
Do najpopularniejszych, a zarazem kultowych napojów, które cieszą się dużą popularnością, z pewnością zaliczyć można kawę. To niezwykle aromatyczna, a zarazem delikatnie pobudzająca propozycja idealna na każdy poranek oraz różnego rodzaju spotkania towarzyskie czy też biznesowe. Obecnie wiele jej miłośników zwraca dużą uwagę na jakość naparu. Nic więc dziwnego, że najczęstszym wyborem jest kawa ziarnista bio. Produkt ten powstaje na bazie starannie wyselekcjonowanych, wyłącznie dojrzałych ziaren pochodzących z ekologicznych upraw, co oznacza. W związku z tym nie zawiera żadnych substancji chemicznych, sztucznych nawozów czy pestycydów. Ma to szczególne znaczenie dla alergików i osób borykających się z problemami skórnymi, a także tych dbających o zdrowe odżywianie.
Kawa Ziarnista Arabica 100% Honduras Bio 1kg - QUBA CAFE
KAWA ZIARNISTA ARABICA 100% HONDURAS BIO Kawy pochodzące z zachodnich regionów Hondurasu są uważane za jedne z najlepszych w kraju. W zachodniej części Hondurasu leżą najwyższe partie gór, gdzie kawa jest uprawiana na większej wysokości, w umiarkowanych warunkach klimatycznych i w niższej temperaturze. Przez to wytwarza się wolniej dojrzewające owoce i ziarna większej gęstości, co tworzy bardziej pożądany profil smakowy. Profil smakowy: Wyczuwalna słodycz cukru trzcinowego z nutami karmelu, kakao i gorzkiej czekolady, delikatny posmak brzoskwiniowy. Pełne, kremowe body i lekka cytrusowa kwasowość. Wypalana metodami rzemieślniczymi w tradycyjnym piecu bębnowym. Masa netto: 1 kg Składniki: 100% ekologiczna kawa ziarnista, palona. Jednostka certyfikująca: PL-EKO-02 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE Sposób użycia: Kawę należy mielić bezpośrednio przed zaparzeniem. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od intensywnych zapachów. Producent: QUBA CAFE SERWIS Kubiak Sp. j. ul. Starorudzka 10B 93-418 Łódź
Kawa Ziarnista Arabica 100% Honduras Bio 250 g - Quba Caffe
KAWA ZIARNISTA ARABICA 100% HONDURAS BIO Wypalana metodami rzemieślniczymi w tradycyjnym piecu bębnowym. Kawy pochodzące z zachodnich regionów Hondurasu są uważane za jedne z najlepszych w kraju. W zachodniej części Hondurasu leżą najwyższe partie gór, gdzie kawa jest uprawiana na większej wysokości, w umiarkowanych warunkach klimatycznych i w niższej temperaturze. Przez to wytwarza się wolniej dojrzewające owoce i ziarna większej gęstości, co tworzy bardziej pożądany profil smakowy. Pełne, kremowe body i lekka cytrusowa kwasowość. Masa netto: 250 g Składniki: 100% kawa ziarnista, palona*. * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: PL-EKO-02 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE Sposób spożycia: Kawę należy mielić bezpośrednio przed zaparzeniem. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od intensywnych zapachów. Producent: "Quba Cafe Serwis" Kubiak - Sp. J ul. Starorudzka 10B 93-418 ŁódźDo sprawdzenia
Kawa Ziarnista Bezkofeinowa Arabica 100% Bio 250 g - Quba Caffe
KAWA ZIARNISTA BEZKOFEINOWA ARABICA 100% BIO Wypalana metodami rzemieślniczymi w tradycyjnym piecu bębnowym. Najwyższej jakości ziarna kawy z gatunku Arabica w Peru. Kawa bezkofeinowa nie jest w 100 % wolna od kofeiny. Większość kaw bezkofeinowych zawiera 2-3 % naturalnej kofeiny, zwykle od 1 do 7 miligramów na filiżankę. Nasza kawa bezkofeinowa jest pozyskiwana metodą Swiss Water Process, w której kawa jest wolna od chemicznych dodatków i przetwarzana przy użyciu możliwie najczystszej wody. Właśnie dlatego organiczna kawa może zachować swoje certyfikaty ekologiczne. W celu usunięcia kofeiny z zielonych ziaren moczy się kawę w wysokiej jakości wodzie, która jest dobrym rozpuszczalnikiem. Wyekstrahowany roztwór przepuszcza się przez filtry węglowe eliminując z niego niemalże do zera cząsteczki kofeiny. Profil smakowy: Delikatny posmak mlecznej czekolady, wyczuwalne nuty słodu, zboża i orzechów. Masa netto: 250 g Składniki: 100% kawa ziarnista, palona*. * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: PL-EKO-02 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE Sposób spożycia: Kawę należy mielić bezpośrednio przed zaparzeniem. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od intensywnych zapachów. Producent: "Quba Cafe Serwis" Kubiak - Sp. J ul. Starorudzka 10B 93-418 ŁódźDo sprawdzenia
Dlaczego warto sięgać po ekologiczną kawę?
