
Dlaczego błonnik i zbożowe mieszanki są tak cenne dla ludzkiego organizmu? Mają w sobie mnóstwo prozdrowotnych właściwości i wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Stanowią źródło witamin i innych składników odżywczych, dzięki czemu codzienne ich aplikowanie w naszej domowej diecie może mieć pozytywny wpływ na naszą kondycję. W Marketbio.pl znajdziemy błonnik, który dodamy do różnych potraw, czyniąc je pełnowartościowym posiłkiem.
Bio Psyllium Powder 150 g Diet Food
ŁUSKA BABKI JAJOWATEJ Masa netto: 150 g Składniki: Babka jajowata 100% Jednostka certyfikująca:PL-EKO-03 Pochodzenie: Rolnictwo spoza UE Informacje dla alergików: może zawierać orzechy, soję i gluten. Kraj pochodzenia: Indie Warunki przechowywania: przechowywać w szczelnie zamkniętym, oryginalnym opakowaniu. Temperatura maksymalna do 25 st. C. Sposób użycia: Stosować dwa razy dziennie po 5 g. Zalecana maksymalna porcja dzienna to 10 g. Wartości odżywcze w 100 g: Wartość energetyczna: 220 kJ/90 kcal Błonnik: 70 gBiałko: 0 gWęglowodany: 20 gW tym cukry: 0 gTłuszcz: 0 gW tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 gsól : 0 g Środki ostrożności: Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt dla dorosłych. Kobiety karmiące i ciężarne powinny skonsultować się z lekarzem. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia. Producent: Mipama sp. j. Rogatka 7a, 62-860 Opatówek
Co to jest błonnik
Najczęściej błonnik jest pochodzenia roślinnego. Nie ulega trawieniu przez nasz układ trawienny i nazywa się go mieszanką substancji polisacharydowych (w tym celulozy) oraz niepolisacharydowych. Nie tylko celuloza jest jednak zaliczana do powyższej grupy. Wyszczególnić w niej można również między innymi gumy roślinne, hemicelulozy i pektyny, przy czym te ostatnie są mieszaniną węglowodanów i występują w ścianach komórkowych roślin.
Właściwości zdrowotne błonnika
Jest to składnik mogący służyć wsparciem dla osób z chorobą nadciśnienia, układu krążenia oraz pobudza funkcjonowanie przewodu pokarmowego, co stymuluje go do lepszej pracy. Korzystnie działa na pracę jelit, zapobiegając zaparciom i nieregularnemu wypróżnianiu się.
Dlaczego warto jeść produkty z wysoką zawartością błonnika?
Żyjąc w pośpiechu często jemy nieregularnie – zjadane przez nas posiłki są niekiedy zapierające, ciężkostrawne lub wręcz niezdrowe dla organizmu. Wprowadzając do diety błonnik przyczyniamy się do regulowania perystaltyki jelit i pozwalamy, by układ pokarmowy działał sprawnie, zapobiegając przy tym różnym schorzeniom naszego organizmu. Początkowo błonnik był niedocenianym produktem, gdyż uważano go za niezbyt cenny składnik pożywienia w codziennej diecie. Obecnie jednak coraz częściej docenia się jego dobroczynne właściwości, ze względu na oczyszczanie układu pokarmowego z zalegających w nim resztek i zapewnianie nam uczucia sytości (błonnik bowiem pęcznieje po spożyciu, co pozwala nam posilić się na długie godziny. Jest to bardzo ważne zwłaszcza przy intensywnym trybie życia, gdy brakuje nam czasu na regularne posiłki).
Zastosowanie błonnika w kuchni
Posiłki wysokobłonnikowe są dobrą stymulacją układu pokarmowego. Jeśli dotychczas jedliśmy niezdrowo i serwowaliśmy sobie dużo zapierających, ciężkostrawnych potraw, błonnik okaże się punktem zwrotnym i pozytywną odmianą jadłospisu. Wszystko to przez jego znaczny wpływ na perystaltykę jelit. Błonnik do doskonały dodatek do wielu dań. Możemy posypywać nim owsianki, jogurtowe desery, koktajle owocowe i mleczne. To także zdrowy i pobudzający trawienie składnik sałatek, pełnoziarnistego pieczywa, ciasteczek i ciast. Błonnik można dodawać także do sosów, zup, wegetariańskich potrawek i dań mięsnych. Można zatem znaleźć dla niego wszechstronne zastosowanie.
Zamów mieszanki i błonnik w naszym sklepie online
Zdrowa dieta to podstawa dobrego samopoczucia. Nie bez kozery mówi się, iż jesteśmy tym, co jemy. Jeśli chcemy spożywać wartościowe i pożywne posiłki wcale nie musimy stać w długich kolejkach a później w domowym zaciszu przygotowywać mozolnie skomplikowanych dań. Współcześnie żyje się szybko, więc tempo codziennego funkcjonowania powinno mieć swoje odzwierciedlenie we wszystkich płaszczyznach naszego życia, również w tej kulinarnej. Chcąc jeść zdrowo możemy kupować online ekologiczne, certyfikowane i wartościowe produkty, bez wychodzenia z domu. Łączymy zatem przyjemność z pożytecznym. Relaksując się w chwili wypoczynku po całym dniu obowiązków, zamawiamy dla siebie i rodziny to, co najcenniejsze – zdrowie. W Marketbio.pl znajdziemy produkty z błonnikiem i zdrowe mieszanki, które ożywią nasze codzienne menu i pozytywnie wpłyną na kondycję organizmu. Warto czasem zmienić kulinarną rutynę i wprowadzić do jadłospisu nowe akcenty, dzięki którym będziemy czuć się znacznie lepiej, nie tracąc przy tym ani minuty!
Mipama
Mipama to rodzinna firma, która powstała w 1990 roku. Główną działalnością firmy Mipama jest import, export oraz przetwórstwo przypraw, ziół, ziaren, nasion i suszy warzywnych. Sztandarowe produkty firmy Mipama to seler, lubczyk, burak, suszony pasternak, cząber, tymianek, szałwia i estragon. Mipama stale współpracuje ze sprawdzonymi polskimi producentami żywności ale także z firmami z Azji, Ameryki Północnej, Południowej oraz Europy.
Diet-food
Pod tą marką Mipama produkuje żywność organiczną, dietetyczną oraz superfoods. Firma wyszła naprzeciw zapotrzebowaniu na zdrowe, ekologiczne jedzenie. W ofercie Diet-food można znaleźć m.in. pędy jęczmienia, macę, jagody acai, białko konopne oraz Mixy superfoodów: Super Day, Super Slim czy Super Detox
Dostawca super jakości
Mipama to manufaktura, dzięki temu mamy pewność, że dostarcza nam produkt najwyższej jakości, a dzięki temu, że produkty są ręcznie pakowane, charakteryzuje nich aptekarska precyzja. Produkty pochodzące z Brazylii, Peru, Rumunii czy Chin posiadają certyfikaty jakościowe wydawane przez odpowiednie jednostki.