
Mąka orkiszowa jest wytwarzana ze specjalnej odmiany pszenicy, znanej już 3400 lat p.n.e. W dużym uproszczeniu możemy powiedzieć, że orkisz to naturalna i niezmodyfikowana pszenica, dzięki czemu, zawiera on więcej substancji odżywczych w porównaniu z pszenicą zwyczajną. W sklepie ze zdrową żywnością Marketbio.pl znajdziesz mąki orkiszowe w różnych typach. Podobnie jak w przypadku pszenicy, typ mąki orkiszowej decyduje o konkretnym zastosowaniu w kuchni.
Mąka Orkiszowa Bio Typ 750 Chlebowa 1 kg - PRO-BIO
MĄKA ORKISZOWA TYP 750 CHLEBOWA BIO Masa netto: 1 kg Składniki: Mąka z pszenicy orkisz* * Składniki pochodzące z upraw ekologicznych Jednostka certyfikująca: CZ-BIO-001 Pochodzenie składników: Rolnictwo UE Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze do 25 °C i wilgotności względnej do 75%. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 1484 kJ/351 kcal Tłuszcz: 1,2 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,2 g Węglowodany: 69 g - w tym cukry: 1,5 g Błonnik: 4,9 g Białko: 13 g Sól: 0 g Producent: PRO-BIO s.r.o. Lipová 40 788 32 Staré Mésto, CzechyDo sprawdzenia
Mąka Orkiszowa Drobno Mielona 1850 Graham Bio 1 kg - Bioharmonie
MĄKA ORKISZOWA TYP 1850 GRAHAM BIO Drobno mielona Mąka orkiszowa drobno mielona znakomicie nadaje się do pieczenia chleba, bucht, kołaczy, do przygotowania ciasta drożdżowego oraz zagęszczania potraw. Masa netto: 1 kg Składniki: Mąka z pszenicy orkisz*. * składniki pochodzące z upraw ekologicznych Jednostka certyfikująca: CZ-BIO-001 Pochodzenie składników: Rolnictwo UE Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze do 25ºC i wilgotności względnej powietrza najwyżej 75%. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 1457 kJ/ 344 kcal Tłuszcz: 1,8 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,2 g Węglowodany: 65 g - w tym cukry: 1,3 g Błonnik: 8,2 g Białko: 13 g Sól: 0 g Producent: PRO-BIO, obch. spol. s r.o. Lipova 40 788 32 Stare Mesto CzechyDo sprawdzenia
Mąka Orkiszowa Typ 550 Luksusowa Bio 1 kg - Probio
MĄKA ORKISZOWA TYP 550 LUKSUSOWA BIO Doskonale nadaje się do przygotowania ciast, chałek, drożdżówek czy zagęszczania zup i sosów. Można jej również używać do pieczenia domowego chleba. Masa netto: 1 kg Składniki: Mąka z pszenicy orkisz* 100% * składniki pochodzące z upraw ekologicznych Jednostka certyfikująca: CZ-BIO-001 Pochodzenie składników: Rolnictwo UE Informacja dla alergików: Produkt zawiera gluten. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze do 25ºC. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 1447 kJ/341 kcal Tłuszcz: 1,3 g - w tym nienasycone kwasy tłuszczowe: 0,2 g Węglowodany: 69 g - w tym cukry: 1 g Błonnik: 3,6 g Białko: 12 g Sól: 0 g Producent: PRO-BIO obch. spol.s.r.o. Lipová 40 788 32 Staré Mésto, CzechyDo sprawdzenia
Czym właściwie jest mąka orkiszowa?
Mąka z pszenicy orkisz, zwana potocznie szpelcem, jest starożytną odmianą pszenicy uprawianą od blisko 5,500 lat. Orkisz nie był modyfikowany, dzięki czemu, na przestrzeni lat zachował swoje właściwości odżywcze. Duże zainteresowanie zdrową i ekologiczną żywnością sprawia, że mąka orkiszowa cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością. W sklepie internetowym Marketbio.pl dostępne są ekologiczne i bio odmiany mąki orkiszowej, pochodzące z naturalnych upraw. Mąka z pełnego przemiału ma odcień jasnobrązowy, natomiast razowa mąka orkiszowa jest kremowo biała.
