
Coraz więcej osób decyduje się zamienić zwykły cukier biały na cukier trzcinowy, który może być dla nich zdrowszą alternatywą. Pierwsze wzmianki na temat tego produktu pochodzą z rejonu Nowej Gwinei ponad 5 tysięcy lat wstecz. Na masową skalę zaczęto go wytwarzać jednak około 500 lat później w Indiach. Dziś w wielu krajach na świecie cukier trzcinowy jest główną substancją słodzącą dodawaną do żywności i napojów. Swoją popularność zawdzięcza wszechstronnemu zastosowaniu, gdyż jest bardzo delikatny i neutralny, co sprawia, że to świetny dodatek do kawy, herbaty czy innych napojów, a także ciast i wypieków. Jego największą zaletą jest to, że dodaje odrobiny słodkości bez zmieniania walorów smakowych.
Cukier Trzcinowy Nierafinowany Bio 500 g NaturAvena
CUKIER TRZCINOWY NIERAFINOWANY BIO Cukier z trzciny cukrowej swój charakterystyczny karmelowy smak i kolor zawdzięcza obecności melasy. Nie jest sztucznie koloryzowany ani aromatyzowany. Doskonały jako dodatek do deserów, wypieków, jako glazura do mięs oraz jako środek słodzący. Masa netto: 500 g Składniki: Cukier trzcinowy nierafinowany Demerara* 100% * składnik ekologiczny Jednostka certyfikująca: PL-EKO-01 Pochodzenie składników: Rolnictwo spoza UE Informacja dla alergików: Produkt może zawierać gluten, orzechy, orzeszki ziemne, soje i sezam. Warunki przechowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Nie wystawiać na działanie promieni słonecznych. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 1700 kJ/400 kcal Tłuszcz: 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 99 g w tym cukry: 99 g Białko: 0 g Sól: 0 g Producent: NaturAvena sp. z o.o. ul. Raszyńska 13, 05-500 Piaseczno
Unikalne właściwości cukru trzcinowego
Wbrew powszechnym przekonaniom cukier trzcinowy wcale nie jest biały. Jak się okazuje, może osiągać różne barwy - od jasnożółtej aż po ciemnobrązową. Konsystencją przypomina zwykły cukier i zazwyczaj można go dostać w formie niewielkich kryształków, które błyskawicznie rozpuszczają się po zamieszaniu z płynami. Najbardziej doceniane są jednak charakterystyczne, ale jednocześnie bardzo delikatne walory smakowe o zbliżonym do karmelu aromacie. Cukier trzcinowy ma tylko 390 kcal w 100 gramach produktu, co sprawia, że stanowi doskonałą alternatywę dla bardziej kalorycznego cukru wytwarzanego z buraków. Nic więc dziwnego, że chętnie wybierany jest jako zamiennik dla cukru białego, jako lepsza alternatywa dla osób dbających o zdrowie.
Nierafinowany cukier trzcinowy - dlaczego warto sięgać po ekologiczny produkt?
Choć cukier powszechnie nie jest uważany za zbyt zdrowy produkt, to w rzeczywistości dużo zależy od jego rodzaju. Jak się okazuje, najlepszym wyborem z pewnością jest cukier nierafinowany, gdyż wtedy jego cenne właściwości odżywcze zostają zachowane. Ze względu na obecność melasy zawiera składniki, takie jak magnez, potas, wapń, fosfor czy żelazo, a jednocześnie jest pozbawiony substancji chemicznych, które przedostają się do produktu w wyniku wytwarzania cukru rafinowanego. Co więcej, ekologiczny cukier trzcinowy nierafinowany pochodzi z ekologicznych upraw, które ograniczają do minimum wytwarzanie gazów cieplarnianych i innych czynników mających negatywny wpływ na środowisko naturalne.
Ekologiczny cukier trzcinowy od MarketBio
Pragniesz zaopatrzyć się w zdrowszy i delikatniejszy zamiennik zwykłego cukru białego? Jeśli tak, to doskonałym rozwiązaniem jest ekologiczny cukier trzcinowy nierafinowany dostępny w sklepie internetowym ze zdrową żywnością MarketBio. Choć do tej pory wykorzystywany był głównie w kuchni azjatyckiej, to teraz coraz częściej stosuje się go również w Europie jako zamiennik dla innych, popularnych substancji słodzących. W zależności od indywidualnych potrzeb można zdecydować się na cukier trzcinowy w kostkach, kryształkach czy w pudrowej wersji. Wszystkie produkty pochodzą z ekologicznych upraw, co gwarantuje ich najwyższą jakość. Zachęcamy do sprawdzenia całego asortymentu!