Sól morska to produkt pozyskiwany w wyniku odparowania słonej wody z mórz i oceanów. Mimo że wyglądem niewiele różni się od soli kuchennej, to jednak zawiera dodatkowo niewielkie ilości cennych pierwiastków występujących w środowisku naturalnym, takich jak wapń, magnez, fosfor, cynk czy żelazo. Obecnie cieszy się dużą popularnością w gastronomii nie tylko ze względu na obecność substancji odżywczych wpływających dodatkowo na smak potraw, ale też konsystencję grubych kryształków, będących świetnym urozmaiceniem podawanych dań. Co więcej, sól morska to popularny składnik wielu kosmetyków naturalnych, a przede wszystkim soli do kąpieli i peelingów. Dzięki wyjątkowym właściwościom przyczynia się do leczenia schorzeń skóry oraz poprawy jej stanu.
Czym wyróżnia się spożywcza sól morska?
Najważniejszą cechą wyróżniającą sól morską to jej sposób wytwarzania pozwalający zachować substancje odżywcze. Otrzymuje się ją w wyniku odparowania wód oceanicznych i jezior słonowodnych, a przy tym nie wymaga takiego przetwarzania jak tradycyjna sól kuchenna. Obecnie na rynku wyróżnić można różne rodzaje soli morskiej odróżniające się od siebie jakością i miejsca pozyskiwania. Od tego zależy m.in. zawartość cennych pierwiastków śladowych mających wpływ na kolor oraz smak. Im ciemniejsza barwa tego produktu, tym więcej zawiera składników mineralnych. Warto jednak pamiętać, że może też wtedy zawierać więcej zanieczyszczeń. Kolejnym powodem, dla którego warto sięgnąć po sól morską to jej gruboziarnista postać, która świetnie dekoruje i podkreśla smak potraw.
Unikalne właściwości soli morskiej
Wyjątkowe właściwości soli morskiej to jeden z głównych powodów, dla których produkt ten coraz częściej stosuje się w kuchni. W przeciwieństwie do soli kuchennej nie jest tak wysoce przetworzona, dzięki czemu nie traci cennych minerałów i nie zawiera dodatkowych substancji chemicznych mających wpływ na kolor czy sypkość. Bogactwo substancji naturalnych pozwala dostarczyć organizmowi optymalną ilość jodu potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania. Sól morska często jest lekko wilgotna i ma szary kolor, co świadczy o wysokiej zawartości minerałów. Wyróżnia się dość mocnym smakiem, dlatego nie trzeba jej używać w takiej ilości, co zwykłej soli. Ze względu na grube kryształki zazwyczaj stosuje się ją po zmieleniu specjalnym młynkiem.
Wysokiej klasy sól morska od MarketBio
Poszukujesz wysokiej klasy produktów spożywczych, które przydadzą się do codziennego gotowania? Jeśli tak, to doskonałym rozwiązaniem może być sól morska spożywcza z asortymentu sklepu internetowego MarketBio. To starannie wyselekcjonowane artykuły w pełni sprawdzonych producentów. Stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnej, wysoko przetworzonej soli kuchennej. W zależności od indywidualnych potrzeb sól morska dostępna jest w wersji gruboziarnistej i drobnoziarnistej. Dodatkowo w ofercie można znaleźć też propozycje o niskiej zawartości sodu oraz wzbogacone o potas czy magnez, co świetnie sprawdzi się w przypadku osób szczególnie dbających o swoje zdrowie. Co więcej, sól morską zakupisz u nas w wyjątkowo atrakcyjnej cenie!