
Dlaczego błonnik i zbożowe mieszanki są tak cenne dla ludzkiego organizmu? Mają w sobie mnóstwo prozdrowotnych właściwości i wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Stanowią źródło witamin i innych składników odżywczych, dzięki czemu codzienne ich aplikowanie w naszej domowej diecie może mieć pozytywny wpływ na naszą kondycję. W Marketbio.pl znajdziemy błonnik, który dodamy do różnych potraw, czyniąc je pełnowartościowym posiłkiem.
Błonnik Bambusowy 250 g Big Nature - Mąka Bambusowa KETO
BŁONNIK BAMBUSOWY Masa netto: 250 g Składniki: 100% błonnik bambusowy Informacja dla alergików: Produkt może zawierać: gorczycę, gluten, orzechy, nasiona sezamu i seler. Kraj pochodzenia: Niemcy Sposób przygotowania: Jako dodatek do wypieków i innych potraw. Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym, zamkniętym i zacienionym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 808 kJ/ 202 kcal Tłuszcz: <=0,1 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <=0,1 g Węglowodany: <0,1g - w tym cukry: <0,1g Błonnik: 99 g Białko: 0,2 g Sól: <0,01 g Producent: MIX BRANDS Sp. z o.o. ul. Odlewnicza 7 03-231 Warszawa
Błonnik Witalny 600 g - Big Nature
BŁONNIK WITALNY Suplementy diety Wysoka zawartość błonnika i białka Błonnik witalny jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit. Tylko dzięki odpowiedniej ilości błonnika nasze jelita mogą pracować prawidłowo. Bo zanieczyszczone jelita skutkują pogorszeniem funkcjonowania całego organizmu. Babka płesznik to jednoroczna roślina która rośnie naturalnie w rejonie basenu Morza Śródziemnego, od Hiszpanii aż po Azję Mniejszą, ale uprawiana jest obecnie w całej Europie, Indiach i Japonii. Jej nasiona mają brunatną barwę a po zetknięciu z wodą pokrywają się warstwą śluzu. W medycynie naturalnej wykorzystuje się zarówno nasiona jak i łuski nasion. Babka jajowata jest rośliną wieloletnią. W ziołolecznictwie wykorzystuje nasiona i łupiny nasienne. Nasiona babki jajowatej zawierają m. in. cukry, olejki, śluzy, fitosterole. Łupiny natomiast obfitują w śluzy i hemicelulozę. Masa netto: 600 g Składniki: babka płesznik 80%, babka jajowata 20% Informacja dla alergików: Możliwa obecność:: gorczycy, glutenu, orzechów, nasion sezamu i selera. Kraj pochodzenia: Polska Zalecane dzienne spożycie: 3 razy dziennie po 1 łyżeczce Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym i zacenionym miejscu. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci. Sposób przygotowania: Do bezpośredniego spożycia najlepiej 1 łyżeczka po posiłku. Popić dużą ilością wody. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Należy pamiętać o zrównoważonym sposobie żywienia i zdrowym trybie życia. Nie przekraczać zalecanej dziennej dawki do spożycia. Wartości odżywcze w 100 g Wartość energetyczna 1291 kJ/311 kcal Tłuszcz 9 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g Węglowodany 7 g w tym cukry 2 g Błonnik 38 g Białko 32 g Sól 0,15 g
Co to jest błonnik
Najczęściej błonnik jest pochodzenia roślinnego. Nie ulega trawieniu przez nasz układ trawienny i nazywa się go mieszanką substancji polisacharydowych (w tym celulozy) oraz niepolisacharydowych. Nie tylko celuloza jest jednak zaliczana do powyższej grupy. Wyszczególnić w niej można również między innymi gumy roślinne, hemicelulozy i pektyny, przy czym te ostatnie są mieszaniną węglowodanów i występują w ścianach komórkowych roślin.
Właściwości zdrowotne błonnika
Jest to składnik mogący służyć wsparciem dla osób z chorobą nadciśnienia, układu krążenia oraz pobudza funkcjonowanie przewodu pokarmowego, co stymuluje go do lepszej pracy. Korzystnie działa na pracę jelit, zapobiegając zaparciom i nieregularnemu wypróżnianiu się.
Dlaczego warto jeść produkty z wysoką zawartością błonnika?
Żyjąc w pośpiechu często jemy nieregularnie – zjadane przez nas posiłki są niekiedy zapierające, ciężkostrawne lub wręcz niezdrowe dla organizmu. Wprowadzając do diety błonnik przyczyniamy się do regulowania perystaltyki jelit i pozwalamy, by układ pokarmowy działał sprawnie, zapobiegając przy tym różnym schorzeniom naszego organizmu. Początkowo błonnik był niedocenianym produktem, gdyż uważano go za niezbyt cenny składnik pożywienia w codziennej diecie. Obecnie jednak coraz częściej docenia się jego dobroczynne właściwości, ze względu na oczyszczanie układu pokarmowego z zalegających w nim resztek i zapewnianie nam uczucia sytości (błonnik bowiem pęcznieje po spożyciu, co pozwala nam posilić się na długie godziny. Jest to bardzo ważne zwłaszcza przy intensywnym trybie życia, gdy brakuje nam czasu na regularne posiłki).
Zastosowanie błonnika w kuchni
Posiłki wysokobłonnikowe są dobrą stymulacją układu pokarmowego. Jeśli dotychczas jedliśmy niezdrowo i serwowaliśmy sobie dużo zapierających, ciężkostrawnych potraw, błonnik okaże się punktem zwrotnym i pozytywną odmianą jadłospisu. Wszystko to przez jego znaczny wpływ na perystaltykę jelit. Błonnik do doskonały dodatek do wielu dań. Możemy posypywać nim owsianki, jogurtowe desery, koktajle owocowe i mleczne. To także zdrowy i pobudzający trawienie składnik sałatek, pełnoziarnistego pieczywa, ciasteczek i ciast. Błonnik można dodawać także do sosów, zup, wegetariańskich potrawek i dań mięsnych. Można zatem znaleźć dla niego wszechstronne zastosowanie.
Zamów mieszanki i błonnik w naszym sklepie online
Zdrowa dieta to podstawa dobrego samopoczucia. Nie bez kozery mówi się, iż jesteśmy tym, co jemy. Jeśli chcemy spożywać wartościowe i pożywne posiłki wcale nie musimy stać w długich kolejkach a później w domowym zaciszu przygotowywać mozolnie skomplikowanych dań. Współcześnie żyje się szybko, więc tempo codziennego funkcjonowania powinno mieć swoje odzwierciedlenie we wszystkich płaszczyznach naszego życia, również w tej kulinarnej. Chcąc jeść zdrowo możemy kupować online ekologiczne, certyfikowane i wartościowe produkty, bez wychodzenia z domu. Łączymy zatem przyjemność z pożytecznym. Relaksując się w chwili wypoczynku po całym dniu obowiązków, zamawiamy dla siebie i rodziny to, co najcenniejsze – zdrowie. W Marketbio.pl znajdziemy produkty z błonnikiem i zdrowe mieszanki, które ożywią nasze codzienne menu i pozytywnie wpłyną na kondycję organizmu. Warto czasem zmienić kulinarną rutynę i wprowadzić do jadłospisu nowe akcenty, dzięki którym będziemy czuć się znacznie lepiej, nie tracąc przy tym ani minuty!