Istnieje wiele powodów, dla których ekologiczna kawa w ziarnach jest szczególnie ceniona przez smakoszy. Przede wszystkim wyprodukowano ją wyłącznie na bazie naturalnych składników bez żadnych szkodliwych substancji. Dzięki temu możesz delektować się czystym i wyjątkowo wyśmienitym smakiem napoju. Kolejną zaletą sięgania po produkty bio to pochodzenie ziaren kawy wyłącznie z certyfikowanych upraw. Wśród wymogów, aby uzyskać taki status, znajdziesz między innymi dbałość o jakość gleby oraz ekosystem. Zamiast sztucznych nawozów wykorzystywane są naturalnie występujące mikroorganizmy. Do najbardziej popularnych gatunków zalicza się kawa ziarnista Arabica o delikatnym, lekko czekoladowym aromacie. Powszechnie uważane są za zdrowsze i szlachetniejsze od Robusty wykorzystywanej do produkcji niskiej jakości kaw.
W czym tkwi sekret wyjątkowego smaku kawy ziarnistej?
Obecnie na rynku dostępnych jest mnóstwo rodzajów kaw w wersji ziarnistej czy też mielonej. Obie propozycje mają swoje grono zwolenników. Z tego względu przed dokonaniem wyboru produktu warto zastanowić się nad własnymi potrzebami. Kawa ziarnista to zdecydowanie lepsze rozwiązanie dla smakoszy poszukujących bogactwa smaku i niesamowitej głębi aromatu. Ma to duży związek z jej pełną okazałością, co pozwala na dłuższe przechowywanie bez utraty naturalnych właściwości. Jednocześnie kupując ją, możesz bardzo łatwo ocenić jakość po samym wyglądzie, czego nie sposób zrobić w przypadku innych. Należy pamiętać, że kupno kawy ziarnistej wiąże się z koniecznością samodzielnego mielenia ziaren. W tym celu niezbędny jest odpowiedni młynek. Czynność ta może jednak stać się pewnego rodzaju, codziennym rytuałem.
Ekologiczne kawy z oznaczeniem fair trade
W wielu miejscach można zakupić kawy pochodzące z plantacji, które poza ekologiczną produkcją, objęte są też dodatkowe ruchem fair trade, czyli sprawiedliwego handlu. Pojęcie to odnosi się do różnego rodzaju działań mających na celu ochronę pracowników i producentów przed nieuczciwym wyzyskiwaniem pracy i zaniżonymi płacami. W takim przypadku zwykle trzeba zapłacić nieco więcej niż za kawy bez certyfikatu, jednak można mieć pewność, że wszystko powstało zgodnie z zasadami etyki. Ma to szczególnie znaczenie w przypadku tego typu artykułów, gdyż plantacje kawy bardzo często rozmieszczone są w ubogich krajach, gdzie gospodarka pozostawia wiele do życzenia. Warto pamiętać, że oznaczenie fair trade nie jest równoznaczne z certyfikatami ekologicznymi.