
Masło klarowane
Sympatycy zdrowego odżywiania z całą pewnością wiedzą, jak ważnym produktem jest masło klarowane. Może być spożywane bezpośrednio, np. z kanapkami, jednak pełny potencjał masła klarowanego zauważymy w procesie smażenia. Jest nieodzownym towarzyszem alergików nietolerujących mleka krowiego. Jakimi właściwościami odznacza się masło klarowne dostępne w ofercie naszego sklepu? Odpowiemy poniżej...
Masło Klarowane Ghee BIO 300 g - Diet-Food
MASŁO KLAROWANE GHEE BIO GHEE to ekologiczne masło, z którego usunięto białka i inne substancje, tak by pozostawić czysty tłuszcz, który nie uwalnia żadnych szkodliwych substancji podczas smażenia. GHEE nadaje potrawom przyjemny maślany smak, wzbogacając ich aromat. Masa netto: 300 g Składniki: masło z mleka*. * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: PL-EKO-07 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE Warunki przechowywania: Przechowywać w temp. od 2 do 6ºC. Po otwarciu przechowywać w lodówce przez okres 1 miesiąca. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 3677 kJ/895 kcal tłuszcz 99 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 70 g węglowodany <0,5 g - w tym cukry <0,1 g białko <0,4 g sól 0,01 g Producent: MIPAMA E.Z. Szafarz sp. j. Rogatka 7a 62-860 Opatówek
Jak powstaje masło klarowane?
Produkt ten powstaje w procesie długotrwałego podgrzewania masła, co prowadzi do całkowitego wytracenia się wody oraz substancji nie będących tłuszczami. Z kilograma masła można w ten sposób pozyskać ok. 750 gramów masła klarowanego. Jest to w zasadzie czysty tłuszcz mleczny (zawartość na poziomie 99,5% tłuszczu). Proces klarowania masła zmienia jego strukturę, zawartość, a także właściwości. Staje się one dużo zdrowsze i bezpieczniejsze.
Masło klarowane jako tłuszcz to smażenia
Pełne możliwości masła klarowanego można wykorzystać w procesie smażenia. W przypadku zwykłego tłuszczu, w temperaturze smażenia powyżej 100 stopni, pojawiają się substancje szkodliwe, które po pierwsze zaburzają smak potrawy, a po drugie, mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Tymczasem, masło klarowane może być wykorzystywane nawet przy temperaturach 250 stopni. Kolejnym atutem jest bardzo długa przydatność do spożycia sięgająca nawet kilkunastu miesięcy.
Dlaczego warto stosować masło klarowane?
Wielu dietetyków określa masło klarowane jako mniejsze zło w procesie smażenia. Zwolennicy zdrowej żywności odradzają przygotowywanie potraw w ten sposób, ale jednocześnie twierdzą, że potrawy smażone przy użyciu masła klarowanego nie są tak szkodliwe, co przy użyciu zwykłego tłuszczu. Spożywanie masła klarowanego ogranicza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
Co ciekawe, masło klarowane wspiera również spalanie tkanki tłuszczowej. Ma korzystny wpływ na pracę jelit oraz przyspiesza trawienie. Jest źródłem wielu łatwo przyswajalnych witamin. Nie dziwi zatem fakt, że tak wielu klientów naszego sklepu decyduje się na regularne zakupy masła klarowanego.
Mipama
Mipama to rodzinna firma, która powstała w 1990 roku. Główną działalnością firmy Mipama jest import, export oraz przetwórstwo przypraw, ziół, ziaren, nasion i suszy warzywnych. Sztandarowe produkty firmy Mipama to seler, lubczyk, burak, suszony pasternak, cząber, tymianek, szałwia i estragon. Mipama stale współpracuje ze sprawdzonymi polskimi producentami żywności ale także z firmami z Azji, Ameryki Północnej, Południowej oraz Europy.
Diet-food
Pod tą marką Mipama produkuje żywność organiczną, dietetyczną oraz superfoods. Firma wyszła naprzeciw zapotrzebowaniu na zdrowe, ekologiczne jedzenie. W ofercie Diet-food można znaleźć m.in. pędy jęczmienia, macę, jagody acai, białko konopne oraz Mixy superfoodów: Super Day, Super Slim czy Super Detox
Dostawca super jakości
Mipama to manufaktura, dzięki temu mamy pewność, że dostarcza nam produkt najwyższej jakości, a dzięki temu, że produkty są ręcznie pakowane, charakteryzuje nich aptekarska precyzja. Produkty pochodzące z Brazylii, Peru, Rumunii czy Chin posiadają certyfikaty jakościowe wydawane przez odpowiednie jednostki.