Jakie skojarzenia przywodzi na myśl miód? Zazwyczaj to ciepły koc, herbata, długie jesienne i zimowe wieczory. W takich obrazkach – często się nawet nie zastanawiamy nad rodzajami miodów, czy ich właściwościami. Niektórzy sięgają po miody – dla walorów smakowych, inni właśnie dla właściwości prozdrowotnych. Każdy ma jakiś powód, każdy ma ulubiony smak, każdy ma swój ulubiony sposób zastosowania.
Jak powstaje miód spadziowy? Oczywiście: ze spadzi, czyli soku drzewnego przetwarzanego przez pszczoły. Zarówno ze spadzi drzew iglastych, jak i liściastych. Jest bardzo bogaty w wartości odżywcze, ma właściwości antybakteryjne, aromaterapeutyczne i oczyszczające.
Jakie właściwości ma miód spadziowy?
Miody spadziowe – mają o wiele więcej wartości odżywczych. Czasami nawet kilkakrotnie! Są w bardzo przyswajalnej postaci, dzięki czemu docenia się jego właściwości zdrowotne. Miód spadziowy zawiera aż 9 razy więcej biopierwiastków – w porównaniu chociażby z miodami nektarowymi!
Miód spadziowy liściasty bardzo dobrze wpływa na przemianę materii. Wspiera rozszerzanie naczyń wieńcowych, pomaga obniżyć ciśnienie, reguluje pracę serca. Przyspiesza również gojenie ran i oparzeń. Polepsza również krążenie.
Miód spadziowy iglasty to również wiele właściwości prozdrowotnych. Wzmacnia odporność! Działa przeciwzapalnie, łagodzi uporczywy kaszel i koi bezsenność. Ma również właściwości odtruwające, dzięki czemu jest używany często przez osoby pracujące w szkodliwym środowisku.
Czym różni się miód spadziowy – od miodu nektarowego?
Powstają w zupełnie inny sposób. Miód nektarowy – powstaje z nektaru, zbieranego przez pszczoły. Miód spadziowy – pochodzi ze spadzi, czyli soku drzewnego.
Miód spadziowy posiada zdecydowanie więcej pozytywnych właściwości zdrowotnych, niż jakikolwiek inny rodzaj miodu. Co nie oznacza, że nektarowe takich właściwości nie mają! Miód ze spadzi liściastej jest ciemny i ma widoczny odcień zielonkawy. Miód ze spadzi iglastej ma konsystencję dość lepiącą i znacznie cięższą. Miody nektarowe wyglądają różnie, zależnie od konkretnego rodzaju: mamy jasny, prawie przezroczysty miód akacjowy, mamy również słomkowożółty miód lipowy. Miód gryczany jest ciemnobrązowy, miód rzepakowy jest jasny, słomkowy. Oczywiście, rodzajów miodów nektarowych mamy zdecydowanie więcej, skupiliśmy się głównie na tych najpopularniejszych.
Zamów miód spadziowy w marketbio.pl
Właściwości miodu spadziowego – mówią same za siebie, nie sposób odmówić im wielkiego znaczenia dla zdrowia. Doskonale wzmacnia naszą odporność, wykazuje działanie przeciwzapalne, wykrztuśne czy nawet uspokajające. Miód spadziowy jest naprawdę unikatowy! Spadź jest stosunkowo trudna dostępna, dlatego też miód spadziowy jest zauważalnie droższy od innych rodzajów miodu. Za ceną – w tym wypadku idzie jakość, bez wątpienia. Staramy się zapewniać stałą dostępność miodów spadziowych w naszym sklepie, zdając sobie sprawę z ich znaczenia dla wielu z Was. Zapraszamy do zakupów i do nieustannego korzystania z dobrodziejstw miodu spadziowego. Na zdrowie!