
Powszechnie uznaje się, że cynamon cejloński jest najlepszym gatunkiem cynamonu na świecie. Jak więc powstaje ten słynny cynamon cejloński? Korę cynamonowca – pozyskuje się 2 lub 3 razy w rok, w krajach o tropikalnym klimacie, m.in. w Indiach, Birmie czy Sri Lance. Podaje się go w formie zwiniętych rurek (laseczek) albo utartego proszku.
Jak umiejętnie rozpoznać cynamon cejloński? Czym różni się od innych rodzajów? Czy mamy szansę już na pierwszy rzut oka ocenić, czy mamy do czynienia z cynamonem cejlońskim? Otóż zwija się bardzo charakterystycznie! Jak dokładnie? Po obu stronach kory, dzięki czemu tworzy się bardzo charakterystyczny kształt dwururki. Cynamon ma swoje zastosowanie w tradycyjnej medycynie chińskiej – od tysięcy już lat, jest niezmiennie doceniany i wykorzystywany. Obecnie podkreśla się zwłaszcza cenne właściwości przeciwzapalne cynamonu cejlońskiego.
Cynamon Mielony 250 g - Naturalnie Zdrowe
CYNAMON MIELONY Masa netto: 250 g Składniki: cynamon mielony 100%. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać gluten, sezam, gorczycę, orzeszki ziemne, inne orzechy. Kraj pochodzenia: Indonezja Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Producent: Naturalnie Zdrowe sp. z o.o. ul. Matejki 4 05-420 Józefów
Skąd się bierze cynamon cejloński?
Cynamon cejloński to po prostu kora cynamonowca cejlońskiego, czyli drzewa z rodziny wawrzynowatych. Drzewa cenionego już od tysięcy lat, właśnie w roli rośliny przyprawowej. Kora cynamonowca jest pozyskiwana zazwyczaj 2-3 razy do roku, co ważniejsze: zawsze w porze deszczowej. Co najpierw dzieje się na plantacjach cynamonowca cejlońskiego? Ścina się pędy tych drzew. Należy również okorować te świeżo ścięte gałęzie drzewa cynamonowca. Kolejny krok: kora cynamonowca jest poddawana dość krótkiej fermentacji. Wtedy oczyszcza się ją z wewnętrznych resztek łyku oraz z zewnętrznej korowiny. Następnie można już pociąć ją w podłużne paseczki, które będą suszone na słońcu. Co dzieje się wtedy? Zwijają się w dwururki i zyskują charakterystyczny żółtobrązowy kolor.
Jakie właściwości ma cynamon cejloński?
Wskazuje się przede wszystkim na znaczące działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i dezynfekujące. Możemy również dowiedzieć się, że cynamon cejloński w znacznym stopniu hamuje rozwój pleśni i drożdżaków, często atakujących ludzi. Znalazł też swoje zastosowanie w… środkach wspomagających odchudzanie. Dlaczego akurat tutaj? Skutecznie wspomaga i przyspiesza przemianę materii, wspomaga procesy trawienne i pracę nerek. Co jeszcze można powiedzieć o cynamonie cejlońskim? Podobno jest doskonałym afrodyzjakiem!
Czym różni się cynamon cejloński od innego cynamonu?
Wiedzieliście, że na świecie istnieją około 250 gatunków cynamonu? Bardzo dużo. Zwłaszcza, gdy trzeba je wszystkie rozróżnić. Największym światowym producentem cynamonu – są Chiny, Sri Lanka oraz Indonezja. W przypadku cynamonu cejlońskiego – jest to Indonezja.
Jak zatem odróżnić cynamon cejloński – od innych gatunków cynamonu? Na przykład: chiński cynamon kasja tworzy pojedynczą zwiniętą rurkę. Z kolei cynamon cejloński – zwija się w specyficzną dwururkę, którą bardzo łatwo odróżnić od jakichkolwiek innych. Każdy z tych rodzajów, ma swoją cechę charakterystyczną i najważniejsze to je rozpoznawać.
