
Przetwory domowe to żywność, która została poddana procesowi konserwacji w celu przedłużenia jej trwałości i zachowania smaku oraz wartości odżywczych. Są to produkty przygotowywane w domu, zazwyczaj z świeżych owoców, warzyw lub innych składników. Przetwory domowe mogą mieć wiele różnych form i obejmować różne metody konserwacji, takie jak gotowanie, marynowanie, suszenie, zamrażanie, sfermentowanie lub przygotowanie w formie dżemów, konfitur, marynat, przecierów, soków, kompotów, powideł, kiszonek, suszonych owoców itp.
Koper Suszony Igiełki 25 g - Becla
KOPER SUSZONY IGIEŁKI Suszony ciepłym powietrzem. Produkt naturalny, niesiarkowany, niekonserwowany, sortowany i pakowany ręcznie. Zastosowanie: dodatek do mięs i sosów, dodatek do sałatek, dodatek do zup. Masa netto: 25 g Składniki: suszona natka kopru 100%. Kraj pochodzenia: Polska Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 793 kJ/ 188 kcal Tłuszcz: 1,6 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g Węglowodany: 48,5 g - w tym cukry: 15 g Błonnik: 21,4 g Białko: 16,2 g Sól: 0,05 g Producent: PPHU "AWB" Alina Becla 37-123 Handzlówka 3aDo sprawdzenia
Przetwory domowe
Przetwory domowe mają wiele zalet. Pozwalają na zachowanie nadmiaru sezonowych owoców i warzyw, które mogą być trudne do spożycia w całości przed ich zepsuciem się. Ponadto, przetwory domowe pozwalają kontrolować składniki używane w procesie konserwacji, takie jak ilość cukru, sól czy dodatki chemiczne. Dzięki temu można dostosować przetwory do swoich preferencji smakowych i potrzeb dietetycznych.
Przetwory domowe są popularne ze względu na ich smak, świeżość, kontrolę nad jakością składników oraz możliwość eksperymentowania z różnymi kombinacjami smakowymi. Mogą być przechowywane w spiżarni i spożywane przez wiele miesięcy po przygotowaniu.
Warto jednak pamiętać, że przygotowywanie przetworów domowych wymaga zachowania odpowiednich praktyk higieny i bezpieczeństwa żywności, aby uniknąć skażeń i zachować ich jakość. Ważne jest również przestrzeganie odpowiednich instrukcji dotyczących przechowywania i spożywania przetworów domowych.
Ekologiczne i dietetyczne przetwory domowe
Do przygotowania przetworów domowych z owoców polecamy użyć zamienników cukru, a zatem ksylitolu, erytrytolu albo stewii, które mają mniejszą wartość kaloryczną niż cukier.
Przygotowanie domowych przetworów za pomocą ksylitolu może stanowić zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych przetworów zawierających cukier. Ksylitol jest naturalnym słodzikiem pochodzenia roślinnego, który ma niższy indeks glikemiczny niż cukier i jest powszechnie stosowany jako substytut cukru dla osób z cukrzycą lub osób, które chcą ograniczyć spożycie cukru. Przykłady przetworów, które można przygotować za pomocą ksylitolu, to dżemy, konfitury, sosy owocowe, kompoty, soki czy musy owocowe. Ważne jest jednak, aby korzystać z przepisów, które zostały specjalnie opracowane dla ksylitolu, aby osiągnąć najlepsze produkty.
Ocet jabłkowy w przetworach domowych
Domowe przetwory z octem jabłkowym to świetny sposób na wykorzystanie tego zdrowego składnika i dodanie aromatu i smaku do różnych potraw. Pikle warzywne to genialny pomysł na przetwory z octem jabłkowym, które możesz przygotować w domu. Ocet jabłkowy nadaje się doskonale do marynowania warzyw, tworząc chrupiące i aromatyczne pikle. Możesz przygotować piklowane ogórki, marchewki, paprykę czy kapustę kiszoną. Wystarczy pokroić warzywa, umieścić je w słoiku, zalać octem jabłkowym, dodać przyprawy (np. zioła, czosnek, gorczycę) i pozostawić do fermentacji przez kilka dni lub tygodni.
Od jak dawna istnieje marka Becla i kto ją stworzył i dlaczego?
Jesteśmy tak blisko natury, jak to tylko możliwe. W uprzemysłowionym, pełnym technologii świecie coraz częściej poszukujemy produktów, które wyrosły w naturalnym otoczeniu, z dala od laboratoriów i fabryk. Przetwarzanych bez ulepszaczy – metodami, które dyktuje tradycja i doświadczenie pokoleń. Nasza działalność od lat opiera się na surowcach z własnego gospodarstwa oraz na naturalnym bogactwie Podkarpacia i okolic. Z warzyw, owoców i ziół powstają w 100% naturalne herbatki owocowe, mieszanki ziołowe, suszone warzywa i owoce. Bez sztucznych dodatków, bez kandyzowania i dodatkowych aromatów. Od lat dokładamy wszelkich starań, by dary natury naszego regionu służyły polepszaniu zdrowia i samopoczucia naszych klientów.
W kilku słowach o naszej historii.
