
Wybieranie zdrowych czekolad może być trudne, ponieważ na rynku dostępnych jest wiele różnych marek i odmian. Spożywanie dużej ilości cukru może prowadzić do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie problematyczne dla osób z cukrzycą lub nietolerancją glukozy. Czekolady bez cukru lub o niskiej zawartości cukru mogą pomóc w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.
Keto Czekolada Proteinowa Bez Dodatku Cukru ProtoChoc 35g - Ciao Carb
KETO CZEKOLADA PROTEINOWA BEZ DODATKU CUKRU Keto czekolada proteinowa z dodatkiem kolagenu i białka kakaowego, słodzona wyłącznie erytrolem. Zawiera substancje słodzące. Zawiera cukry występujące naturalnie w składnikach w ilości 1 g/ 100 g produktu. Masa netto: 35 g Składniki: Białko serwatkowe (z mleka), izolat białka sojowego, ekstrakt proteinowy kakaowca, proteiny ryżowe, substancja słodząca erytrytol, hydrolizowany kolagen, błonnik kakaowy, kakao (12%), oliwa extra virgin, masło kakaowe, emulgator lecytyna sojowa, orzechy laskowe (5%). Wyprodukowano we Włoszech. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 2017 kJ/ 482 kcal Tłuszcz: 30 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 14 g Węglowodany: 8 g - w tym cukry: 1 g Błonnik: 20 g Białko: 35 g Sól: 100 mg
Kakao w czekoladzie
Im większa zawartość kakao, tym bardziej korzystne właściwości ma czekolada. Kakao jest bogate w przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie. Wybieraj czekolady o wysokiej zawartości kakao, które mają minimalnie przetworzone ziarna kakaowca.
Tłuszcze w czekoladzie
Warto zwracać uwagę na rodzaj tłuszczu używanego w czekoladzie. Wybieraj czekolady, które zawierają zdrowe tłuszcze roślinne, takie jak masło kakaowe lub olej kokosowy, a unikaj tłuszczów trans i częściowo uwodornionych olejów roślinnych.
Dodatki w czekoladach
Niektóre czekolady mogą zawierać dodatki, takie jak orzechy, suszone owoce czy nasiona. Jeśli dodatki są naturalne i niskie w dodatkowy cukier, mogą one dodać wartości odżywczych do czekolady. Upewnij się jednak, że nie są obłożone czekoladą mleczną lub cukrowymi polewami.
Jeśli zależy Ci na aspektach zrównoważonego rozwoju i sprawiedliwego handlu, zwróć uwagę na czekolady pochodzące z upraw ekologicznych i posiadające certyfikat fair trade.