Obecnie na rynku znajduje się wiele produktów mających zastępować tradycyjny cukier. Jednym z nich jest maltitol, będący niskokalorycznym słodzikiem stosowanym jako dodatek do żywności. Skutecznie sprawdzi się do dodawania potrawom i napojom słodkiego smaku, przy jednoczesnym ograniczaniu dziennego spożycia kalorii. To także doskonała alternatywa dla osób chorych na cukrzycę, gdyż substancja ta znacznie wolniej wchłania się do przewodu pokarmowego, a co za tym idzie, w odpowiednich i kontrolowanych dawkach nie prowadzi do nadmiernego wzrostu glukozy czy wydzielania się insuliny. Co więcej, maltitol nie zawiera zbóż, dlatego może być bezpiecznie spożywany w przypadku nietolerancji glutenu, czyli celiakii.
Co to jest maltitol?
Wiele osób nie ma pojęcia, co to jest maltitol. Wszystko dlatego, że składnik ten wciąż nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Aby nieco wyjaśnić, jest to alkohol cukrowy z grupy polioli wykorzystywany jako zamiennik cukru. Choć ma bardzo podobne do niego właściwości, to jednak charakteryzuje się niższą kalorycznością, a także mniejszym wpływem na poziom glukozy czy rozwój bakterii powodujących próchnicę zębów. Nic więc dziwnego, że chętnie sięgają po niego osoby dbające o linię, a także takie, które poszukują zdrowszej alternatywy dla tradycyjnego cukru białego lub brązowego. W przeciwieństwie do innych słodzików maltitol nie powoduje niepożądanych i szkodliwych dla organizmów skutków. W odpowiednich ilościach może być bezpiecznie stosowany przez diabetyków i osoby nietolerujące glutenu.
Do czego najczęściej dodawany jest maltitol?
Maltitol ma jedynie 200 kcal w 100 gramach, co oznacza, że jest jedną z najmniej kalorycznych substancji słodzących. Choć sam składnik nie cieszy się zbyt dużą popularnością jako pojedynczy produkt spożywczy, to bardzo często można zakupić gotowe produkty zawierające go w składzie. Dotyczy to przede wszystkim artykułów typu light przeznaczonych dla osób odchudzających się i dbających o własną linię. Wszystko dlatego, że maltitol ma słodki i przyjemny smak, a jednocześnie zawiera niewielką ilość tłuszczu. Co więcej, według licznych badań stanowi zdrowszą i bezpieczniejszą alternatywę dla pozostałych słodzików. Dodatkowo produkt ten może być stosowany w celu nadania żywności śmietankowej konsystencji.
Najwyższej klasy maltitol od MarketBio
Pragniesz zaopatrzyć się w wysokiej klasy substancje słodzące będące świetnym zamiennikiem tradycyjnego cukru, szczególnie w przypadku cukrzycy czy insulinooporności? Jeśli tak, to doskonałym rozwiązaniem może być zaopatrzenie się w maltitol w sklepie internetowym z ekologicznymi produktami MarketBio. Charakteryzuje się zredukowaną kalorycznością oraz delikatnym smakiem zbliżonym do cukru trzcinowego. To w pełni naturalny składnik pozyskiwany z roślin, dzięki czemu nie ma negatywnego wpływu na organizm. Jedną z niewątpliwych zalet jest to, że maltitol nie traci swoich właściwości przy obróbce termicznej, dzięki temu bez obaw można go stosować podczas gotowania lub do wypieków. Wszystkie artykuły dostępne w ofercie pochodzącą od w pełni sprawdzonych producentów.