AWB to rodzinna firma, założona w 1993 roku przez Alinę i Wacława Beclów. Nasza przetwórnia i gospodarstwo mieści się w pięknej, podkarpackiej miejscowości Handzlówka, leżącej na skraju Hyżneńsko-Gwoźnickiego Obszaru Chronionego Krajobrazu. 1997 roku w gospodarstwie powstała mała suszarnia i od tego momentu rozpoczęła się nasza przygoda z przetwórstwem. Doświadczenie zbierane przez 10 lat działalności zaowocowało oddaniem do użytku zakładu przetwórczego, produkującego susze owocowe, warzywne i ziołowe oraz herbatki smakowe, owocowe i owocowo-ziołowe, mieszanki owocowe i warzywne, a także produkty ekologiczne. Suszymy metodą tradycyjną (gorącym powietrzem), zachowując maksimum walorów produktu. W 2008 roku uzyskaliśmy certyfikat na produkcję ekologiczną, a w zakładzie stosowany jest system bezpieczeństwa żywności HACCP oraz system identyfikacji produktu. Stale powiększamy i udoskonalamy bazę produkcyjną oraz poszerzamy asortyment wyrobów, niezmiennie kierując się mottem: „naturalnie naturalne” – czyli jak najbliżej natury.
Co charakteryzuje produkty marki Becla? Co wyróżnia produkty z gamy marki Becla spośród innych dostępnych na rynku?
Nasze produkty nie są siarkowane, nie są kandyzowane, bez ulepszaczy smaków, bez konserwantów. Naturalnie naturalne. Suszone są ciepłym powietrzem. Naturalnie naturalne suszone owoce dostarczają dużej dawki naturalnego błonnika, są bogate w pektyny, węglowodany oraz składniki mineralne. Taka przekąska jest także nieocenionym źródłem witamin. Owoce są sycące, wspomagają usuwanie toksyn i wiążą tłuszcz, są bogate w kwasy owocowe regulujące rozwój pożytecznych bakterii w jelitach. 99% naszych produktów to kraj pochodzenia Polska. Surowiec I klasa. Susz konfekcjonujemy ręcznie są w woreczki foliowe, dzięki temu klient widzi co kupuje.
Co wpływa na cenę produktów Becla?
Wysoka jakość surowca i duży wkład pracy ręcznej.
Jak wygląda dostępność produktów Becla w ciągu roku? Z którymi produktami może być problem z dostępnością i w jakim okresie roku?
Dokładamy wszelkich starań, by nasze produkty były dostępne cały rok. Jednakże brak systematycznych zamówień odbiorców może spowodować chwilowy brak produktu.
Jakie są plany firmy odnośnie powiększania asortymentu lub ulepszania obecnego asortymentu?
Rozwijamy się i sukcesywnie powiększamy asortyment.
Czy są plany ekspansji na inne rynki świata czy tylko skupienie się na obecnym rynku?
Działamy również na rynku europejskim.
Czy mają Państwo informację od klienta, że jakiś produkt pozytywnie na niego wpłynął? Jeśli tak to który produkt i w jaki sposób pozytywnie wpłynął na klienta?
Klienci mają indywidulane potrzeby. Wszystkie nasze produkty są przygotowane z myślą o kliencie. Poniżej podam wybiórczo kilka przykładów:
- Błonnik śliwkowy – wspomaga trawienie, chwalą starsi ludzie, mamy małych dzieci itp.
- Czarna jagoda leśna suszona – pomaga przy biegunkach, wspomaga wzrok,
- Agrest- polska witamina C, zmniejsza cholesterol, wskazana przy cukrzycy w celu obniżenia cukru
- Dzika róża suszona, czarny bez suszony, malina suszona – to trio, które stawia na nogi podczas przeziębienia.
- Herbatka agrestowa ponieważ zawiera w sobie min. jabłko, śliwkę, miętę działa oczyszczająco na organizm. Mówimy, że działa jak dobry detoks dzień „po” udanej imprezie,
- Herbatka malinowa ponieważ zawiera malinę, lipę, podana na ciepło działa napotnie, idealna przy przeziębieniu itd.
Który z produktów Becla cieszy się największą popularnością?
- wszystkie herbatki,
- jabłka czips,
- mieszanka wigilijna – w okresie Świąt Bożego narodzenia,
- mieszanka warzywna do zup,
- śliwką węgierka zwykła bez pestki,
- malina,
- pomidor,
- papryka,
- lipa,
- pokrzywa,
- bez czarny,
- dzika róża,
- czarna jagoda leśna,
Jakie pytania najczęściej zadają klienci i co Państwo na nie odpowiadają?
* Co zaproponować dzieciom zamiast słodkiego ?
Polecamy:
- jabłko czips, malina, gruszka ćwiartki, czereśnia.
* Czym wspomóc trawienie?
Polecamy:
- błonnik śliwkowy, śliwka węgierka zwykła,
Prowadzę bardzo aktywny tryb życia:
- polecamy nasze błonniki, które można szybko porządzić z jogurtem lub mlekiem albo jako dodatek do musli , owsianki, kaszy, budyniu itp
* Dobra herbatka do picia w ciągu dnia lub na prezent?
Polecamy:
- Herbatka agrestowa orzeźwiająca z miętą działa jak detoks,
- Herbatka malinowa, na przeziębienie,
- Herbatka rozgrzewająca- rozgrzewająca, wspomaga przemianę materii,
- Herbatka z pokrzywą – wzmacniająca,
- Herbatka z zielem owsa- uspokajająca, wyciszająca.
- Herbatka z dereniem- laureatka konkursu Najlepszy Smak Podkarpacia 2022 podczas festiwalu KARPATY NA WIDELCU,
- Herbatka leśna z rokitnikiem- napój na cały dzień wzmacniający.
- Herbatka z rabarbarem- napój na cały dzień orzeźwiający,
- Herbatka wiśniowa z pigwowcem i truskawkowa- napój na cały dzień, wspomnienie lata u Babci