Zastosowanie cynamonu cejlońskiego w kuchni
Wspaniale sprawdza się w przypadku wszelkich słodkich deserów, kawy, czekolady, owocowych napojów. Przykład? Szarlotka na ciepło! Kolejny przykład? Aromatyczny kompot z jabłek! Możemy dodać odrobinę cynamonu do naleśników lub do racuchów. A może pieczone owoce? Wówczas wystarczy pokroić w ćwiartki gruszki lub jabłka, posmarować odrobiną oleju kokosowego, posypać brązowym lub innym cukrem oraz cynamonem cejlońskim. I wstawić do nagrzanego piekarnika, piec do zarumienienia.
Zostawmy teraz na moment słodycze! Przecież cynamon cejloński – doskonale pasuje również do mięs. Do dziczyzny, gęsiny, kaczki, wieprzowiny, drobiu. Dodajemy go do marynat, które mają podkreślać smak i aromat mięs. Wszystko zależy od naszego pomysłu.
Zamów cynamon cejloński w naszym sklepie marketbio.pl
Nie wyobrażamy sobie sytuacji, w której cynamonu cejlońskiego – zabrakłoby w naszym sklepie marketbio.pl! Każdego dnia staramy się tak planować asortyment i wciąż go poszerzać na tyle, żeby umożliwić jak najbardziej kompleksowe zakupy. Dbamy o sprawdzone źródła, wybór jak najlepszych producentów i przejrzystość składu. Zamówienia przebiegają sprawnie, przesyłki wysyłamy szybko i z dbałością o detale.
Od jak dawna istnieje marka Naturalnie Zdrowe i kto ją stworzył i dlaczego?
Marka Naturalnie Zdrowe istnieje na rynku od 2014. Misją firmy jest dostarczanie produktów szeroko pojmowanej zdrowej żywności, które prócz wysokiej jakości oferowałyby również atrakcyjną cenę. Stawiamy na wysokiej klasy surowce i najwyższy standard obsługi Klient. Stale poszerzamy asortyment unikalnych, autorskich pozycji.
Co charakteryzuje produkty marki Naturalnie Zdrowe? Co wyróżnia produkty z gamy marki Naturalnie zdrowe spośród innych dostępnych na rynku?
Nasze produkty to przede wszystkim naturalne surowce i brak dodatków. W ofercie mamy pozycje, które sami spożywamy i za które możemy ręczyć. Im krótszy skład, tym lepiej - taka myśl przyświeca nam za każdym razem. Czasami może mieć to wpływ np. na długość terminów zdatności do spożycia, ale wychodzimy z założenia, że naturalność i zdrowie jest wartość nadrzędną.
Co wpływa na cenę produktów Naturalnie Zdrowe?
Cena produktów jest wypadkową wielu czynników. Zawsze staramy się by nasze pozycje były atrakcyjnie wycenione i odzwierciedlały wysoką jakość produktów.
Jak wygląda dostępność produktów Naturalnie Zdrowe w ciągu roku? Z którymi produktami może być problem z dostępnością i w jakim okresie roku?
Przeważnie nie ma problemów z dostępnością produktów z naszej oferty. Mogą się zdarzyć okresowe braki, ale są to sytuacje sporadyczne podyktowane sezonowością niektórych pozycji albo zdarzeniami losowymi na które nie mamy wpływu.
Jakie są plany firmy odnośnie powiększania asortymentu lub ulepszania obecnego asortymentu?
Powiększanie asortymentu i ulepszenie obecnego to proces ciągły, który wymusza na nas nie tylko konkurencja, ale przede wszystkim wewnętrzna potrzeba progresu. Rozwój firmy jest nierozerwalnie złączony właśnie z rozwijającą się ofertą która pozwala zaspokajać coraz szerszą grupę odbiorców.
Czy są plany ekspansji na inne rynki świata czy tylko skupienie się na obecnym rynku?
Obecnie nie planujemy ekspansji na rynki światowe. Bliżej nam do obsługi krajów europejskich do których wysyłka jest już świadczona obecnie.
Który z produktów Naturalnie Zdrowe cieszy się największą popularnością?
Dużą popularnością cieszą się nasze autorskie produkty jak chociażby mieszanki chlebowe. O sporym zainteresowaniu można powiedzieć również w przypadku nowości, jak produkty dla dzieci. Również produkty specjalistyczne, spełniające założenia restrykcyjnych diet jak keto są obecnie bardzo często poszukiwane.
Jakie pytania najczęściej zadają klienci i co Państwo na nie odpowiadają?
Klienci często pytają o skład produktów, terminy przydatności, kraje pochodzenia.