Rafinowany, biały cukier nie dostarcza organizmowi nic, prócz pustych kalorii. Jego wysokie spożycie może nieść ze sobą wiele konsekwencji zdrowotnych, takich jak otyłość, czy próchnica. Cukier da się jednak zastąpić jego wartościowszymi zamiennikami, których szeroki wybór znaleźć można w tej części sklepu marketbio.
Korzyści płynące z ograniczenia spożycia białego cukru
Ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie cukru z diety, może nieść ze sobą wiele korzyści. Mniejsze spożycie cukru to większa dawka energii, zminimalizowanie ryzyka pojawienia się próchnicy oraz otyłości, a także część profilaktyki przeciwstarzeniowej. Rafinowany cukier przyśpiesza pojawienie się zmarszczek, może też zaostrzać zmiany trądzikowe. Ograniczenie spożycia białego cukru, nie jest równoznaczne z całkowitą rezygnacją ze słodkiego smaku. W ofercie sklepu marketbio klienci znajdą zdrowsze zamienniki białego cukru.
Naturalne cukry i słodziki, wegańskie i bezglutenowe
Większość dostępnych w naszym asortymencie cukrów oraz słodzików to produkty naturalnie bezglutenowe. Brak glutenu sprawia, że mogą sięgać po nie osoby chore na celiakię. Cukry i słodziki, które prezentujemy, w większości są także wegańskie. Osoby unikające substancji odzwierzęcych mogą więc spożywać je bez obaw o złamanie założeń swojej diety.
Cukier kokosowy produkt jednoskładnikowy
Osoby, którym zależy na zdrowym odżywianiu się, opartym na jak najmniej przetworzonych produktach, mogą sięgnąć po cukier kokosowy. Produkt ten jest jednoskładnikowy, nie zawiera żadnych dodatkowych substancji, które mogłyby mieć negatywny wpływ na zdrowie. Cukier pozyskiwany z kwiatostanów palmy kokosowej ma niższy indeks glikemiczny niż cukier biały i brązowy. Produkty o niższym indeksie glikemicznym stają się popularne szczególnie wśród osób, którym zależy na szczupłej sylwetce. Cukier kokosowy cechuje się nie tylko naturalną słodyczą, ale też charakterystycznym aromatem i delikatnym posmakiem kokosa. Cukier kokosowy doskonale współgra z kawą lub herbatą, sprawdzi się też do słodzenia różnego rodzaju deserów.
Niskokaloryczne słodziki dla osób dbających o szczupłą sylwetkę
Dbanie o szczupłą sylwetkę jest prawdziwym wyzwaniem dla miłośników słodyczy. Zwykły biały cukier jest produktem wysokokalorycznym. Dodawanie go do napojów lub słodzenie nim deserów to nie tylko gwałtowny wyrzut insuliny, ale też duża ilość kalorii, która może być zgubna dla osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Większość prezentowanych w naszym sklepie słodzików cechuje się naturalnie słodkim smakiem, który idzie w parze z niewielką ilością kalorii. Do niskokalorycznych zamienników rafinowanego cukru, należy między innymi słodzik Sweetie Gold, polecany jest on nie tylko osobom dbającym o utrzymanie prawidłowej wagi, ale też o piękny uśmiech. Do takich słodzików należy również tagatoza.
Ekologiczne słodziki z prostym składem, bez sztucznych dodatków
Co jeszcze można znaleźć w sklepie marketbio przeglądając kategorię poświęconą zdrowszym zamiennikom białego cukru? Dla osób, które chcą się odżywiać zdrowo, nie rezygnując jednocześnie ze słodyczy, ciekawym produktem okaże się z pewnością Lucuma ekologiczna. Wysuszone i sproszkowane owoce Lucumy to wartościowy i odpowiednio słodki zamiennik cukru. Rozwiązanie to sprawdzi się w przypadku osób odchudzających się i zwyczajnie dbających o zdrowie. Lucuma ceniona jest za niski indeks glikemiczny. Żywność wyróżniająca się tą cechą staje się coraz popularniejsza i powszechnie uznawana za zdrowszą. Lucuma to nie tylko puste kalorie, ale też wysoka zawartość błonnika, usprawniającego procesy trawienia oraz pewne ilości białka potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawartość wartościowych substancji, w tym słodziku sprawia, że jest on o wiele zdrowszy od zwykłego cukru.