Ryż brązowy to pełne ziarno zawierające łuskę, w której zawarte są liczne składniki odżywcze. Jest postrzegany jako zdrowsza alternatywa białego ryżu. To prawdziwa skarbnica białka, błonnika, witamin, minerałów oraz fitozwiązków mających korzystny wpływ na pracę naszego organizmu. Ryż brązowy znajduje wszechstronne zastosowanie w diecie osoby preferującej zdrowy styl życia. Produkt ten w różnych odmianach jest dostępny w sklepie ze zdrową żywnością Marketbio.pl.
Czym właściwie jest brązowy ryż?
Brązowy ryż składa się ze wszystkich elementów ziarna: łuski, zarodka oraz bielma. Dzięki temu, zawiera więcej składników odżywczych. Lepsze właściwości odżywcze to także zasługa faktu, że ryż brązowy jest mniej przetwarzany od ryżu białego. Nie podlega on obłuszczaniu oraz polerowaniu. To wszystko sprawia, że ryż brązowy jest twardszy i wymaga dłuższego gotowania. Jednocześnie, nasz organizm potrzebuje więcej czasu na jego prawidłowe strawienie. Biorąc jednak pod uwagę szerokie spektrum korzystnych właściwości, warto znaleźć w swojej kuchni miejsce na ryż z pełnego ziarna. W zdrowej kuchni często zastępuje on ryż biały oraz ziemniaki.
Jakie właściwości odżywcze posiada brązowy ryż?
W odróżnieniu od białego ryżu, ryż brązowy zawiera większe ilości białka, tłuszczu oraz błonnika. Zawiera w sobie liczne witaminy i minerały, takie jak chociażby: tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, wapń, sód, potas, żelazo, cynk, mangan, fosfor. Dostępne w brązowym ryżu przeciwutleniacze wykazują się silnym działaniem antyoksydacyjnym. Ze względu na niski indeks glikemiczny, produktowi możemy przypisać właściwości antycukrzycowe. Ryż brązowy nie zawiera również glutenu. Produkt jest bardzo ceniony przez sportowców, jako iż zawiera łatwo przyswajalne węglowodany. 100 gram brązowego ryżu dostarcza ok. 360-390 kilokalorii.
Zastosowanie ryżu brązowego w kuchni
Brązowy ryż może z powodzeniem zastąpić ryż biały. Ze względu na jego większą twardość musimy jednak pamiętać o tym, że wymaga on dłuższego gotowania (nawet 35-40 minut). Jednocześnie, zaleca się gotowanie w dużej ilości wody, co pozwala zminimalizować ilość arsenu. Ryż brązowy może być dodatkiem do potraw mięsnych, sprawdzi się w sałatkach, jak również w szybkich i pożywnych lunch boxach z warzywami. Brązowy ryż bardzo często służy do wypiekania wysokoenergetycznych batoników z bakaliami. To bardzo smaczna i pożywna przekąska lubiona przez sportowców.
Ekologiczny ryż brązowy w sklepie Marketbio.pl
W sklepie internetowym Marketbio.pl znajdziesz ekologiczny ryż brązowy pochodzący ze sprawdzonych i zweryfikowanych upraw. Odznacza się on bogatą zawartością składników odżywczych, dzięki czemu, jest uważany za zdrowszą alternatywę dla ryżu białego. Każdy produkt dostępny w naszej ofercie został szczegółowo opisany, aby umożliwić klientom świadomy wybór pod kątem swoich indywidualnych potrzeb. Zakupy w sklepie internetowym Marketbio.pl oznaczają również atrakcyjne ceny, ciekawe promocje, a także gwarancję szybko zrealizowanego zamówienia.