![Melasa](/media/categories/thumbnail/small_437.webp?lm=1677845057)
Melasa to jeden ze składników stosowanych w kuchni, który powstał zupełnie przez przypadek. W rzeczywistości jest to produkt uboczny przemysłu cukrowniczego. Pierwsze wzmianki o nim sięgają aż 500 lat p.n.e. w rejonie Indii. To właśnie tam rozpoczęto przetwarzać trzcinę cukrową na kryształki. Za sprawą Krzysztofa Kolumba metoda wytwarzania cukru trafiła do dalszych zakątków świata. W ten sposób powstała melasa trzcinowa, a także specjały wytwarzane na jej bazie, takie jak rum. Dziś melasa cieszy się popularnością nie tylko w samych Indiach, ale też w Tajlandii, na Tajwanie i Filipinach, a także w Brazylii i USA. Chętnie dodawana jest tam do potraw czy napojów, a także stosowana jako składnik preparatów kosmetycznych.
Melasa z Trzciny Cukrowej BIO 1,2 kg - NatVita
MELASA Z TRZCINY CUKROWEJ BIO Melasa z trzciny cukrowej nazywana również czarnym złotem, charakteryzuje się słodkim smakiem, gęstą konsystencją oraz ciemną barwą. Powstaje jako produkt uboczny podczas procesu produkcji cukru trzcinowego. Posiada wiele zastosowań. Można stosować ją do słodzenia napojów, ciast, tortów, naleśników, jako smarowidło, a nawet do kąpieli itp. Masa netto: 1,2 kg Składniki: melasa z trzciny cukrowej*. * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: PL-EKO-08 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE Propozycja spożycia: jako dodatek do ciast, wypieków, słodzenia napojów itp. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1247 kJ/ 294 kcal Tłuszcz: 0,5 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,5 g Węglowodany: 68,4 g - w tym cukry: 62 g Błonnik: 2,9 g Białko: 2,7 g Sól: <0,04 g Producent: NAT sp. z o.o. ul. Wrocławska 22d, Długołęka 55-095 Mirków
Melasa - co to jest i jakie są rodzaje?
Melasa to naturalny produkt uboczny powstały przy wytwarzaniu cukru spożywczego. Występuje w formie ciemnobrązowego, gęstego syropu nazywanego „czarnym złotem”. Termin ten ma związek z barwą tego składnika oraz jego cennymi właściwościami. Obecnie na rynku wyróżnić można trzy rodzaje melasy zróżnicowane pod względem surowca, z którego są wytwarzane. Zalicza się do nich melasa buraczana, melasa karobowa uzyskiwana z mączki chleba świętojańskiego, a także melasa z trzciny cukrowej. Wszystkie stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnego cukru, gdyż mogą mieć dobroczynny wpływ na zdrowie organizmu, a w szczególności układ nerwowy, trawienny i odpornościowy. Nic więc dziwnego, że w ostatnim czasie produkt ten staje się coraz popularniejszy.
Najważniejsze zastosowania melasy w kuchni i nie tylko!
Jedną z niewątpliwych zalet melasy jest to, że zawiera wiele dobroczynnych składników - witamin i związków mineralnych. Nic więc dziwnego, że znalazła wiele zastosowań w kuchni i nie tylko! Przede wszystkim nie zawiera tłuszczu i ma niewiele kalorii, dzięki czemu stanowi świetny zamiennik dla zwykłego cukru czy innych substancji stosowanych do słodzenia potraw. Przede wszystkim melasa może mieć pozytywny wpływ na organizm, w tym pomagać w obniżaniu cholesterolu, zwiększać odporność czy też wspomagać utratę zbędnych kilogramów. Melasa stanowi cenne źródło żelaza, dlatego poleca się ją szczególnie osobom z anemią lub osobom na diecie wegetariańskiej. Można ją stosować jako substytut cukru, miodu lub słodzików, dodawać do wypieków, a także do aromatyzowania i barwienia alkoholi.
Ekologiczna melasa w marketbio
Poszukujesz zdrowszej i mniej kalorycznej alternatywy dla zwykłego cukru i słodzików? Jeśli tak, to doskonałym rozwiązaniem jest melasa dostępna w sklepie internetowym Marketbio. Choć jest to produkt uboczny cukru spożywczego, to jak się okazuje, ma znacznie więcej cennych właściwości dobroczynnie wpływających na organizm. W asortymencie dostępne są różne rodzaje melasy w wyjątkowo korzystnych cenach, w tym melasa trzcinowa oraz melasa karobowa. Wszystkie artykuły znajdujące się w ofercie pochodzą od sprawdzonych producentów z ekologicznych upraw, dzięki czemu masz gwarancję ich najwyższej jakości.