
Wiele osób zaczyna każdy dzień od filiżanki ulubionej kawy. Niestety czasami z niektórych powodów nie można pozwolić sobie na codzienną dawkę kofeiny. W takim przypadku istnieje ciekawa alternatywa. Jedną z nich z pewnością jest kawa bezkofeinowa. W smaku bardzo przypomina swoją siostrę, ale zawiera znacznie mniej substancji pobudzających. Taka propozycja zaistniała na rynku po raz pierwszy w XIX wieku. Początkowo do jej uzyskania wykorzystywano silnie toksyczną substancję - benzen. Dziś metody produkcji są zupełnie inne, co pozwala w pełni delektować się wyśmienitym aromatem. Wybierając kawę bezkofeinową, warto jednak pamiętać, że zawiera ona śladowe ilości kofeiny. Choć nie zagrażają one nikomu, to wypicie większej ilości naparu spowoduje przyjęcie sporej ilości tej substancji.
Kawa Rozpuszczalna Bezkofeinowa Fair Trade Bio 100 g Mount Hagen
KAWA ROZPUSZCZALNA BEZKOFEINOWA FAIR TRADE BIO Masa netto: 100 g Składniki: Kawa instant liofilizowana* * składniki pochodzące z upraw ekologicznych Jednostka certyfikująca: DE-OKO-024 Pochodzenie składników: Rolnictwo spoza UE Warunki przechowywania: Produkt przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Sposób przygotowania: 1-2 łyżeczki kawy zalać gorącą wodą, według uznania dodać mleko i cukier. Do sprawdzenia
W jaki sposób powstaje kawa bezkofeinowa?
Z roku na rok przybywa coraz więcej zwolenników kawy bezkofeinowej. Wszystko to za sprawą jej neutralnego działania, co pozwala na picie naparu o każdej porze. Ze względu na nowoczesne metody wytwarzania, nie mają one nawet większego wpływu na skład. Obecnie można je podzielić na trzy grupy, z czego w każdym przypadku wykorzystywane są niepalone, zielone ziarna. Dopiero po usunięciu kofeiny przechodzą przez proces palenia. Jednym ze sposobów produkcji to użycie odpowiednich proporcji rozpuszczalników, takich jak octan etylu czy chlorek metylenu. Obie substancje zostają w pełni odparowane przed oddaniem do spożycia. W przypadku metody szwajcarskiej główną rolę odgrywa woda w połączeniu z aktywnymi filtrami węglowymi. W wyniku organicznego procesu osmozy uzyskasz wyjątkowo delikatny smak. Najdroższym sposobem jest ekstrakcja z użyciem dwutlenku węgla, która w żaden sposób nie narusza naturalnego aromatu.
Wybierz swoją ulubioną formę kawy bezkofeinowej!
Obecnie na rynku znajdziesz kawę bezkofeinową w różnej postaci. To sprawia, że każdy wybierze odpowiedni produkt dla siebie, który spełni indywidualne oczekiwania. Na półkach sklepowych wyróżnić można trzy główne rodzaje tych artykułów. Jedną z najciekawszych propozycji dedykowanych dla prawdziwych smakoszy jest kawa ziarnista bezkofeinowa. W takim przypadku otrzymujesz ją w pełnych ziarnach, co pozwala zachować na dłużej głębie smaku i aromatu, a przy tym dużo łatwiej ocenić rzeczywistą jakość. Przed każdym zaparzeniem naparu trzeba będzie jednak zmielić je samodzielnie przy pomocy młynka. Jeśli poszukujesz artykułu o jak najmniejszej zawartości kofeiny, ciekawym pomysłem jest kawa rozpuszczalna bezkofeinowa. Do jej niewątpliwych zalet zalicza się szybkie przygotowywanie poprzez zalanie. Ciekawą alternatywą dla obu wariantów może być kawa mielona bezkofeinowa idealna do parzenia tradycyjnie lub w ekspresie. To dobry wybór dla osób, którym zależy na jakości, jednak nie mają czasu na codzienne mielenie.
Dlaczego warto postawić na ekologiczną kawę?
Wybór organicznej kawy bezkofeinowej to rozwiązanie, które ma mnóstwo zalet. Przede wszystkim są to artykuły stworzone ze starannie wyselekcjonowanych ziaren pochodzących z ekologicznych upraw. Dzięki temu nie zawierają żadnych sztucznych dodatków czy substancji chemicznych wynikających ze stosowania nawozów i środków ochrony roślin. Takie plantacje zwykle zajmują mniejsze obszary leśne, co zapewnia naturalną barierę przed palącym słońcem. Takie warunki zapewniają doskonałe plony i zdrowe ziarno, a jednocześnie tworzą bezpieczny dom dla dzikich zwierząt. Pozwala to w pełni zachować regionalny ekosystem.
Mount Hagen - Producent Wyśmienitej Kawy Fair Trade Bio
O Producentcie Mount Hagen
Mount Hagen to uznany producent kawy, który ma na celu dostarczanie produktów najwyższej jakości. Specjalizuje się w kawach Fair Trade Bio, co zapewnia nie tylko wyjątkowy smak, ale także wspiera zrównoważony rozwój społeczności lokalnych.
Dlaczego warto wybrać kawę Mount Hagen?
Wybór kawy Mount Hagen to gwarancja wyboru produktów ekologicznych, wytwarzanych z zachowaniem najwyższych standardów jakości i etyki.
- Kawa rozpuszczalna bezkofeinowa Fair Trade Bio 100 g
- Kawa mielona espresso Fair Trade Bio 250 g
- Kawa ziarnista espresso Fair Trade Bio 250 g
- Kawa mielona arabica Papua - Nowa Gwinea Fair Trade Bio 500 g
- Kawa ziarnista arabica crema Fair Trade Bio 1 kg
- Kawa rozpuszczalna arabica saszetki Fair Trade Bio 50 g
- Kawa mielona arabica Fair Trade Bio 500 g
- Kawa ziarnista arabica 100% espresso Fair Trade Bio 1 kg
- Kawa wielozbożowa (puszka) Bio 100 g
Nasza filozofia
Mount Hagen wierzy, że kawa ekologiczna to nie tylko produkt, ale także sposób na życie. Dzięki temu konsumenci mogą cieszyć się zarówno smakiem, jak i świadomością, że przyczyniają się do ochrony środowiska oraz poprawy warunków życia plantatorów.
Zrównoważony rozwój i certyfikaty
Wszystkie produkty Mount Hagen są oznaczone certyfikatem Fair Trade, co zapewnia uczciwy handel i stabilność ekonomiczną dla rolników. Ponadto nasze produkty są certyfikowane jako BIO, co oznacza, że są wytwarzane bez użycia sztucznych środków chemicznych.
Podsumowanie
Mount Hagen to nie tylko kawa, to wybór jakości i etyki. Dzięki rozbudowanej ofercie każdy miłośnik kawy znajdzie coś dla siebie wśród produktów tego znakomitego producenta. Odkryj smak i aromat, które oferują kawy Fair Trade Bio od Mount Hagen.