Syrop z agawy jest naturalnym środkiem słodzącym, który coraz częściej znajduje zastosowanie jako bezpieczniejsza i mniej kaloryczna alternatywa dla miodu lub cukru. Jest nawet kilkukrotnie słodszy od cukru, a przy tym, jego indeks glikemiczny jest kilkukrotnie niższy w porównaniu z miodem. W sklepie internetowym Marketbio.pl ze zdrową żywnością znajdziesz naturalny syrop z agawy wytwarzany na bazie składników pochodzących z ekologicznych upraw.
Czym właściwie jest syrop z agawy?
Syrop z agawy jest również określany nektarem z agawy. To środek słodzący wywodzący się z Meksyku. Do jego produkcji wykorzystuje się niektóre gatunki agawy. Najpopularniejsze z nich to Agave tequilana oraz Agave salmiana. Produkt ten uchodzi za bezpieczniejszy zamiennik dla cukru i miodu. Wysoka rozpuszczalność sprawia, że syrop z agawy świetnie sprawdza się do słodzenia herbaty, kawy oraz napojów chłodzonych. Sok z agawy przechodzi staranną obróbkę, w trakcie której udaje się przeprowadzić hydrolizę cukrów złożonych w cukry proste. W zależności od wybranego syropu, w jego składzie znajdziemy: 60-92% fruktozy i 8 – 20% glukozy.
Jakie zastosowanie posiada syrop z agawy?
Syrop z agawy doskonale rozpuszcza się w wodzie, co sprawia, że jest dobrym środkiem słodzącym do różnego rodzaju napojów: kawy, herbaty, wody z cytryną, lemoniady czy mrożonej herbaty. Ponadto, syrop z agawy można zastosować jako alternatywę miodu w wielu wypiekach oraz deserach. W przepisach kulinarnych syrop z agawy często figuruje jako ważny składnik marynat i sosów do mięsa. To także popularny składnik drinków. Warto nadmienić, że naturalne syropy z agawy różnią się barwą: od jasnej, przez bursztynową, aż po bardzo ciemną. Im ciemniejsza barwa nektaru z agawy tym słodszy i wyrazistszy jest jego skład. Jako iż proces produkcji syropu z agawy przebiega w temperaturze poniżej 41 st. Celsjusza, produkt może być stosowany przez witarian.
Komu możemy polecić naturalny syrop z agawy?
Ekologiczne syropy z agawy są dedykowane wszystkim osobom, które chcą ograniczyć spożycie cukru. Mimo wysokiej zawartości glukozy i fruktozy, produkt ten posiada dużo niższy indeks glikemiczny, a także mniejszą ilość kalorii. Na 100 gram syropu przypada zwykle 300-350 kilokalorii. Po naturalny syrop z agawy bardzo części sięgają weganie, którzy w ten sposób zastępują miód mający szerokie zastosowanie chociażby przy wypiekach i domowych miksturach. Produkt ten znajdzie zastosowanie w kuchni osób przyrządzających domowe napoje – np. lemoniadę. Syrop bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu, często jest substancją słodzącą w chłodzonych napojach. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy, syrop z agawy nie jest natomiast bezpiecznym wyborem dla diabetyków.
Ekologiczny syrop z agawy w sklepie Marketbio.pl
W naszym sklepie internetowym znajdziesz naturalne syropy z agawy, do produkcji których wykorzystuje się rośliny pochodzące z ekologicznych i certyfikowanych upraw. Staranny proces obróbki wpływa również na niższy wskaźnik glikemiczny i wyższy stosunek proporcji fruktozy do glukozy. Sięgając po nektar z agawy warto zwrócić uwagę na jego atrakcyjną cenę. Choć początkowo produkt ten może wydawać się drogi w porównaniu z niektórymi słodzikami, warto pamiętać, że jest on trzykrotnie słodszy od cukru, dzięki czemu, wystarcza na znacznie dłużej. Zaletą zakupów w Marketbio.pl jest również krótki czas realizacji zamówienia i wygodne formy dostawy.