Zestaw 5 x Ksylitol C Krystaliczny 1 kg - Torebka - Santini
- Dostępność taka jak poniższych składników
- 198,00 zł
-
Ksylitol nazywany "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głównie brzozy.
Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Jego fizyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku.
Indeks glikemiczny ksylitolu jest bliski 8, co oznacza że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny a wartość energetyczna to jedynie 240 kcal na 100 g czyli 12 kcal na łyżeczkę (5 g)
Ksylitol nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy. Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.
Masa netto: 5 x 1000 g
Składniki: ksylitol 100% (substancja słodząca)
Kraj pochodzenia: Finlandia
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym miejscu w temperaturze poniżej 25 stopni C.
Dodatkowe informacje producenta: spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Nie podawać dzieciom do 3 roku życia.
Nie podawać zwierzętom.
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna: 1000 kJ/ 240 kcal
Tłuszcz: 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 99,8 g
- w tym cukry: 0,2 g
- w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 98,5 g
Białko: 0 g
Sól: 0,01 g
Informujemy, iż oferowany przez nas cukier brzozowy pochodzi z Finlandii. Produkt ten wytwarzany jest przez firmę Danisco Sweeteners- jedynego producenta oryginalnego ksylitolu w Europie.
Ksylitol pozyskiwany jest o z drewna brzozy z dodatkiem innych drzew liściastych pochodzących z odpowiedniego drzewostanu o wysokiej jakości ekologicznej.
Jednocześnie pragniemy zaznaczyć, że nie rozprowadzamy ksylitolu uzyskiwanego z kolb kukurydzy, jaki produkowany jest obecnie w Chinach przez większość firm, także europejskich
Certyfikat pochodzenia ksylitolu oraz certyfikat analityczny wystawiony przez producenta znajdą Państwo poniżej.
Na terenie Polski Ksylitol został dopuszczony do spożycia i sprzedaży na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 marca 2003 roku (poz. 805).
Ksylitol został również dopuszczony do celów spożywczych na terenie Unii Europejskiej według Sweetener Directive w 1994 roku.
Jak powstaje ksylitol ?
Produkcję ksylitolu rozpoczęto w Finlandii już od czasów II Wojny Światowej. Spowodowane to było po prostu brakiem tradycyjnego, białego cukru w tym kraju.
W celu wyprodukowania ksylitolu, przetwarzane są masy drzewne drzew liściastych, głównie drewna brzozowego. W procesie nie wykorzystuje się bakterii oraz grzybów.
Obecnie w Unii Europejskiej jest jeden producent ksylitolu pochodzenia drzewnego i jest nim Danisco z Finlandii.
Proces produkcji ksylitolu z drzewa został usprawniony poprzez eliminację użycia kwasów. Proces ten został przez Danisco opatentowany i firma może cieszyć się opinią najczystszego producenta ksylitolu na świecie.
Czym jest ksylitol chiński ?
Dzięki postępom biotechnologii rozpoczęto proces produkowania ksylitolu z kolb kukurydzy, gdyż proces ten jest znacznie tańszy niż pozyskiwanie ksylitolu z drzewa.
Tą metodę masowo zaczęto stosować w Chinach, gdzie drzewa brzozowe występują rzadko, a z kolei kukurydza jest wszechobecna i uprawiany praktycznie w każdym zakątku.
W przypadku ksylitolu z kolb kukurydzy, produkowany jest on przy użyciu komórek bakterii lub drożdży, które wytwarzają ten ksylitol w procesie fermentacji.
Istnieją również obawy, że kukurydza, z której produkowany jest ksylitol, może być modyfikowana genetycznie - jest to bardzo powszechne zjawisko w Chinach, które znacząco zwiększa plony. Chiny są w światowej czołówce producentów GMO.
Ksylitol chiński jest tańszy od fińskiego, ale mimo to ciężko jest się mu przebić wśród coraz bardziej świadomych konsumentów, którzy wybierają ten fiński.
Ksylitol - właściwości
Indeks glikemiczny ksylitolu jest o wiele niższy niż białego cukru (IG = 8). Im niższy indeks glikemiczny, tym niższy poziom cukru we krwi. Między innymi właśnie dlatego, ksylitol jest polecany cukrzykom, osobom z zakłóconą tolerancją glukozy, a także insulinoopornością.
Inne zalety ksylitolu:
- jest słodszy niż cukier, wystarczy już niewielka ilość, aby posłodzić np. herbatę
- ma mało kalorii - chętnie sięgają po niego osoby będące na diecie odchudzającej
- działa bakteriobójczo
- wspomaga przyswajanie wapnia
Bio: | Nie |
Gluten: | bez glutenu |
Wegetariańskie: | Tak |
Wegańskie: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Bez mleka: | Tak |
Bez jajek: | Tak |
Bez soi: | Tak |
Bez dwutlenku siarki: | Tak |
Bez sezamu: | Tak |
Bez selera: | Tak |
Bez orzechów: | Tak |
Bez gorczycy: | Tak |
Bez łubinu: | Tak |
Bez skorupiaków, ryb, mięczaków: | Tak |
Jednoskładnikowe: | Nie |
- Producent/Dystrybutor: Santini
- Dodaj recenzję:
- Kod produktu: 0000017459
Recenzje
Asia
Recenzja niezweryfikowana
|