
Jednym z podstawowych składników azjatyckich dań jest sos sojowy. Nadaje całości niesamowitej wyrazistości i wyjątkowego charakteru. Doskonale sprawdzi się zarówno do potraw na bazie mięsa, jak i ryżu, czy makaronu z warzywami. Kluczowe znacznie ma jednak dobranie odpowiedniego rodzaju produktu do przygotowywanego specjału. Obecnie na rynku znajdziesz zarówno sos sojowy jasny, jak i ciemny, dzięki czemu z pewnością dobierzesz idealną propozycję dla siebie. W zależności od kraju produkcji jego smak i konsystencja może być zróżnicowana. Zawsze jednak będzie to aromat określany jako umami.
Sos Sojowy Tamari Łagodny Bezglutenowy Bio 250 ml - Terrasana
SOS SOJOWY TAMARI ŁAGODNY BEZGLUTENOWY BIO Sos otrzymany w wyniku tradycyjnej japońskiej fermentacji przez 9 miesięcy. Produkt pasteryzowany. Zawartość netto: 250 ml Składniki: woda, nasiona soi*, sól morska, solone shochu* (woda, ryż*, sól, fermentowane koji), fermentowane koji. * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: NL-BIO-01 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Wartość odżywcza w 100 ml produktu: Wartość energetyczna - 315 kJ/ 74 kcal Tłuszcz - 0,2 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g Węglowodany - 8,3 g - w tym cukry - 3,4 g Błonnik - 0 g Białko - 9,8 g Sól - 14,5 g Producent: TERRASANA P.O. Box 70, 2450 AB LEIMUIDEN, NL
Sos Umami Bezglutenowy Bio 145 ml - Terrasana
SOS UMAMI BEZGLUTENOWY BIO Uniwersalna przyprawa słona o intensywnym smaku umami. Po prostu nalej i ciesz się smakiem! Użyj sosu umami jako sosu do makaronu, jako sosu do poke lub miski Buddy, jako dipu do sushi, jako sosu do sałatek lub jako przyprawy do zup. Można w nim nawet marynować tofu lub tempeh. Możliwości są nieskończone! Zawartość netto: 145 ml Składniki: tamari* (woda, ziarna soi*, sól morska, solone shochu*, Aspergillus oryzae), mirin* (słodki ryż*, shochu*, ryż*, Aspergillus oryzae), koncentrat soku jabłkowego*, ocet z brązowego ryżu* (woda, ryż brązowy*, sól morska, Aspergillus oryzae), woda, miso genmai* (ziarna soi*, ryż brązowy*, sól morska, woda, Aspergillus oryzae), czosnek w proszku*, imbir w proszku*, cebula w proszku*, pieprz cayenne*, marchew w proszku*. * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: NL-BIO-01 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE/ spoza UE Warunki przechowywania: Po otwarciu przechowywać w lodówce. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 554 kJ/ 132 kcal Tłuszcz: 0,8 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g Węglowodany: 23 g - w tym cukry: 18 g Błonnik: 0,6 g Białko: 4,9 g Sól: 5,7 g Producent: Terrasana Tatuurvoeding b.v., Waaier 10 2451 Leimuiden
Sos Sojowy Tamari Mocny Bio 250 ml - Terrasana
SOS SOJOWY TAMARI MOCNY BIO Produkt bezglutenowy. Produkt pasteryzowany. Odpowiedni dla wegan. Sos otrzymany w wyniku tradycyjnej japońskiej fermentacji przez co najmniej 12 miesięcy. Zawartość netto: 250 ml Składniki: ziarno soi*, woda, sól morska, alkohol Shochu (woda, ryż*, sól, fermentowane koji), koji fermentowane. *składniki ekologiczne Jednostka certyfikująca: NL-BIO-01 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE Zastosowanie: dodatek do potraw, w których wymagany jest wyrazisty smak. Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 354 kJ / 83 kcal Tłuszcz - 0 g w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0 g Węglowodany - 6,5 g w tym cukry - 0,5 g Białko - 14 g Sól - 13,1 g Producent: TerraSana P.O. Box 70 2450 AB Leimuiden, NL Do sprawdzenia
Sos Sojowy Łagodny Shoyu Bio 250 ml - Terrasana
SOS SOJOWY ŁAGODNY SHOYU BIO Produkt pasteryzowany. Sos otrzymany w wyniku tradycyjnej japońskiej fermentacji przez co najmniej 12 miesięcy. Składniki: woda, ziarno soi*, pszenica*, sól morska, fermentowane koji. *składniki ekologiczne Jednostka certyfikująca: NL-BIO-01 Pochodzenie składników: Rolnictwo spoza UE Zastosowanie: Dodatek do zup, sosów, ryb. Warunki przechowywania: Po otwarciu przechowywać w lodówce. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 264 kJ / 62 kcal Tłuszcz - 0,1 g -w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0 g Węglowodany - 6,2 g -w tym cukry - 0 g Białko - 8,8 g Sól - 12 g Producent: TerraSana P.O. Box 70 2450 AB Leimuiden, NL Do sprawdzenia
Jakie są rodzaje sosów sojowych?
