
Ciastka bez cukru są alternatywną opcją dla osób, które chcą ograniczyć spożycie cukru w swojej diecie ze względów zdrowotnych lub dietetycznych. Istnieje wiele przepisów na ciastka, które wykorzystują inne słodziki lub naturalne składniki, aby nadać im słodki smak, nie dodając cukru rafinowanego.
Ciastka Proteinowe Kakaowe Bez Dodatku Cukru 168 g - Feel Fit
CIASTKA PROTEINOWE KAKAOWE BEZ DODATKU CUKRU Ciastka kakaowe z kremem kakaowym. Zawierają substancję słodzącą. Zawierają naturalnie występujące cukry. Masa netto: 168 g (4 x 4 sztuki) Składniki: Mąka pszenna, substancja słodząca: maltitole, tłuszcz roślinny palmowy, białko roślinne z grochu, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 7 %, serwatka w proszku (z mleka), izolat białka serwatkowego (z mleka), izolat białka sojowego, skrobia, substancje spulchniające: wodorowęglan amonu i wodorowęglan sodu, sól, emulgator: lecytyny (z soi), aromat. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed ekspozycją na słońce. Nadmierne spożycie może mieć efekt przeczyszczający. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1804 kJ/ 432 kcal Tłuszcz: 21 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 10 g Węglowodany: 44 g - w tym cukry: 2,6 g Błonnik:3 g Białko: 22 g Sól: 0,8 g Producent: Newtrition sp. z o.o. sp.k. ul. Płocka 5A 01-231 Warszawa
Ciastka Kakaowe z Kremem Waniliowym Bez Dodatku Cukru 176 g - Feel Fit
CIASTKA KAKAOWE Z KREMEM WANILIOWYM BEZ DODATKU CUKRU Zawierają substancję słodzącą. Zawiera naturalnie występujące cukry. Masa netto: 176 g Składniki: Mąka pszenna, tłuszcz roślinny palmowy, substancja słodząca: maltitole, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 6 %, serwatka w proszku (z mleka), skrobia kukurydziana, substancje spulchniające: wodorowęglan amonu i wodorowęglan sodu, sól, emulgator: lecytyny (z soi), aromat. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed ekspozycją na słońce. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1755 kJ/ 420 kcal Tłuszcz: 20 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 10 g Węglowodany: 60 g - w tym cukry: 0,4 g - poliole: 20 g Błonnik: 2 g Białko: 7 g Sól: 0,8 g Producent: Newtrition sp. z o.o. sp.k. Płocka 5A 01-231 WarszawaDo sprawdzenia
Zamienniki cukru w ciastkach
Jednym z popularnych substytutów cukru jest erytrytol, sorbitol, lub ksylitol, które są cukrami alkoholowymi o niższym indeksie glikemicznym niż cukier. Te substytuty cukru są stosunkowo bezpieczne dla większości ludzi, ale mogą powodować problemy trawienne w nadmiernych ilościach.
Naturalne Źródła słodyczy
Inną opcją jest stosowanie naturalnych źródeł słodyczy, takich jak miód, syrop klonowy, syrop daktylowy lub pasta daktylowa. Te naturalne słodziki dodają smaku ciastkom, ale zawierają również inne składniki odżywcze, takie jak przeciwutleniacze, witaminy i minerały.
Mąka bezglutenowa
Przy tworzeniu ciastek bez cukru ważne jest również zastąpienie tradycyjnej mąki pszennej mąką bezglutenową, taką jak mąka migdałowa, mąka kokosowa lub mąka owsiana, dla osób z nietolerancją glutenu lub które chcą unikać produktów zbożowych.
Ciastka bez cukru mogą być równie smaczne i apetyczne jak tradycyjne ciastka, a jednocześnie są zdrowszą alternatywą dla osób, które starają się utrzymać zdrowy styl życia. Jednak należy pamiętać, że pomimo braku cukru, ciastka te nadal są przekąską i należy je spożywać z umiarem.