
Masło orzechowe – gratka dla miłośników słodkości
Masło orzechowe to popularne smarowidło, z którego chętnie korzystając wszyscy miłośnicy słodyczy. Jest dosyć kaloryczne, jednak w rozsądnych ilościach może stanowić doskonałe uzupełnienie diety ze względu na bogate właściwości odżywcze. W naszym sklepie internetowym znajdziesz masło orzechowe od najlepszych producentów słynących z wytwarzania ekologicznej i zdrowej żywności. Czym charakteryzuje się ten produkt spożywczy? Dlaczego warto stosować go w diecie? Odpowiedzi na pytania znajdują się poniżej.
Pasta Migdałowa Smooth 500 g - Novitum
PASTA MIGDAŁOWA SMOOTH 100% naturalny. Bez dodatku cukru i soli. Cukier i sól znajdujące się w produkcie występują naturalnie w migdałach. Bez oleju palmowego. W 100% z prażonych migdałów. Masa netto: 500 g Składniki: 100% migdałów. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać: gluten, sezam, orzechy. Kraj pochodzenia surowca: Argentyna Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Na powierzchni kremu może wytrącić się olej. Jest to zjawisko naturalne i nie wpływa na jakość produktu. Przed spożyciem należy wymieszać. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 2604 kJ/ 628 kcal Tłuszcz: 52 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3,8 g Węglowodany: 19 g - w tym cukry: 4,6 g Białko: 21 g Sól: 0,06 g Producent: Novitum sp. z o.o. ul. Kaliska 51 63-522 Kraszewice
Krem Orzechowy Arachidowy Smooth 900 g - Novitum
KREM ORZECHOWY ARACHIDOWY SMOOTH Bez dodatku cukru, soli i oleju palmowego. Bez konserwantów. 100% naturalne. Zawartość netto: 900 ml Składniki: Orzechy arachidowe prażone 100% Kraj pochodzenia surowca: Argentyna. Wyprodukowano w Polsce. Informacja dla alergików: Produkt zawiera orzechy arachidowe oraz może zawierać gluten, sezam, gorczycę i inne orzechy. Warunki przechowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od słońca. Informacje dodatkowe: Cukier i sól znajdujące się w produkcie występują naturalnie w orzechach arachidowych. Na powierzchni kremu może wytrącić się olej arachidowy, jest to zjawisko naturalne i nie wpływa na jakość produktu. Przed spożyciem należy wymieszać. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 2527 kJ/609 kcal Tłuszcz: 49 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 6,8 g Węglowodany: 16 g - w tym cukry: 4 g Białko: 26 g Sól: 0,05 g Producent: Bionurt Małgorzata Mucha Kaliska 51, 63-522 KraszewiceDo sprawdzenia
Właściwości odżywcze masła orzechowego
W codziennej diecie, masło orzechowe jest cenione ze względu na wysoką zawartość białka. Znajdziemy tu również przeciwutleniacze, które redukują stres oksydacyjny, a co za tym idzie, mogą opóźnić procesy starzenia komórek. W dobrym maśle orzechowym możemy również znaleźć nienasycone kwasy tłuszczowe: alfa-linolenowy, linolowy CLA oraz oleinowy. Jest źródłem tryptofanu, aminokwasu, który odpowiada za wzrost energii po spożyciu masła orzechowego. W tym produkcie można znaleźć również błonnik wspierający prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Masło orzechowe dla miłośników słodyczy
Słodki, orzechowy smak, to jeden z głównych powodów, dla którego tak chętnie stosujemy masło wytwarzane z orzechów. To prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników słodyczy. Jednocześnie, możemy pokusić się o stwierdzenie, że jest to bardzo pożyteczna słodkość. Problemem wielu słodyczy jest wysoka zawartość cukrów oraz brak innych substancji odżywczych. Tymczasem, masło orzechowe jest dosyć kaloryczne, ponieważ w 100 gramach tego produktu znajdziemy nawet 600 kalorii, ale nie są to puste kalorie. Produkt dostarcza bowiem cennych makro i mikroelementów, które wymieniliśmy w poprzednim akapicie.
Z jakich orzechów wytwarza się masło orzechowe?
Masło orzechowe może być wytwarzane z dowolnego gatunku orzechów. Najczęściej wykorzystuje się w tym celu orzechy arachidowe, ze względu na stosunkowo niższą cenę. Do produkcji masła często wykorzystywane są również migdały, nerkowce oraz orzechy laskowe. Wówczas, gotowy produkt jest droższy, ale zdaniem dietetyków, odznacza się jeszcze lepszymi właściwościami odżywczymi. W procesie produkcji, orzechy są poddawane prażeniu w temperaturze przekraczającej 200 stopni.
Masło orzechowe w kuracji odchudzającej
Słodkie masło orzechowe jest kojarzone z wysoką kalorycznością i w świadomości większości z nas nie uchodzi jako produkt spożywczy korzystny przy odchudzaniu. Czy słusznie? Nie do końca. Zawartość kalorii w maśle orzechowym rzeczywiście jest dosyć spora, jednak, jak już mówiliśmy, wraz z tymi kaloriami dostarczamy do organizmu wielu cennych składników. Szczególnie istotne są nienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą wspomóc spalanie tkanki tłuszczowej i zapobiec odkładaniu się tłuszczów. Jednocześnie, masło orzechowe jest pożyteczną dawką energii, którą można spożytkować na ćwiczenia. Słodki smak skutecznie łagodzi apetyt na inne słodkości.
Czy masło orzechowe jest zdrowe?
O ile stosujemy sprawdzony i ekologiczny produkt z pewnego źródła, tak, masło orzechowe może być bardzo zdrowym i pożywnym dodatkiem w codziennej diecie. Oczywiście nie jest to odpowiedni produkt dla osób, które mają uczulenie na orzechy. Wówczas należy poszukać zamiennika produkowanego np. z kokosa, słonecznika lub konopi. Bardzo istotny jest również umiar. Nie zapominajmy, że masło orzechowe jest kaloryczne, a zatem należy je stosować w odpowiednich ilościach, jako uzupełnienie codziennej diety.
Wybierz ekologiczne masło orzechowe w naszym sklepie online
W naszej ofercie znajdziesz masła orzechowe, kremy oraz smarowidła stworzone przez producentów dbających o wysoką jakość oraz ekologiczność swoich produktów. W tej kategorii oddajemy do dyspozycji klientów nie tylko masło orzechowe, ale również kremy z nasion konopi, słonecznika oraz kokosa. Bardzo bogaty wybór produktów sprawia, że każdy klient znajdzie tu odpowiedni krem lub smarowidło dostosowane do swoich indywidualnych potrzeb. Masło orzechowe to pożywne źródło energii, które sprawdzi się w diecie wszystkich miłośników słodkości oraz osób aktywnych.