Chociaż może wydawać się, że sos sojowy ciemny i jasny to jedyne rodzaje tego produktu, to w rzeczywistości istnieją one jeszcze w różnych odmianach. Jedną z najpopularniejszych, ogólnodostępnych w sklepach spożywczych jest sos Shoyu, czyli absolutna klasyka produkowana na bazie soi i pszenicy. Dla nieco bardziej wymagających osób świetnie sprawdzi się bezglutenowy sos Tamari. To wysokiej klasy wersja sosu sojowego stworzona wyłącznie ze sfermentowanej soi. Inna propozycja to sos Teriyaki, czyli wariant z dodatkiem imbiru i miodu. W sklepie internetowym MarketBio mamy do zaoferowania wszystkie wymienione rodzaje sosów sojowych, co ułatwia dobranie odpowiedniej propozycji do indywidualnych potrzeb.
Wybierając odpowiedni sos sojowy, z pewnością warto zwrócić uwagę na jego jakość. Od tego zależy w dużej mierze zarówno aromat potraw, jak i właściwości odżywcze. Aktualnie ogromnym zainteresowaniem cieszą się bio sosy sojowe. W odróżnieniu od tych dostępnych w supermarketach oparte są w pełni na naturalnych i ekologicznych składnikach z odpowiednimi atestami. Dzięki temu możesz mieć pewność, że pochodzą z certyfikowanych upraw. Jeśli poszukujesz zdrowych zamienników dla zwykłych produktów spożywczych, zachęcamy do skorzystania z naszego asortymentu MarketBio. Znajdziesz tu wyłącznie sprawdzone artykuły renomowanych producentów, takie jak bezglutenowy sos sojowy Kikkoman, czy sos Tamari i Teriyaki marki Lima.
Poznaj wyjątkowe właściwości sosu sojowego!
Do popularnych i chętnie wykorzystywanych przez kucharzy czy pasjonatów gotowania produktów z pewnością zaliczyć można sos sojowy. To jedna z najstarszych przypraw chińskich wytwarzana ze sfermentowanej soi. Receptura powstała ponad 2 tysiące lat temu, ale sam produkt stał się znany w innych zakątkach świata dopiero w późniejszym czasie, głównie za sprawą popularyzacji kuchni azjatyckiej. Charakterystyczny aromat sosu sojowego wyrażony jest przez trudny do uchwycenia składnik określany jako umami. Wiele osób uważa go za jeden z rodzajów smaków obok gorzkiego czy kwaśnego. Zwykle budzi skojarzenia z fermentowanymi produktami, dojrzałymi pomidorami czy serami. Można jednak wyczuć też słone nuty i odrobinę słodyczy, a to wszystko zakończone ostrzejszym akcentem.
Choć pozornie może wydawać się, że sos sojowy nie ma zbyt wiele interesujących składników odżywczych, to w rzeczywistości skrywa w sobie wiele cennych wartości. Przede wszystkim jest to źródło antyoksydantów, przy czym przewyższa pod tym względem nawet czerwone wino. Dodatkowo w składzie znajdziesz też składniki, takie jak:
- tłuszcze,
- błonnik,
- witaminy z grupy B,
- magnez,
- potas,
- sód,
- żelazo,
- wapń.
Sos sojowy to dość uniwersalny produkt, który ma wiele różnorodnych zastosowań. Choć zwykle stanowi jeden z kluczowych składników dań azjatyckich, to można go wykorzystać jako dodatek do wielu innych potraw. Świetnie smakuje zarówno z mięsem, ryżem i warzywami, jak i makaronem, pizzą czy burgerami. Wiele osób stosuje sos sojowy do marynat, zup i dipów.
Terrasana - Producent Wysokiej Jakości Zdrowej Żywności
Naturalne i ekologiczne produkty od Terrasana
Terrasana to renomowany producent, który specjalizuje się w dostarczaniu ekologicznych i naturalnych produktów spożywczych. Z misją promowania zdrowego trybu życia oferuje szeroką gamę produktów, które można włączyć do codziennych posiłków.Oferta produktowa Terrasana
W asortymencie Terrasana znajdziesz różnorodne produkty, które zadowolą nawet najbardziej wymagających klientów:- Kremy orzechowe - w tym Krem z Migdałów Blanszowanych oraz Krem z Orzechów Laskowych. Doskonała alternatywa jako zdrowa przekąska.
- Makaron - od Makaronu Soba, przez Makaron z Ryżu Czarnego, po Makaron Ramen Noodle z Ryżu Brązowego, będący podstawą wielu ekologicznych dań.
- Produkty z kokosa - takie jak Napój Kokosowy Coconut Milk oraz Mleko Kokosowe o różnej zawartości tłuszczu.
- Sosy i pasty - m.in. Miso Genmai oraz Sos Sojowy Tamari, które wzbogacają smak potraw.
- Syropy - szczególnie popularne są Syrop Klonowy A oraz Syrop Imbirowy, dodające wyjątkowego aromatu.