Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Cynamon Cejloński w sklepie marketbio

Cynamon Cejloński

Powszechnie uznaje się, że cynamon cejloński jest najlepszym gatunkiem cynamonu na świecie. Jak więc powstaje ten słynny cynamon cejloński? Korę cynamonowca – pozyskuje się 2 lub 3 razy w rok, w krajach o tropikalnym klimacie, m.in. w Indiach, Birmie czy Sri Lance. Podaje się go w formie zwiniętych rurek (laseczek) albo utartego proszku.

Jak umiejętnie rozpoznać cynamon cejloński? Czym różni się od innych rodzajów? Czy mamy szansę już na pierwszy rzut oka ocenić, czy mamy do czynienia z cynamonem cejlońskim? Otóż zwija się bardzo charakterystycznie! Jak dokładnie? Po obu stronach kory, dzięki czemu tworzy się bardzo charakterystyczny kształt dwururki. Cynamon ma swoje zastosowanie w tradycyjnej medycynie chińskiej – od tysięcy już lat, jest niezmiennie doceniany i wykorzystywany. Obecnie podkreśla się zwłaszcza cenne właściwości przeciwzapalne cynamonu cejlońskiego.

 

 

Cynamon Laski 100 g - Pi-nuts

Cynamon Laski 100 g - Pi-nuts

CYNAMON LASKI Masa netto: 100 g Składniki: cynamon. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać sezam, orzechy arachidowe, migdały, inne orzechy. Kraj pochodzenia: Indonezja Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.   Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 2461 kJ/ 590 kcal Tłuszcz: 16 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 81 g - w tym cukry: 2,2 g Białko: 4 g Sól: 0,1 g  

22,79 zł

Skąd się bierze cynamon cejloński?

Cynamon cejloński to po prostu kora cynamonowca cejlońskiego, czyli drzewa z rodziny wawrzynowatych. Drzewa cenionego już od tysięcy lat, właśnie w roli rośliny przyprawowej. Kora cynamonowca jest pozyskiwana zazwyczaj 2-3 razy do roku, co ważniejsze: zawsze w porze deszczowej. Co najpierw dzieje się na plantacjach cynamonowca cejlońskiego? Ścina się pędy tych drzew. Należy również okorować te świeżo ścięte gałęzie drzewa cynamonowca. Kolejny krok: kora cynamonowca jest poddawana dość krótkiej fermentacji. Wtedy oczyszcza się ją z wewnętrznych resztek łyku oraz z zewnętrznej korowiny. Następnie można już pociąć ją w podłużne paseczki, które będą suszone na słońcu. Co dzieje się wtedy? Zwijają się w dwururki i zyskują charakterystyczny żółtobrązowy kolor.

Jakie właściwości ma cynamon cejloński?

Wskazuje się przede wszystkim na znaczące działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i dezynfekujące. Możemy również dowiedzieć się, że cynamon cejloński w znacznym stopniu hamuje rozwój pleśni i drożdżaków, często atakujących ludzi. Znalazł też swoje zastosowanie w… środkach wspomagających odchudzanie. Dlaczego akurat tutaj? Skutecznie wspomaga i przyspiesza przemianę materii, wspomaga procesy trawienne i pracę nerek. Co jeszcze można powiedzieć o cynamonie cejlońskim? Podobno jest doskonałym afrodyzjakiem!

Czym różni się cynamon cejloński od innego cynamonu?

Wiedzieliście, że na świecie istnieją około 250 gatunków cynamonu? Bardzo dużo. Zwłaszcza, gdy trzeba je wszystkie rozróżnić. Największym światowym producentem cynamonu – są Chiny, Sri Lanka oraz Indonezja. W przypadku cynamonu cejlońskiego – jest to Indonezja.

Jak zatem odróżnić cynamon cejloński – od innych gatunków cynamonu? Na przykład: chiński cynamon kasja tworzy pojedynczą zwiniętą rurkę. Z kolei cynamon cejloński – zwija się w specyficzną dwururkę, którą bardzo łatwo odróżnić od jakichkolwiek innych. Każdy z tych rodzajów, ma swoją cechę charakterystyczną i najważniejsze to je rozpoznawać.

Zastosowanie cynamonu cejlońskiego w kuchni

Wspaniale sprawdza się w przypadku wszelkich słodkich deserów, kawy, czekolady, owocowych napojów. Przykład? Szarlotka na ciepło! Kolejny przykład? Aromatyczny kompot z jabłek! Możemy dodać odrobinę cynamonu do naleśników lub do racuchów. A może pieczone owoce? Wówczas wystarczy pokroić w ćwiartki gruszki lub jabłka, posmarować odrobiną oleju kokosowego, posypać brązowym lub innym cukrem oraz cynamonem cejlońskim. I wstawić do nagrzanego piekarnika, piec do zarumienienia.

Zostawmy teraz na moment słodycze! Przecież cynamon cejloński – doskonale pasuje również do mięs. Do dziczyzny, gęsiny, kaczki, wieprzowiny, drobiu. Dodajemy go do marynat, które mają podkreślać smak i aromat mięs. Wszystko zależy od naszego pomysłu.

Zamów cynamon cejloński w naszym sklepie marketbio.pl

Nie wyobrażamy sobie sytuacji, w której cynamonu cejlońskiego – zabrakłoby w naszym sklepie marketbio.pl! Każdego dnia staramy się tak planować asortyment i wciąż go poszerzać na tyle, żeby umożliwić jak najbardziej kompleksowe zakupy. Dbamy o sprawdzone źródła, wybór jak najlepszych producentów i przejrzystość składu. Zamówienia przebiegają sprawnie, przesyłki wysyłamy szybko i z dbałością o detale.