Jakie właściwości posiada mąka orkiszowa?
Mąka orkiszowa jest dobrym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Na ok. 100 gram takiej mąki przypada ok. 350 kcal, na które składają się głównie węglowodany złożone. W mące orkisz dostępne są także mikro i makroelementy, takie jak chociażby: mangan, magnez, cynk, żelazo, fosfor czy witamina B3. Podobnie jak pszenica tradycyjna, w mące orkiszowej znajduje się gluten. Wiele osób z nietolerancją glutenu nie dostrzega jednak niekorzystnych objawów po spożyciu produktów orkiszowych. Reakcja na orkisz zależy jednak od indywidualnych predyspozycji.
Zastosowanie mąki orkiszowej w kuchni
W zależności od wybranego typu mąki orkiszowej, możemy ją wykorzystać do wypieku pieczywa. Dużym atutem jest charakterystyczny, orzechowy aromat, który nadaje chlebom i bułkom z orkiszu niepowtarzalnego smaku. Z mąki orkiszowej możemy również wypiekać ciasta oraz ciasteczka. Z mąki orkisz powstaje kasza orkiszowa oraz makarony, będące zdrowym dodatkiem do wielu potraw. Orkisz jest wykorzystywany także w musli, waflach dietetycznych, pełnoziarnistych batonikach oraz innych przekąskach. Z ziaren orkiszu można wytworzyć także pobudzającą kawę.
Ekologiczna mąka orkiszowa dostępna w sklepie Marketbio.pl
W ofercie sklepu Marketbio.pl dostępna jest mąka orkisz w postaci razowej i pełnoziarnistej. Współpracujemy jedynie z zaufanymi producentami, dzięki czemu, dostępne w tym miejscu produkty pochodzą z naturalnych i ekologicznych upraw. Orkisz to niemodyfikowana pszenica, która może pochwalić się lepszymi właściwościami odżywczymi. Posiada szerokie zastosowanie w domowych wypiekach i uchodzi za dużo zdrowszą odmianę pszenicy. Mimo nieco wyższej ceny w porównaniu z tradycyjną mąką pszeniczną, orkisz cieszy się ogromną popularnością wśród zwolenników zdrowego stylu życia.
Producent Zdrowej Żywności PRO-BIO
O PRO-BIO
Najwyższa jakość i różnorodność produktów ekologicznych stawia PRO-BIO w czołówce producentów zdrowej żywności. Specjalizując się w żywności bezglutenowej, produktach organicznych oraz tradycyjnych składnikach, PRO-BIO dostarcza szeroką gamę artykułów spożywczych, które spełniają oczekiwania najbardziej wymagających konsumentów.
Nasza Oferta
PRO-BIO oferuje różnorodne produkty, które wzbogacają dietę i stanowią idealną bazę do tworzenia zdrowych posiłków. W naszym portfolio znajdziesz:
- Soczewicę Czerwoną Łuskaną Bio dla miłośników dań warzywnych.
- Delikatne Płatki Ryżowe Bio Bezglutenowe, idealne na śniadanie.
- Wysokiej jakości Mąkę Orkiszową Typ 550 Luksusową Bio.
- Klasyczne Płatki Owsiane Bezglutenowe Bio.
- Aromatyczny Ryż Basmati Długoziarnisty Brązowy Bio.
- Pełną smaku Kombuchę Herbata Zielona Bio.
- Różnorodne Kasze i Kaszki, takie jak Gryczana, Jaglana czy Kukurydziana.
- Specjalne Makaron Razowy Żytni i Orkiszowy.
- Ekologiczną Soczystą Ciecierzycę Bio.
- Nutty Quinoa Biała Bio Bezglutenowa.
- Tradycyjną chlebową Mąkę Żytnią Typ 720 Bio.
- Zaskakującą Kombuchę Herbata Czarna Bio.
Dlaczego warto wybierać PRO-BIO?
Każdy produkt PRO-BIO, od fasoli adzuki po kuskus kukurydziany, to gwarancja dbałości o szczegóły i najwyższą jakość składników. Stawiamy na pełne zrównoważenie, dlatego nasza oferta z roku na rok poszerza się o innowacyjne i tradycyjne produkty ekologiczne, które uczynią każdą dietę nie tylko zdrowszą, ale także bardziej smakowitą.