Syrop klonowy powstaje w wyniku długotrwałego procesu odparowywania soku, uzyskiwanego z pnia klonów.
Jest niezwykle pożywny i doskonale zastępuje inne produkty słodzące.
Idealny jako dodatek do naleśników, wafli oraz ciast.
Serdecznie zapraszamy !
Syrop klonowy
Syrop klonowy to naturalna metoda słodzenia różnych przekąsek. Pozyskuje się go z pnia drzewa klonowego, a jego zastosowanie sięga całych wieków. Był ceniony przez Indian Ameryki Północnej w lecznictwie oraz ze względu na wartości odżywcze. Syrop klonowy zawiera bogate substancje dla ludzkiego organizmu takie jak cynk, wapń, magnez, sole fosforu oraz mangan i liczne witaminy z grupy B, H, PP, a także związki fenolowe oraz kwas abscyzynowy (ABA). Warto wiedzieć, iż jest to fitohormon hamujący fazę wzrostu u roślin, fotosyntezę, kiełkowanie, krążenie soków, a także przyczynia się do opadania liści. Natomiast o ludzi działa stymulująco na wydzielanie insuliny oraz sprawia, że komórki tłuszczowe są uwrażliwione na jej obecność.
Prowadzone badania nad syropem klonowym i jego właściwościami ostatnimi dowiodły aż 54 dobroczynne związki, o których wcześniej nie pisano. Znaczna ilość to antyoksydanty, które wpływają na ochronę organizmu, a także działają jak przeciwutleniacze, wykazują się antybakteryjnie.
Do czego syrop klonowy?
Syrop klonowy obecnie jest wspaniałą alternatywą dla cukru. Można nim słodzić kawę i herbatę oraz dodawać do naleśników, pieczeni lub sałatek.
Syrop klonowy cena
Cena syropu klonowego jest zależna od wielu czynników takich jak typ, klasa (A,B,C) region pochodzenia, popularność marki, rodzaj i wielkość opakowania.