt, że coraz więcej osób decyduje się włączyć chlorellę do codziennej diety. Alga japońska występuje w formie sproszkowanej, dzięki czemu może być wykorzystana jako dodatek do wielu potraw, np. sałatek czy makaronów. W sieci dużą popularnością cieszą się domowe ciasteczka, koktajle oraz desery z chlorellą. Proszek z alg japońskich można także dodać do dowolnych płynów: wody, jogurtu, kefiru czy soku. Zalecana dzienna dawka chlorelli dla osoby dorosłej wynosi 5 gram, aczkolwiek w przypadku niektórych osób, np. wegan, dzienna dawka może być odpowiednio większa i dostosowana do indywidualnych potrzeb.
Ekologiczna chlorella dostępna w sklepie Marketbio.pl
W sklepie internetowym Marketbio.pl znajdą Państwo sproszkowane algi japońskie produkowane z zielonych, słodkowodnych glonów pochodzących z kontrolowanych i ekologicznych upraw. To gwarancja oczekiwanych wartości odżywczych. Każdy produkt dostępny w naszej ofercie został szczegółowo opisany, aby umożliwić klientom dokonanie w pełni przemyślanego wyboru. Kupując chlorellę w naszym sklepie internetowym mogą Państwo liczyć na korzystne oferty cenowe, wygodne metody płatności i dostawy, a także ekspresową realizację zamówień.