SAWEX FOODS Sp. z o o.
ul. Wiertnicza 70
02-952 Warszawa
Wysokiej jakości produkty bezglutenowe, powstały z myślą o osobach chorych na celiakię, uczulonych na gluten lub eliminujących świadomie ten alergen ze swojego jadłospisu.
Ocelio
Ocelio to polska marka produktów bezglutenowych, która powstała w 2020 roku z myślą o osobach chorych na celiakię (inspiracja dla nazwy marki Ocelio), uczulonych na gluten lub świadomie eliminujących ten alergen ze swojego jadłospisu. W ofercie marki znajdują się wysokiej jakości produkty bezglutenowe, w tym również wegańskie i organiczne - z certyfikatem Zielonego Euroliścia. Wśród produktów Ocelio znajdziemy napoje roślinne, które są doskonałym zamiennikiem mleka krowiego, mieszanki do wypieku bezglutenowego chleba, ciasta, pizzy oraz uniwersalną mieszankę piekarniczą, bezglutenowe musli owsiane, ryż, makarony kukurydziane oraz przekąski i słodycze – chipsy, macę, krówki oraz wafelki. Szeroka oferta marki pozwala dopasować jadłospis do swoich potrzeb i umożliwia przygotowanie pełnego menu na cały dzień – od śniadania aż po kolację - by cieszyć się wspaniałym smakiem potraw bez dodatku glutenu.
Zamienniki produktów z glutenem
Wszystkie produkty Ocelio wyróżnia niepowtarzalny smak oraz bezpieczeństwo procesu produkcji, który potwierdza znak Przekreślonego Kłosa. Stanowią pyszny i pewny zamiennik produktów z glutenem. Większość z nich może być spożywana także przez osoby z nietolerancją laktozy oraz wegetarian i wegan.
Sawex Foods
Właścicielem marki Ocelio jest firma Sawex Foods, która od 1989 roku dostarcza na polski rynek starannie wyselekcjonowane produkty spożywcze, m.in. kasze, ryże oraz strączki pod markami Halina, Britta, Rani oraz Sotto. Zakład produkcyjny firmy zlokalizowany jest w Kościerzynie na Kaszubach. Sawex Foods był pierwszym importerem ryżu w popularnych saszetkach do gotowania.
Od jak dawna istnieje marka Ocelio i kto ją stworzył i dlaczego?
Ocelio to polska marka, która premierę miała wiosną 2020 roku. Powstała z myślą o osobach chorujących na celiakię, z nietolerancją glutenu oraz osobach świadomie eliminujących ten alergen z jadłospisu. W ofercie Ocelio znajdziemy również produkty wegańskie oraz z certyfikatem BIO. Właścicielem marki Ocelio jest firma Sawex Foods, która od 1989 roku dostarcza na polski rynek starannie wyselekcjonowane produkty spożywcze, m.in. kasze, ryże oraz strączki pod markami Halina, Britta, Rani oraz Sotto.
Co charakteryzuje produkty marki Ocelio? Co wyróżnia produkty z gamy marki Ocelio spośród innych dostępnych na rynku?
Wszystkie produkty Ocelio wyróżnia niepowtarzalny smak oraz bezpieczeństwo procesu produkcji, który potwierdza znak Przekreślonego Kłosa. Stanowią pyszny i pewny zamiennik produktów z glutenem. Większość z nich może być spożywana także przez osoby z nietolerancją laktozy oraz wegetarian i wegan. Szeroka oferta marki pozwala dopasować jadłospis do swoich potrzeb i umożliwia przygotowanie pełnego menu na cały dzień – od śniadania aż po kolację
Co wpływa na cenę produktów Ocelio?
Proces, który gwarantuje produktom Ocelio bezglutenowość jest niezwykle trudny i kosztowny. Składają się na niego rygorystyczne normy, izolacja produktów na linii produkcyjnej, podczas transportu, badania oraz atesty. To wszystko sprawia, że nasi klienci mogą czuć się w 100% pewni swojego wyboru. W ofercie marki Ocelio znajdują się produkty, które mogą pochwalić się znakiem Przekreślonego Kłosa, co świadczy o ich najwyższym bezpieczeństwie dla osób chorych na celiakię.
Jak wygląda dostępność produktów Ocelio w ciągu roku? Z którymi produktami może być problem z dostępnością i w jakim okresie roku?
Produkty Ocelio dostępne są cały rok.
Jakie są plany firmy odnośnie powiększania asortymentu lub ulepszania obecnego asortymentu?
Nieustannie badamy preferencje konsumenckie oraz zapotrzebowanie rynku na produkty bezglutenowe. Wciąż rozwijamy naszą markę, dlatego staramy się rozszerzać obecną ofertę oraz uzupełniać ją o nowe kategorie. Jesteśmy przekonani, że każdego roku będziemy wprowadzać kolejne produkty, które będą odpowiedzią na potrzeby Polaków.
Czy są plany ekspansji na inne rynki świata czy tylko skupienie się na obecnym rynku?
Obecnie skupiamy się na polskim rynku, jednak współpracujemy również z zagranicznymi kontrahentami.
Czy mają Państwo informację od klienta, że jakiś produkt pozytywnie na niego wpłynął? Jeśli tak to który produkt i w jaki sposób pozytywnie wpłynął na klienta?
Otrzymujemy wiele pozytywnych recenzji, m.in. w kanałach social media. Konsumenci chwalą smak naszych napojów roślinnych, ich właściwości, np. podczas spieniania do kawy. Doskonałe recenzje zbierają również mieszanki piekarnicze, które dzięki odpowiednim proporcjom bezglutenowych mąk pozwalają uzyskać idealną konsystencję ciast do wypieków, chleba czy pierogów.
Który z produktów Ocelio cieszy się największą popularnością?
Obecnie naszym bestsellerem jest napój owsiany przygotowany ze starannie wyselekcjonowanych ziaren owsa. Wyróżnia się niską zawartością tłuszczów nasyconych, prostym składem oraz brakiem dodatku cukru. Ponadto dużą popularnością cieszą się bezglutenowe mieszanki piekarnicze – do ciast, pizzy oraz chleba i uniwersalna. Pozwalają przygotować praktycznie dowolne bezglutenowe wypieki. W ostatnim czasie hitem stały się również bezglutenowe krówki, które zachwycają klientów swoim pysznym mlecznym smakiem.
Jakie pytania najczęściej zadają klienci i co Państwo na nie odpowiadają?
Najczęściej zadawanymi pytaniami są te o potwierdzenie bezglutenowości oraz certyfikatów BIO. Klienci dopytują również o skład produktów, gdyż na naszą markę trafiają osoby, które oprócz glutenu nie mogą spożywać i są uczulone na wiele innych składników. Odpowiadamy zawsze zgodnie z naszą najnowszą wiedzą, potwierdzoną u specjalistów ds. jakości, którzy najlepiej znają produkt, jego skład i wartości odżywcze. Dostajemy również zapytania o dostępność i promocje.