
Jest bazowym składnikiem dań – stanowi najważniejszą przyprawę w naszym jadłospisie. Nadajemy dzięki niej charakterystycznego smaku posiłkom i wyostrzamy apetyt. Jakie są rodzaje soli dostępnej w Marketbio.pl i czym się od siebie różnią? O soli w naszej diecie i o jej właściwościach napisaliśmy poniżej.
Sól Kłodawska Kamienna Niejodowana 1kg Naturalnie Zdrowe
SÓL KŁODAWSKA KAMIENNA NIEJODOWANA Masa netto: 1000 g Składniki: Sól kłodawska kamienna niejodowana 100% Kraj pochodzenia: Polska Informacja dla alergików: W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, gorczycę, orzeszki ziemne, inne orzechy. Pomimo dołożenia starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Sposób przechowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1070 kJ/256 kcal Tłuszcz: 1,5 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g Węglowodany: 33 g - w tym cukry: 30 g Błonnik: 45 g Białko: 5 g Sól: 0,01 g Producent: Naturalnie Zdrowe Sp. z.o.o. ul. Matejki 4 05-420 Józefów
Sól Himalajska Drobna 1 kg - Naturalnie Zdrowe
SÓL HIMALAJSKA DROBNA Masa netto: 1 kg Informacja dla alergików: Produkt może zawierać gluten, sezam, gorczycę, orzeszki ziemne, różne orzechy. Kraj pochodzenia: Pakistan Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Producent: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko ul. Matejki 4 05-420 Józefów
Sól Czarna Kala Namak Drobna 1 kg - Naturalnie Zdrowe
SÓL CZARNA KALA NAMAK DROBNA Masa netto: 1 kg Składniki: sól czarna Kala namak 100%. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać gluten, sezam, gorczycę, orzeszki ziemne, inne orzechy. Kraj pochodzenia: Pakistan Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Producent: Naturalnie Zdrowe sp. z o.o. ul. Lubelska 87c 05-462 Wiązowna
Jakie są rodzaje soli?
Wśród dostępnych na rynku soli wyróżniamy kilka jej rodzajów:
- Sól warzona – powstaje w wyniku głębokiego oczyszczenia soli kamiennej – ulega zatem przetworzeniu i często jest wzbogacana jodkiem potasu,
- Sól kamienna – powstaje wskutek procesu krystalizowania się wód morskich lub słonowodnych jezior. Tradycyjna biała sól kamienna składa się z chlorku sodu, ma delikatny smak, białą barwę i wydobywana jest w kopalniach, które czerpią ze złoża nieistniejących mórz. Czarna sól jest odmianą tradycyjnej soli kamiennej, przy czym zawiera w sobie węgiel aktywny, któremu zawdzięcza swój kolor. Stanowi idealną dekorację, zwłaszcza podana w towarzystwie składników kontrastujących barwą z czernią kryształków soli.
- Sól himalajska - różowa sól himalajska wydobywana jest na terenach Pakistanu w pasie gór Himalajów, uznawana jest za najczystszą i najszlachetniejszą odmianę soli na świecie. Ma w sobie dużą zawartość minerałów. Kolor zawdzięcza zawartości żelaza.
- Sól morska – pozyskiwana jest po odparowaniu wody pochodzącej z mórz i oceanów, charakteryzuje się również wysoką zawartością minerałów i niskim stopniem przetworzenia.
Sól w Marketbio.pl
O ile nie została drobno zmielona, ma strukturę kryształków – mniejszych lub większych i różniących się od siebie kolorem, w zależności od odmiany soli. Jest twarda, ale możliwa do zgryzienia, dlatego posypuje się nią niektóre dania mięsne, by podkreślić smak potrawy i przyozdobić talerz.
Chcąc przyprawić danie i nadać mu konkretnego smaku, dodajemy najczęściej sól, choć oczywiście stosujemy także rozmaite zioła i różne rodzaje pieprzu. W Marketbio.pl znajdziemy sól ziołową, różową himalajską, morską, kamienną, kuchenną, gorzką, czarną, a także niskosodową, nie- i jodowaną o różnej grubości ziaren.
Wartości odżywcze soli
Soli używać należy zgodnie z zasadą „mniej znaczy lepiej” – oznacza to, że w umiarkowanych ilościach przysługuje się dla ludzkiego zdrowia, stanowiąc dla niego źródło sodu, który jest dla człowieka ważnym pierwiastkiem, wziąwszy pod uwagę fakt jego wpływu na gospodarkę wodną w ludzkim organizmie, a także układ nerwowy i mięśniowy.
