Wartościowy składnik wielu potraw mięsnych i warzywnych
Kasza gryczana ceniona jest głównie za cenne właściwości. Ze względu na zawartość błonnika i węglowodanów gwarantuje długotrwałe uczucie sytości. Dzięki temu pomaga ograniczyć podjadanie między posiłkami i sięganie po słodkie lub słone przekąski. Z uwagi na unikalny, dość charakterystyczny smak kasza gryczana znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją wykorzystać do tradycyjnych, polskich potraw, takich jak klopsy czy gołąbki z mięsa mielonego. Stanowi także ciekawą alternatywę dla ryżu czy ziemniaków.
Zarówno kasza gryczana biała, jak i prażona jest zdrowa, smaczna i sycąca. Z tego względu szczególnie często wykorzystuje się ją jako składnik pożywnych lunchów czy drugiego dania obiadowego. Znakomicie smakuje zarówno z warzywami, jak i mięsem w praktycznie każdej postaci - gulaszem, mielonym, zrazami czy nawet z kotletami schabowymi. Co ciekawe, dużą popularnością cieszy się samodzielne spożywanie kaszy gryczanej z odrobiną masła, kawałkami boczku czy słoniną. Ziarna stanowią też świetne uzupełnienie aromatycznych zup, przy czym dodatkowo delikatnie je zagęszczają.
Jaką kaszę gryczaną wybrać - paloną czy niepaloną?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, która z kasz jest lepsza - niepalona czy palona. Wszystko to zależy od indywidualnych oczekiwań i preferencji. Kasza gryczana niepalona wyróżnia się delikatnie kremową barwą i subtelnym smakiem. Z tego względu jest uniwersalna i stanowi świetnie uzupełnienie wielu dań mięsnych i wegetariańskich, a także słodkich deserów. Przy jej wytwarzaniu nie dochodzi do obróbki termicznej, co pozwala zachować więcej wartościowych składników odżywczych. Odmiana ta zawiera więcej białka, związków fenolowych i witamin z grupy B. Dzięki temu idealnie nadaje się do codziennego spożycia.
Z kolei kasza gryczana prażona charakteryzuje się nieco ciemniejszą barwą i intensywniejszym, aromatycznym smakiem. Ostateczny kolor ziaren uzależniony jest jednak od temperatury podczas obróbki cieplnej. Procesy te doprowadzają do obniżenia zawartości niektórych cennych witamin i minerałów. Mimo to warto uwzględnić ten produkt w codziennej diecie. Nadal bowiem stanowi cenne źródło magnezu i zdrowych tłuszczów. Niezależnie od wybranego rodzaju należy pamiętać, że duże znaczenie ma sposób przyrządzania. Kasza gryczana powinna być gotowana na sypko w niewielkiej ilości wody, dzięki czemu ziarna wchłoną więcej wody ze składnikami odżywczymi, które przenikają do niej podczas gotowania.