Historia Pi-Nuts

Firma została stworzona przez troje przyjaciół z doświadczeniem w branży cukierniczej i gastronomicznej. Dostarczają produkty innowacyjne, kompleksowe oraz profesjonalne.

Oferta Pi-Nuts

W ofercie znajdują się produkty orzechowe, waniliowe, oleje, owoce liofilizowane. Rozbudowują ją o poszczególne nowe produkty zgodnie z aktualnym zapotrzebowaniem rynku. Każdy element produkcji jest przemyślany i dopracowany, nic nie dzieje się przypadkowo.

Cele firmy

Dzięki recepturom i produktom chcą ułatwić gotowanie i sprawić by stało się przyjemnością. Produkty mogą służyć jako składnik wypieków i potraw a także do bezpośredniej konsumpcji. Do swoich produktów nie dodają konserwantów ani wzmacniaczy smaku, są w 100% naturalne. Nad smakiem i jakością czuwa technolog żywności.

Na pierwszym miejscu stawiają zadowolenie Klienta, wysoką jakość produktu oraz wysoką jakość obsługi.

 

Dlaczego warto jeść orzechy?

Każdy już chyba słyszał o prozdrowotnych właściwościach orzechów. Zawierają niezbędne organizmowi ludzkiemu tłuszcze nienasycone. Orzechy mogą zapobiegać cukrzycy a nawet otyłości. Migdały uznawane są za produkty raw-food czyli surowy nieprzetworzony. Orzechy wykorzystuje się nie tylko w przemyśle spożywczym ale również w leczniczym i kosmetycznym.

Pasty orzechowe

Pasty powstają w wyniku odpowiedniego zmielenia orzechów. Pasty orzechowe Pi-Nuts są pastami 100%, tzn. w składzie nie znajduje się nic oprócz samych orzechów. Świetnie nadają się do wypieków, owsianek, omletów czy jako przekąska.

Produkty waniliowe

Wanilia kojarzy się nam z pięknym aromatem, stonowanym kolorem i  charakterystycznym smakiem. Wanilię uznawana jest – tuż po szafranie – najdroższą przyprawą świata. Jest towarem luksusowym, wybieranym przez prawdziwych smakoszy. Zapach wanilii może działać kojąco i uspokajająco, kojarzy się z ciepłem domowego ogniska oraz lekką słodyczą. Wanilia Bourbon występuje pod różnymi postaciami: laski wanilii, ziarenek wanilii lub pasty waniliowej.

Laska wanilii

Laski wanilii importowane są bezpośrednio z Madagaskaru, gdzie powstaje około 80% światowej produkcji tej przyprawy. Wybierane są tylko te najwyższej jakości. Nasze laski są pełne ziarenek, miękkie, aromatyczne i mają 16-18 oraz 20-22 cm długości. Można je wykorzystać na wiele sposobów w wyrobach cukierniczych. Wanilia jest ponadto uznawana za afrodyzjak.

Pasta waniliowa

Pasta waniliowa wytwarzana jest z najszlachetniejszej odmiany wanilii – Bourbon. Pasta waniliowa ma postać żelu, w którym znajdują się ziarenka wanilii. Doskonale nadaje się do wypieków, kremów oraz lodów. Łatwo się rozpuszcza i bardzo aromatycznie pachnie. Nie zmienia konsystencji potraw i wypieków ani nie utrudnia ubijania śmietany „na sztywno”. Pasta waniliowa jest produktem naturalnym, bez substancji zagęszczających, sztucznych barwników, stabilizatorów czy innych dodatków chemicznych. Doskonale nadaje się do diety wegańskiej i wegetariańskiej.

Pasta waniliowa wyróżnia się obecnością w jej składzie najwyższego stężenia ekstraktu waniliowego, pochodzącego z sfermentowanych i suszonych lasek wanilii. Jedna łyżeczka pasty waniliowej odpowiada zawartości całej laski wanilii. Produkt może być poddawany obróbce termicznej.

Nasze atuty

  • Szybka realizacja zamówień na zdrową żywność
  • Wszystkie produkty widoczne w sklepie posiadamy w magazynie (np. erytrytol, matcha, tapioka, makaron konjac)
  • Pod ceną określone są daty minimalnej trwałości (np. sprawdź makaron ryżowy)
  • Możliwość złożenia zamówienia bez rejestracji (np. na aloes)
  • Niskie ceny wysyłki (tania wysyłka produktów my best pharm)
  • Duży wybór rodzajów dostawy produktów np. kwas askorbinowy (Pocztex, Kurier DPD, Kurier Inpost, Paczkomaty, Orlen Paczka, Odbiór Osobisty Wrocław)
  • Płatności: przelew, PayU, pobranie, na miejscu (kartą lub gotówką) 
  • Niskie ceny produktów, dużo promocji
  • Rabaty dla stałych klientów (np. rabaty na stewia i inne produkty)
  • Duży wybór (ponad 7000 zdrowych produktów) (mleko kokosowe, ksylitol)
  • Ciągły rozwój, dużo nowości
  • Doświadczenie: sprzedajemy w Internecie już ponad 10 lat (karobprzecier pomidorowy)
  • Dziesiątki tysięcy zadowolonych klientów
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ceneo
trusted-shops