Naturalne zagęszczacze można kupić prościej, niż Ci się wydaje. Pektyna, bo o niej mowa, to w zasadzie gotowy, a zarazem naturalny produkt, który przyda się, gdy chcemy zwiększyć gęstość różnych roztworów. Ten roślinny składnik wchodzi w skład błonnika pokarmowego. Wykorzystuje się go w lecznictwie oraz kuchni, bo świetnie wiąże duże ilości wody oraz cechuje się cechami żelującymi na bardzo wysokim poziomie. Chociaż pektyna nie stanowi źródła składników odżywczych, podkreśla się jej pozytywny wpływ na organizm człowieka. Jeśli produkt jest przechowywany w suchym i chłodnym miejscu, na długo zachowa przydatność do spożycia.
Pektyna świetnie nada się do dżemu
Znacie smak babcinych konfitur i domowych dżemów? Dzięki gotowym produktom w naszym sklepie można zbliżyć się do tych niepowtarzalnych aromatów, tworząc je we własnej kuchni. Wystarczą do tego w głównej mierze ulubione owoce oraz pektyna. Stanowi ona roślinny zagęstnik naturalnego pochodzenia. Nada się do tworzenia własnych przetworów, galaretek i ciast. Zapraszamy do świata naturalnych pektyn od MarketBio. Zakup naszych produktów zawsze gwarantuje świetny smak oraz dobre samopoczucie. Warto pozwolić sobie na nieco kulinarnego luksusu.
Pektyna – jak ją wykorzystać?
Dzięki pektynie przygotowanie domowego dżemu jest bardzo łatwe. Do całego przedsięwzięcia potrzeba zaledwie kilku składników: owoców, cukru, kwasku cytrynowego i właśnie pektyny. Do owoców dodaje się szklankę cukru z pektyną. Następnie całość gotuje się przez ok. 5 minut. Później dosypuje się resztę cukru i gotuje się do rozpuszczenia produktu. Łyżeczka kwasku cytrynowego także się przyda, na koniec całość się miesza, a gorący dżem przekłada do przygotowanych słoików o wcześniej wybranej wielkości. W ten sposób otrzymujemy niepowtarzalny w smaku domowy produkt bez sztucznych dodatków, uwielbiany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci.
W tych produktach też spotkasz pektynę
Kuchnia to pierwsze miejsce, do którego podążają myśli większości osób, gdy padnie pytanie o pektynę. Oczywiście kierunek jest dobry, ale wcale niejedyny. Pektyna znalazła dla siebie zastosowanie także w szeroko pojętym przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. W przypadku segmentu spożywczego używa się jej głównie do dżemów oraz galaretek. Niemniej to także istotny składnik wielu innych produktów. Po pektynę sięgają producenci mętnych soków oraz nektarów. Wykorzystuje się ją do różnych serków np. wiejskich lub topionych. Potencjał pektyny docenili również wytwórcy ketchupów i majonezów.
Wybierz pektynę od MarketBio
Przygotowując dżemy na pektynie, należy pamiętać, że konieczne jest pasteryzowanie. Mając w pamięci tę poradę, można uzyskać patent na zdrowe, domowe produkty, których nie zastąpią gotowe dżemy czy też inne konfitury ze sklepowych półek. MarketBio ogromnie dba o niezwykle wysoką jakość każdego produktu, a oferowane przez niego pektyny należą do najlepszych na rynku. Dla klientów te pektyny to sposób na doskonałe dżemy, przypominające produkty znane z dzieciństwa. Wiele pozycji dostępnych w MarketBio zostało wyprodukowanych w Polsce. Można także spotkać się z pozycjami z innych krajów np. ze słonecznych Włoch.