
Falafel to popularna potrawa wegańska w krajach arabskich, która również w Polsce ma swoich zwolenników. W dobie rosnącego trendu wegańskiego w kuchni falafele zyskują na popularności. 12 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Falafela.
Falafel to danie, które składa się z kulek lub kotlecików przygotowanych z mielonej ciecierzycy (lub rzadziej z bobu) z dodatkiem różnych przypraw i ziół. Potem jest smażone na głębokim oleju, co nadaje mu chrupiącą skórkę i miękki środek. Falafel jest często podawany jako część mezze (zbiór przekąsek) lub jako główne danie w chlebkach pita z dodatkami takimi jak hummus, tahini, sałatki, pomidory, ogórki i cebula. Falafel jest popularny nie tylko w krajach Bliskiego Wschodu, ale również na całym świecie, szczególnie wśród wegetarian i wegan, ze względu na wysoką zawartość białka roślinnego.
Mąka z Ciecierzycy 500 g - Grano
MĄKA Z CIECIERZYCY Idealna do zagęszczania zup i sosów. Masa netto: 500 g Składniki: Mąka z ciecierzycy 100% Informacja alergiczna: Produkt może zawierać gluten. Warunki przechowania: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1270 kJ/304 kcal Tłuszcz: 4,7 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,7 g Węglowodany: 31 g - w tym cukry: 3,0 g Błonnik: 33 g Białko: 18 g Sól:
Młyn Niedźwiady
Oficjalnie działalność firmy Młyn Niedźwiady rozpoczęła się w 1993 roku. Wcześniej na terenie obecnego przedsiębiorstwa znajdowały się sady jabłoniowe. Firma przez lata sukcesywnie poszerzała swoją ofertę o kasze, mąki i produkty instant, doskonaliła infrastrukturę i jakość produktów. Młyn Niedźwiady prowadzony jest z pokolenia na pokolenie. W 2008 roku uzyskuje certyfikat i wprowadza do oferty produkty ekologiczne, rok później tworzy osobną linię do produkcji produktów bezglutenowych. Dzięki dofinansowaniu unijnemu tworzy nową przestrzeń produkcyjno-magazynową.
Grano
Marka Grano jest produktem bezglutenowym i prozdrowotnym.
Oferta Młyna Niedźwiady
To produkty do piekarnictwa, cukiernictwa, produkcji makaronów. W ofercie znajdują się mąki ekologiczne, bezglutenowe ale także mąki konwencjonalne a także m.in. fasola, groch, kasze, ryż, płatki.