Morele cenione są przede wszystkim za wyjątkowe walory smakowe. Owoce te występują w wielu różnych formach. Jedną z najpopularniejszych z pewnością są morele suszone. Charakteryzują się niezwykle aromatycznym, słodkim smakiem. Nic więc dziwnego, że są uwielbiane przez miłośników orientalnych przysmaków. Aktualnie morele rosną głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego, gdzie występują najlepsze warunki do ich wzrostu.
Jakie zastosowanie w kuchni mają morele?
Jedną z ciekawych propozycji, aby urozmaić codzienny jadłospis, są morele. Jak się okazuje, te niepozorne owoce mogą być spożywane na wiele różnych sposobów. Występują w licznych wariantach w wersji świeżej, suszonej, naturalnej czy też z dodatkami. Dzięki temu każdy znajdzie ciekawą propozycję dla siebie. Obecnie najpopularniejsze jest spożywanie suszonych moreli samodzielnie lub w połączeniu z orzechami. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do musli czy płatków owsianych. W takim przypadku poprawiają smak dania, a jednocześnie dodają mu wiele cennych wartości odżywczych. Dużą popularnością cieszą się też suszone morele dodawane do ciast i deserów. Odpowiednie ułożone stanowić będą ciekawą dekorację słodkich przekąsek. Co więcej, można je też wykorzystać do mięsnych potraw. Warto jednak pamiętać, że suszone morele mają blisko 300 kcal w 100 gramach.
Wysokiej klasy morele w licznych wariantach w MarketBio
Pragniesz zaopatrzyć się w słodką, a przy tym pożywną przekąskę? Jeśli tak, to świetnym pomysłem jest skorzystanie z asortymentu naszego sklepu internetowego MarketBio. Znajdują się tam wysokiej jakości morele suszone, nadające się do samodzielnego spożycia lub w formie dodatku do dań. Wszystkie artykuły pochodzą od sprawdzonych producentów. Do ich produkcji wykorzystano wyłącznie naturalne składniki. Aktualnie mamy do zaoferowania morele suszone niesiarkowane, łuskane, w wersji bezglutenowej, a także gorzkie pestki moreli.