
Wybieranie zdrowych czekolad może być trudne, ponieważ na rynku dostępnych jest wiele różnych marek i odmian. Spożywanie dużej ilości cukru może prowadzić do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie problematyczne dla osób z cukrzycą lub nietolerancją glukozy. Czekolady bez cukru lub o niskiej zawartości cukru mogą pomóc w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.

Czekolada Ciemna 70% z Orzechami Pekan Bio 40 g - Cocoa

Czekolada Gorzka 70 % Bio 40 g - Cocoa

Czekolada Gorzka 88% Bio 40 g - Cocoa

Czekolada Keto Kokosowa z Olejem MCT Bez Dodatku Cukru Bio 40 g - Cocoa

Czekolada Keto Proteinowa o Smaku Tiramisu Bio 40 g - Cocoa

Czekolada Keto Proteinowa Słony Karmel Bio 40 g - Cocoa

Czekolada Keto z Olejem MCT Bez Dodatku Cukru Bio 40 g - Cocoa

Czekolada Kokosowa Bez Dodatku Cukru Bio 40 g - Cocoa

Czekolada Wiśnia - Acai Bio 50 g - Cocoa

Kakao Ceremonialne Bio 200 g (4 Tabliczki x 50 g) - Cocoa

Kakao Ceremonialne Tabliczka Bio 50 g - Cocoa

KETO Beauty Czekolada Selen plus Biotyna 40 g - Cocoa

Keto Czekolada Chill Ashwagandha plus Magnez plus Olej Konopny 40 g - Cocoa

KETO Czekolada z Jagodami i Olejem MCT z Erytrytolem Bez Dodatku Cukru Bezgluten...

Tabliczka Biała z Pistacjami i Solą BIO 40 g - Cocoa
Kakao w czekoladzie
Im większa zawartość kakao, tym bardziej korzystne właściwości ma czekolada. Kakao jest bogate w przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie. Wybieraj czekolady o wysokiej zawartości kakao, które mają minimalnie przetworzone ziarna kakaowca.
Tłuszcze w czekoladzie
Warto zwracać uwagę na rodzaj tłuszczu używanego w czekoladzie. Wybieraj czekolady, które zawierają zdrowe tłuszcze roślinne, takie jak masło kakaowe lub olej kokosowy, a unikaj tłuszczów trans i częściowo uwodornionych olejów roślinnych.
Dodatki w czekoladach
Niektóre czekolady mogą zawierać dodatki, takie jak orzechy, suszone owoce czy nasiona. Jeśli dodatki są naturalne i niskie w dodatkowy cukier, mogą one dodać wartości odżywczych do czekolady. Upewnij się jednak, że nie są obłożone czekoladą mleczną lub cukrowymi polewami.
Jeśli zależy Ci na aspektach zrównoważonego rozwoju i sprawiedliwego handlu, zwróć uwagę na czekolady pochodzące z upraw ekologicznych i posiadające certyfikat fair trade.