
Ekologiczny Sklep. Produkty Bio - Żywność ekologiczna. Eko Sklep - Są tutaj produkty, które posiadają certyfikat ekologiczny. Certyfikat ekologiczny wydaje jednostka unijna certyfikująca (jest kilka takich w Polsce). Certyfikat musi posiadać zarówno rolnik uprawiający żywność ekologiczna jak i firma pakująca czy też przetwarzająca te produkty. Kontrolę przechodzą także hurtownie żywności ekologicznej takie jak nasza (certyfikat do wglądu jest dostępny tutaj: https://marketbio.pl/webpage/sprzedaz-hurtowa.html Produkty ekologiczne nie mogą być modyfikowane genetycznie ani spryskiwane pestycydami - to samo dotyczy gleby - musi przejść okres konwersji zanim zostanie na niej uprawiana żywność ekologiczna. Gotowe do spożycia produkty smakują lepiej, są bezpieczniejsze, choć wyglądają gorzej niż te modyfikowane. Zanim zaczniemy chorować, przestańmy spożywać zatrute pokarmy. Żywność ekologiczna to najbezpieczniejszy wybór.

Kuzu Szare (Skrobia z Korzenia) Bio 125g - Terrasana

Krem z Orzechów Laskowych Bio 250 g - Terrasana

Makaron z Ryżu Brązowego 100% Bio Bezglutenowy 250 g - Terrasana

Sos Sojowy Tamari Mocny Bio 250 ml - Terrasana

Tahina (Pasta Sezamowa) Bio 250 g - Terrasana

Tahina (Pasta Sezamowa) Bio 500 g - Terrasana

Syrop Klonowy A Bio 250 Ml Terrasana

Syrop Klonowy C Bio 250 ml - Terrasana

Krem z Prażonych Orzechów Nerkowca Bio 250 g -Terrasana

Krem Orzechowy Bio 250 g -Terrasana

Krem Orzechowy z Kawałkami Orzechów Bio 250 g -Terrasana

Tahina Biała (Pasta Sezamowa) Bio 250 g - Terrasana

Kuzu Białe (Skrobia z Korzenia) Bio 125 g - Terrasana

Sos Sojowy Łagodny Shoyu Bio 250 ml - Terrasana

Krem z Prażonych Migdałów Bio 250 g - Terrasana

Makaron z Ryżu Czarnego Bio 250 g - Terrasana

Makaron z Ryżu Tajskiego Bezglutenowy Bio 250 g - Terrasana

Makaron z Ryżu Brązowego z Algami Wakame Bio 250 g - Terrasana

Makaron z Ryżu Brązowego z Dynią i Imbirem Bio 250 g - Terrasana
Co to jest żywność ekologiczna? Jak powstaje żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna (znana również pod nazwą eko, bio, organic, organiczna, biologiczna) to żywność składająca się z surowców uprawianych (hodowanych) metodą ekologiczną, tzn. bez użycia pestycydów, herbicydów, modyfikacji genetycznych, antybiotyków czy hormonów wzrostu. Zarówno w rolnictwie ekologicznym jak i hodowli ekologicznej stosuje się ekologiczne formy ochrony roślin i zwierząt, np. płodozmian.
Jak rozpoznać żywność ekologiczną? Jak oznakowane są produkty ekologiczne.
Żywność ekologiczna oznaczona jest logo Euro-Liścia - jest to logo obowiązujące w całej Unii Europejskiej.
Logo euro-liścia
Kupując produkt oznaczony tym logo mamy gwarancję, że do produkcji zostało użyte min. 95% surowców pochodzących z rolnictwa bądź hodowli eko.
Niektóre kraje Unii Europejskiej stosują swoje wewnętrzne loga.
Na przykład we Francji ekologiczność produktu gwarantuje nam logo Agriculture Biologique:
a w Niemczech Bio Siegel:
Tak oznaczone produkty posiadają certyfikat ekologiczny, który wydaje jednostka certyfikująca, czuwająca nad ekologiczną jakością produktu.
Dlaczego żywność ekologiczna jest droższa od żywności konwencjonalnej?
Żywność ekologiczna jest z reguły droższa od żywności konwencjonalnej, ponieważ jej produkcja wymaga większych nakładów pracy, często ręcznej. Dodatkowo nieużywanie przy jej uprawie pestycydów, sprawia że plony są niekiedy mniejsze, bo są bardziej narażone na szkodniki, a ponadto szybciej ulegają zepsuciu. Ponadto gospodarstwa i przetwórnie ekologiczne muszą corocznie ponosić koszty certyfikacji.
Czy żywność ekologiczna jest zdrowa? Czy żywność ekologiczna jest zdrowsza od konwencjonalnej?
Nie ma jasnej odpowiedzi na to pytanie, wszystko zależy od tego jaki produkt weźmiemy pod lupę. Jeśli chodzi, np. o ekologiczne produkty zawierające w składzie ekologiczny cukier, to nie możemy zgodzić się z twierdzeniem, że jest to produkt "zdrowy", ponieważ w naszym przekonaniu cukier, podobnie jak czerwone mięso, alkohol czy inne używki, jest szkodliwy, zwłaszcza stosowany w nadmiarze. Jednak mając do wyboru alternatywny produkt produkowany z surowców konwencjonalnych, zdecydowanie polecamy ten w wersji ekologicznej, ponieważ będziemy mieć przynajmniej gwarancję, że do produkcji nie zostały użyte nawozy sztuczne, pestycydy czy surowce modyfikowane genetycznie. Na razie nie ma badań jasno określających, że żywność ekologiczna jest zdrowsza od żywności konwencjonalnej, bo np. zawiera więcej składników mineralnych, ale za to jest na pewno mniej szkodliwa od żywności bez certyfikatu. Gdy np. chcemy kupić suszone morele, zdecydowanie lepiej sięgnąć po te z certyfikatem, gdyż nie mają dodatku siarki, która może mieć negatywny wpływ na nasz organizm. Musimy się jednak liczyć z tym, że takie ekologiczne morele suszone mogą szybciej ulegać zepsuciu i nie będą miały żółtego koloru.