Zastosowanie w kuchni
Stanowi bazę podczas doprawiania potraw i wpływa bezpośrednio na ich smak. Z jej użyciem marynujemy mięsa, doprawiamy dania główne, sałatki i przystawki. Jest też niezbędnym składnikiem w przygotowaniu kiszonek. Ma szerokie zastosowanie w kuchni na całym świecie. Wzbogacona ziołami jest gotową mieszanką aromatu i smaku. Gruboziarnista sól jest też wyrafinowaną ozdobą dania. Posypać nią można mięsne potrawy sous-vide lub wołowinę.
Zamów sól w naszym sklepie online
Chcąc przyprawić danie warto mieć w zasięgu ręki wszystkie niezbędne składniki – w tym sól. W klasycznych potrawach, w których chcemy zmienić smak na nieco słonawy, sprawdzi się klasyczna sól warzona. Jeśli jednak chcemy przyozdobić posiłek, czyniąc go nieco bardziej wyrafinowanym, możemy sięgnąć po różową lub czarną odmianę. Doskonałym rozwiązaniem jest także sól ziołowa, stanowiąca gotową mieszankę aromatycznych ziół i kryształków soli – dzięki temu bez trudu doprawimy posiłek za jednym razem, czyniąc go spójnym i charakternym w odbiorze.
Nie wychodząc z domu mamy możliwość dokonać wyboru spośród wielu odmian soli, w zależności od potrzeb kulinarnych i codziennych przyzwyczajeń w domowym jadłospisie. W Marketbio.pl znajdziemy kilka odmian soli w różnych wersjach grubości ziaren. Począwszy od klasycznej soli kuchennej i kamiennej, przez różową himalajską, ziołową czy też czarną. Produkty Marketbio.pl są bezpieczne, zdrowe i ekologiczne. Warto zatem dokonać szybkich zakupów online, by cieszyć się dobrze doprawionymi daniami na swym talerzu.
Od jak dawna istnieje marka Naturalnie Zdrowe i kto ją stworzył i dlaczego?
Marka Naturalnie Zdrowe istnieje na rynku od 2014. Misją firmy jest dostarczanie produktów szeroko pojmowanej zdrowej żywności, które prócz wysokiej jakości oferowałyby również atrakcyjną cenę. Stawiamy na wysokiej klasy surowce i najwyższy standard obsługi Klient. Stale poszerzamy asortyment unikalnych, autorskich pozycji.
Co charakteryzuje produkty marki Naturalnie Zdrowe? Co wyróżnia produkty z gamy marki Naturalnie zdrowe spośród innych dostępnych na rynku?
Nasze produkty to przede wszystkim naturalne surowce i brak dodatków. W ofercie mamy pozycje, które sami spożywamy i za które możemy ręczyć. Im krótszy skład, tym lepiej - taka myśl przyświeca nam za każdym razem. Czasami może mieć to wpływ np. na długość terminów zdatności do spożycia, ale wychodzimy z założenia, że naturalność i zdrowie jest wartość nadrzędną.
Co wpływa na cenę produktów Naturalnie Zdrowe?
Cena produktów jest wypadkową wielu czynników. Zawsze staramy się by nasze pozycje były atrakcyjnie wycenione i odzwierciedlały wysoką jakość produktów.
Jak wygląda dostępność produktów Naturalnie Zdrowe w ciągu roku? Z którymi produktami może być problem z dostępnością i w jakim okresie roku?
Przeważnie nie ma problemów z dostępnością produktów z naszej oferty. Mogą się zdarzyć okresowe braki, ale są to sytuacje sporadyczne podyktowane sezonowością niektórych pozycji albo zdarzeniami losowymi na które nie mamy wpływu.
Jakie są plany firmy odnośnie powiększania asortymentu lub ulepszania obecnego asortymentu?
Powiększanie asortymentu i ulepszenie obecnego to proces ciągły, który wymusza na nas nie tylko konkurencja, ale przede wszystkim wewnętrzna potrzeba progresu. Rozwój firmy jest nierozerwalnie złączony właśnie z rozwijającą się ofertą która pozwala zaspokajać coraz szerszą grupę odbiorców.
Czy są plany ekspansji na inne rynki świata czy tylko skupienie się na obecnym rynku?
Obecnie nie planujemy ekspansji na rynki światowe. Bliżej nam do obsługi krajów europejskich do których wysyłka jest już świadczona obecnie.
Który z produktów Naturalnie Zdrowe cieszy się największą popularnością?
Dużą popularnością cieszą się nasze autorskie produkty jak chociażby mieszanki chlebowe. O sporym zainteresowaniu można powiedzieć również w przypadku nowości, jak produkty dla dzieci. Również produkty specjalistyczne, spełniające założenia restrykcyjnych diet jak keto są obecnie bardzo często poszukiwane.
Jakie pytania najczęściej zadają klienci i co Państwo na nie odpowiadają?
Klienci często pytają o skład produktów, terminy przydatności, kraje pochodzenia.