Wyśmienite wypieki na bazie drożdży
Drożdże do ciasta znajdują szerokie zastosowanie w kuchni i wykorzystywane są do praktycznie każdego rodzaju wypieków. Najczęściej stanowią jednak główny składnik słodkich placków, pieczywa czy też bułek. Duże znaczenie ma rodzaj drożdży, ponieważ każdy z nich ma nieco inne właściwości. Niektóre rodzaje drożdży stanowią ciekawe uzupełnienie zdrowej i smacznej diety, przy czym ich wyjątkowe walory szczególnie docenią wegetarianie i weganie. Wszystko z uwagi na dość charakterystyczny, mięsny smak umami. Z tego względu drożdże suszone, płatki drożdżowe malinowe, płatki drożdżowe nieaktywne bezglutenowe/bez słodu nadają się do tworzenia różnego rodzaju produktów, będących świetnymi zamiennikami dla artykułów zwierzęcego pochodzenia. Zaliczyć można do nich między innymi:
- wegański, twardy ser przypominający parmezan,
- musztarda w winegrecie,
- jajka w zapiekance,
- pesto,
- mięso w warzywnych pastach i pasztetach,
- panierka do kotletów,
- zasmażka do zup czy sosów.
Jaki rodzaj drożdży do pieczenia wybrać?
Z roku na rok coraz większą popularnością cieszą suszone drożdże do pieczenia. Są nieco mniej skoncentrowane niż te w wersji świeżej czy instant, przy czym zwykle występują w formie granulek. Do ich uaktywnienia potrzeba jedynie ciepłej wody i trochę czasu do momentu powstania bąbelków. Niewątpliwą zaletą drożdży suszonych jest ich dłuższa przydatność do spożycia w porównaniu do innych rodzajów. Szczególnie nadają się dla osób stawiających pierwsze kroki w pieczeniu ciast drożdżowych. Chociaż podstawowym zadaniem każdych drożdży jest spulchnianie ciasta, to jednak poszczególne warianty wyróżniają się unikalnymi właściwościami. W wersji suszonej mają one nieco mniej intensywny i delikatnie słodki smak.
Dla osób stosujących dietę wegetariańską lub wegańską doskonałym rozwiązaniem mogą być drożdże nieaktywne występujące zwykle w formie płatków. To najchętniej wybierana forma przez osoby pragnące odżywić swój organizm. Wszystko z powodu zwiększonej ilości cennych witamin i minerałów. Drożdże nieaktywne są bogatym źródłem pełnowartościowego białka roślinnego, dzięki czemu potrawy z ich dodatkiem mogą być dobrym zamiennikiem produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wysokiej klasy drożdże w sklepie internetowym MarketBio
Jeśli chcesz zaopatrzyć się w wysokiej klasy artykuły spożywcze, świetnym rozwiązaniem jest skorzystanie z oferty sklepu internetowego MarketBio. Znajdują się tam sprawdzone i w pełni ekologiczne produkty, które z pewnością docenią osoby ceniące zdrowe odżywianie. Jedną z dostępnych propozycji są drożdże w wersji suszonej czy nieaktywnej. Świetnie nadają się zarówno do tradycyjnych wypieków, jak i różnego rodzaju potraw.